Karasu

Ersoy: Ergin mücadelesine başlanabilir

Ersoy: Ergin mücadelesine başlanabilir

Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy fındıkta Nisan ayı son hafta bakımı ile ilgili bilgi verdi. Ersoy, fındık mayıs böceği ergin mücadelesine başlanabileceğini söyledi.

Yapraksız bırakabilir

Fındıkta Nisan ayı son hafta bakımı ile ilgili bilgi veren Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, Nisan sonu Mayıs ayı içinde ergin böceklerin topraktan çıkmaya başlayacakları için bu dönemde mayıs böceği ergin mücadelesine başlanabileceğini söyledi. Ersoy, “Erginler gün batımı sonrası uçuşur ağaçlar üzerine konar, yaprak ve çiçeklerle beslenirler. Yapraklarda yoğun beslenme sonucu bitkiyi yapraksız bırakabilirler” ifadelerini kullandı.

İmha edilmesi gerekir

Kültürel mücadelede ergin böcek görüldüğünde toplanıp imha edilmesi gerektiğini de ekleyen Ersoy, “Bahçelerin işlenmesi sırasında toprakta görülen larvalar toplanarak imha edilebilir. Fındık bahçelerinde kullanılacak hayvan gübresi ve zuruf artıkları ile zararlıyı bahçeye bulaştırmamak için bu gibi artıkların bahçe içerisinde uygunsuz ve açık şekilde bekletilmemesi gerekir. Mayıs böceğinin bahçelere bulaşmasının en önemli nedenlerinden birisi de farkında olmadan zararlı ile bulaşık gübrelerin bahçelerde kullanılmasıdır” dedi.

Sonbaharda yapılmalı

Korunaklı olması nedeniyle mayıs böceğinin gübre yığınları içinde yumurtalarını bıraktıklarını söyleyen Ersoy, “Üreticiler de bu yumurtaların farkına olmadan bahçede gübreleme yaptığında kendi eliyle zararlıyı bahçeye bulaştırmış olacaktır. Bu dönemde ergin mücadelesi popülasyon yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olacağı için önemlidir. Ancak Mayıs böceğinin esas zararı larva dönemine görülmektedir. Larvalara karşı mücadele sonbahar döneminde yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Kimyasal mücadele

Ersoy, “Fındıkta ekonomik zarar eşiğinin üzerinde zarar yapan fındık yeşil kokarcası zararlısına, fındıkta verimi etkileyen kozalak akarı zararlısı ve külleme hastalığına karşı kimyasal mücadele yapılabilir. Fındık bahçesi temizliğine başlanılabilir. Özellikle yabancı ot ve dip sürgünü temizliğine özen gösterilmelidir. Dip sürgün temizliğine devam edilebilir. Kesilen dal parçaları bahçe içerisinden çıkarılarak temizlik yapılabilir” diyerek sözlerini sonlandırdı.