Karasu

Dikkatli olmak gerekiyor

Dikkatli olmak gerekiyor

Fındıkta şubat ayı üçüncü hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Özellikle hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu günlerde bahçelerde birkaç noktaya dikkat etmek gerekir” dedi.

Dayanımı azalır

Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, Fındıkta şubat ayı üçüncü hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Ersoy, “Özellikle hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu günlerde bahçelerde birkaç noktaya dikkat etmek gerekir.

Bunlardan biri Azot içerikli bitki besin maddelerinin uygulamasından kaçınmak gerekir. Azotlu gübreler bitkide erken uyanmayı teşvik ettiği için bitkinin ilkbahar geç donlarına dayanımını azaltacaktır” şeklinde konuştu.

Sonbaharda yapılmalı

Mühendis Ersoy, “Azotlu Gübrelerden olan ve fındıkta en çok uygulanan 26’lık (Kalsiyum Amonyum Nitrat), Best Calni ve 15-15-15, 20-20 vebenzeri kompoze bitki besin maddesi uygulamasını ay sonuna veya Mart ayı ilk haftasına ertelemekte fayda var. Fosforlu gübrelerden olan Diamonyumfosfat (DAP) ve Triple Süper fosfat (TSP) gibi gübrelerin kullanımını ise zaman açısından geç kalındığı için sonbahar dönemine bırakılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Yakılması gerekir

Bahçenin içinde veya yakınında dal ve sürgün parçaları olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ersoy, “Mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklıkları için dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise Dalkıran zararlısı ile mekanik mücadele yapılan bahçelerde, yani dalkıran zararlısı ile bulaşık dallar kesilerek bahçe içerinde veya yakınında bırakılmış ise, kesilen dal içerisinden Dalkıran zararlısı çıkarak sağlam dallarda zarar yapacağı için, kesilen dalların bahçeden uzaklaştırılarak yakılması gerekmektedir” dedi.

Dal kesimi yapılabilir

Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise Bordo Bulamacı uygulamasıdır. Bordo bulamacı uygulaması yapılacak ise gözlerin uyanıp, uyanmaması kontrol edilmelidir. Gözler uyanmış ise bordo bulamacı kullanılmamalıdır. Fındık hasadından sonra başlanan Kök ve dip sürgün temizliğine devam edilebilir. Filiz alma ve kökten dal kesimleri yapılabilir. Fındık Kozalak Akarı zararlısına karşı kozalakların toplanarak bahçeye atılması şeklinde mekanik mücadele yapılabilir” ifadelerini kullandı.