Kısa Kısa

(1)
Okulların açılmasına az bir zaman kaldı bölgemizin ana geçim kaynağı tarım, tarım ürünleri arasında da fındık olduğundan öğrenci ve öğrenci velileri şu an tarlada hasatla uğraşıyor. Anne- babalar çocuklarının iaşesi için elinden geleni yapıyor.
Okulların açılmasına az bir zaman kaldı ama hala muslukları açınca su yerine fıs sesi geliyor. Görünen o ki okul zamanı gelse de, sular gelmeyecek. Yüzlerce çocuk okul sıralarında olacak. Bu çocukların lavabo tuvalet vb. ihtiyaçları olacak ama su yok. Deposu hidroforu olan okullar biraz şanslı. Ancak o depoyu dolduracak su gelecek mi? Tek umudumuz yağmurların şiddetli bir şekilde erken gelmesi bu olursa da bu sefer de fındık hasadı sarkacak.
Her zaman ki gibi sorumlular yine ortada yok aynı durum başka bir ülkede gerçekleşse sorumlular çoktan halktan özür dileyip istifa müessesesini işletirlerdi. Bizde ise her zaman ki gibi kadercilik. İyi olursa güzeli, kerameti kendimizde buluruz, kötü giderse yapılacak bir şey yok Allah’ın takdiri.
(2)
Gazze yanıyor. Gazze’de tam bir trajedi, soykırım yaşanıyor. Ülke yönetimlerinden ziyade dünya halkları ayakta tepkiler halktan geliyor. 15 temmuzda Bogota’da (Kolombiya’nın başkenti) güney ülkeleri denilen ülkeler toplandılar. Özetle İsrail şiddetli bir şekilde kınandı. İsrail’e silah ve silah üretiminde kullanılan maddeleri götüren gemilerin taraflı ülkelerin limanlarına uğraması halinde el konulacağı ve taraf ülkelerin kendi limanlarından da silah yapımında kullanılan madde ve yiyecek içecek götürülmesine müsaade edilmeyeceği kayıt altına alındı. Türkiye ilk maddeyi yani kınamayı imzaladı ama ikinci ve üçüncü maddeyi imzalamadı. Kamuoyundan tepkiler gelmesi üzerine dış işleri bakanlığı anlaşmayı imzalamanın eylül ayının sonuna kadar süresi olduğunu beyan etti. Tepki üzerine anlaşma imzalandı. Anlaşmayı imzalayan ülkelerin başında da Güney Afrika Cumhuriyeti gelmekteydi. Güney Afrika Cumhuriyeti, Uluslararası Ceza Mahkemesine açtığı dava ile Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkarttıran ülkedir.
İki gün önce ülkemizin yetkilileri tarafından açıklama yapıldı. Özetle İsrail’e ticaretin yasaklandığı bildirildi. Bu açıklama herkesin malumudur ki daha önce de müteakip defalarca yapıldı. Yani önceki açıklamaların gerçeklerle bağdaşmadığı son açıklamayla gün yüzüne çıktı. Bu açıklamanın da ne derece doğru ve tutarlı olduğunu da zaman gösterecek.
Oysa Azerbaycan petrolünü Ceyhan hattından İsrail’e sevkinin durdurulması bile çok işe yarardı.
Yerel ve genel seçimlerin propaganda görüşmelerinde örneğin Üsküdar vb düşerse Gazze düşer, Kudüs düşer diye meydanlarda çok dinledik. Gazze bitti ama kimsede tık yok.






