Fındıkta küf tehdidi
Fındığın kurutma ve depolama şartlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Fındıkta aflatoksin (küf) oluşumunun önüne geçmek için hasat edilen fındığın kurutma ve depolama şartlarına dikkat edilmeli” dedi.
Kanserojen içeriyor
Fındığın küflenmemesi için kurutma ve depolama şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Erson, “Aflatoksin; aspergillus cinsi funguslar tarafından üretilen, ürün kalitesinin bozulmasına neden olan ve insan sağlığına zararlı toksik maddeler üreten mantarlardır. Aflatoksin insanlar için en tehlikeli kanserojen maddelerden biri olarak bilinmektedir. Fındıkta Küf gelişimi bahçede başlamakta, hasat veya yetersiz uygun olmayan kurutma koşulları nedeniyle gelişebilmekte, depolama ve taşıma sırasında da bulaşma miktarı büyüyebilmektedir” dedi.
Su aktivitesi ile ilgili
“Aflatoksin oluşumu, ortam bağıl nemi ile dolayısıyla ürünün su aktivitesi ile ilgilidir” diyen Ersoy, “Güneşte kurutma sırasında, su aktivitesinin yüksek olduğu ilk 6-10 günde aflatoksin oluşabilmektedir. Yağışın fazla olduğu durumlarda küflerin toplam sayısı artmaktadır. Bu nedenle özellikle yağışlı havalarda yere düşmüş zuruflu ve zurufsuz fındıklar yerde fazla kalmamalıdır. Fındıkta Aflatoksin (küf) oluşumunun önene geçmek için; Hasat mevsiminden en az 5-10 gün önce fındık bahçelerindeki yabancı otlar temizlenmelidir. Bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen farklı çeşitler hasat olgunluğuna göre ayrı ayrı hasat edilmelidir” diye konuştu.
Yerde bekletilmemeli
“Hasat, yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapılmalıdır” diyen Yüksek Mühendis Ersoy, “Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıklar yerde bekletilmeden toplanmalıdır. Hasat edilen fındıklar jüt çuvallar içerisinde, aynı gün harmana getirilmeli, kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletilmemelidir. Harmana getirilen zuruflu fındıklar büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığılıp bekletilmemelidir. Zuruflu fındıklar toprakla temas ettirilmemeli ve yağmurdan korunmalıdır. Üzerine örtülen naylon örtü çardak seklinde olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Önce kurutulmalı
“Zuruflu fındıklar beton harmanlarda 15-20 cm kalınlığında serilerek güneşte 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza verilmelidir” diyen Serap Vildan Ersoy, “Fındığı verdiğimiz patoz fındıkları zurufundan tam olarak ayırırken fındık kabuğuna zarar vermemelidir. Zurufundan ayrılmış dane fındıkları; hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulmalıdır. Eğer harman beton değilse fındığın toprakla temasını önlemek için jüt tente veya bez kullanılmalıdır. Beton veya jüt tente üzerine sererek kurumaya bıraktığımız fındıkları yağmurdan korumak için üzerine örteceğimiz naylon örtü direkt fındığın üzerine değil, en az 30-40 cm yükseklikte çardak yaparak örtülmelidir” şeklinde konuştu.
Naylona konmamalı
“Tam olarak kuruyan kabuklu dane fındıkların içindeki patozun kırdığı iç fındıklarla yabancı maddeler seçilmelidir” diyen Ersoy, “Çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi az olduğu için küflenerek aflatoksin oluşturabilmektedir. Kuruyan fındıklar iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara koyulmalıdır. Naylon çuvallarda fındıklar kızışma yapmakta, bunun sonucu da küflenme oluşacağından jüt çuval kullanılmalıdır. Kuruyan kabuklu fındıklar hemen pazara götürülmeyecekse, temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza edilmelidir” dedi. Erdoy, ayrıca “Fındık, hasat, kurutma ve depolama aşamasında gerekli özenin ve dikkatin gösterilmemesi durumunda başta aflatoksin sorunu olmak üzere birçok kalite sorunu ile karşılamamıza neden olmakta ve büyük ekonomik kayıplar yaşanmaktadır” ifadelerini de sözlerine ekledi.