Dertler derya olmuş
Kocaali Muhtarlar Derneği Sakarya’nın yerel kanalı TV 264’te yayınlanan muhtarlar konuşuyor adlı programa konuk oldu. Yaklaşık bir saat süren programda konuşan muhtarlar, mahalleleri ve bölgeleri ile ilgili sorunları gündeme getirdi. Telekom yatırımları başta olmak üzere, elektrik, su, yol ve diğer altyapı hizmetleri anlamında ortak sorun haline gelen eksikler dikkat çekti.
KOCAALİ KONUŞULDU
Kocaali Muhtarlar Derneği Sakarya’nın yerel kanalı TV 264’te yayınlanan Muhtarlar Konuşuyor adlı programın konuğu oldu. Gazeteci ve yapımcı Alaattin Onur’un hazırlayıp sunduğu ve mahallelerin genel sorunlarının konuşulduğu yaklaşık bir saat süren programa Kocaali Muhtarlar Derneği Başkanı Ertuğrul Akyüz ve yönetim kurulu üyeleri Süngüt Mahallesi Muhtarı Mustafa Temizkan, Kirazlı Mahallesi Muhtarı Süleyman Çağlayan, Bezirgan Mahallesi Muhtarı Murat Ali Duman ve Şerbetpınarı Mahallesi Muhtarı Metin Tenkoğlu katıldı. Programda söz alan muhtarlar, görev yaptıkları mahallelerin ve çevrelerindeki mahallelerin genel sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediyesi, Kocaali Belediyesi, SASKİ, SEDAŞ, TELEKOM ve diğer hizmet kurumlarına ait yatırımların yanı sıra kırsal mahalle statüsü ile ilgili yaşanan genel sıkıntılar gündeme getirildi.
MUHATAP BULAMIYORUZ
Programda açılış konuşmasını yapan Muhtarlar Derneği Başkanı Ertuğrul Akyüz Büyük Melen Barajı projesinin uzamasından dolayı sıkıntılar olduğunu ve özellikle civar mahallelerin ulaşım konusunda baraj sahasından geçen yolları kullanmak zorunda kaldıklarını söyledi. İlçe merkezinde ise cadde üzerinde bina altlarında sanayi esnafı bulunduğunu belirten Akyüz küçük sanayi sitesi ihtiyacının giderek arttığını söyledi. Telekom yatırımlarının ilçenin kronik sorunu haline geldiğini belirten Ertuğrul Akyüz ilçe genelindeki Telekom altyapı yetersizliğinin pandemi sürecinde ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Uzaktan eğitimle birlikte kullanımın arttığını vurgulayan Akyüz, özellikle kırsal mahallelerde büyük sorunlar olduğunu ve yıkılan direklerin kaldırılması gerektiğinde muhatap bulunamadığını belirti. Akyüz sorunlarla ilgili hazırlanan dilekçe ve raporların ilgili kurumlara verildiğini ifade etti.
OLMUYORSA BIRAK
Büyükşehir yasası ile yürürlüğe giren mahalle statüsünün birçok soruna neden olduğunu belirten Süngüt Mahallesi Muhtarı Mustafa Temizkan “Bizi büyükşehir yasası ile birlikte kimseye sormadan mahalle statüsüne aldılar. Ama mahallenin alması gereken hizmetler yok, altyapı yok. Ben diyorum ki, madem ben mahalleyim, madem su, atık su parası vereceğim. O zaman, merkezdeki bir mahalle hangi hizmetleri alıyorsa ben de o hizmetleri istiyorum. Mesela doğalgaz istiyorum, yok. O zaman fabrika aç iş imkanı ver, o da yok. Olmuyorsa bizi köy statüsüne al. Köylü köylü gibi yaşasın, şehirli şehirli gibi yaşasın” dedi. Süngüt, Kızılüzüm, Yanıksayvant, Küplük ve Açmabaşı bağlantılarının grup yolu olarak belirlenmediğini bu nedenle hizmet alamadığını ve özellikle taşımalı eğitim için risk oluşturduğunu belirten Temizkan, SEDAŞ, SASKİ ve Telekom sıkıntılarının hat safhaya çıktığını belirtti.
YETERLİ DEĞİL
Kirazlı Mahallesi Muhtarı Süleyman Çağlayan ise “Coğrafya olarak deniziyle, dağıyla, doğasıyla, kültürü ile oldukça iyi bir bölgeyiz. Turizm, yol, altyapı gibi bizim de belli başlı sıkıntılarımız var. Maden Deresi bölgemiz doğasıyla turizm anlamında ilgi çeken bir bölge. Buraya güzel bir yatırım yapılmasını bekliyoruz. Şu anda mahallemizde SEDAŞ ve SASKİ ile yürüttüğümüz çalışmalarımız mevcut. Kendilerine teşekkür ediyorum. Az önce de konuşulduğu gibi mahalle konusunda sıkıntılarımız mevcut. Köy statüsüne dönüş olursa bizler için daha iyi olacak. Biz çiftçiyiz, köylüyüz. Belediye imkanlarından yararlanıyoruz ama yeterli değil. Özelikle büyükşehir belediyesinden daha fazla hizmet bekliyoruz. Kirazlı 600 haneli bir mahalle çevresindeki Akpınar, Kestanepınarı, Şerbetpınarı, Çakmaklı, Süngüt, Aktaş mahalleleri için merkezi bir yer. Pazar yeri ihtiyacımız var. Sözünü aldık, bekliyoruz” dedi.
KANALLAR TEMİZLENMELİ
Bezirgan Mahallesi Muhtarı Murat Ali Duman ise “Malumunuz 17 Temmuz 2019’da bir sel felaketi yaşadık 7 can kaybımız oldu. Sel esas tarım arazilerine zararı bizde verdi. Aydoğan, Bezirgan, Kozluk, Demiraçma, Melen, Caferiye altından sahile kadar olan tarım arazileri büyük zarar gördü. Yağışlarda arazilerde biriken suyu kanallar çekmeyince ekim dikim yapılamıyor. Bunun giderilmesi için selin taşıyıp, kanalları tıkadığı çöp ve ağaçların temizlenmesi lazım. Müracaatta bulunduk ihale aşamasında olduğu söyleniyor. Çalışma bekliyoruz. Yine selde yıkılan köprümüz yapım aşamasında şantiye yerlerini verdik. SASKİ ve SEDAŞ bizim bölgemizde çalışıyor ama fındık sezonunda yatırımlar yetersiz kalıyor. Telekom bizde de büyük sorun. Bir direk yıkıldığında bile muhatap bulamıyoruz. Yine bölgemizde gençlerimizin yararlanabileceği bir sosyal alan yok. Yapılmasın bekliyoruz” dedi.
YAZ SIKINTILI
Yaz aylarında elektrik ve su sıkıntısının arttığını belirten Şerbetpınarı Mahallesi Muhtarı Metin Tenkoğlu ise “Mahallemizin sorunu diğer arkadaşlarımızla hemen hemen aynı. Benim mahallem 460 haneli bir mahalle ve çok dağınık. Kocaali ilçesinde mahalle içi yolu en fazla olan mahalle Şerbetpınarı. Mahalle içi yollarımızın, imkanlar doğrultusunda yapılacağı konusunda Kocaali Belediyesi’nden söz aldık. Geçmişten kalan bir futbol sahası sorunumuz var. Bunun da sözünü belediye başkanlarımızdan aldık inşallah önümüzdeki günlerde başlayacak. Telekom, elektrik ve su konusunda özellikle yaz ayları ve fındık sezonunda nüfus artışından dolayı büyük sıkıntı oluyor. Yaz aylarında bazen vatandaşımız çamaşır makinesi, bulaşık makinesi bile çalıştıramıyor. İnşallah çözülecek. Yine Maden Deresi ve Çamdağı için bahsi geçen turizm projelerinin yapılması mahallemiz için çok önemli. Takip ediyoruz” dedi.
GÜÇLENDİRME BEKLİYORUZ
Gündeme gelen sıkıntılarla ilgili genel değerlendirme yapan Muhtarlar Derneği Başkanı Ertuğrul Akyüz “Yaz aylarında turizm sezonundan dolayı nüfus üç kat artıyor ve Kocaalimizin hemen her mahallesinde voltaj düşüklüğü var. SEDAŞ bir çalışma başlattı ama trafo güçlendirmesinin 2023’e kadar süreceğini söylediler. Vatandaşımız zaman zaman oksijen cihazı gibi medikal cihazlarını bile kullanamayacak duruma geliyor. Telekom’dan altyapı güçlendirmesi bekliyoruz. Çamdağı ve Maden Deresi turizm projeleri ilçemize değer katacak. Asfalt konusunda ise büyükşehir belediyesi ilçemizde geçen sene büyük bir çalışma yaptı. Devamını bekliyoruz. Bu yıl da 44 kilometre beton yol yapılacak. SASKİ bizim için en iyi çalışan kurumlardan bir tanesi. Evet özellikle yaz aylarında yüksek mahallelerimizde su sıkıntısı oluyor ama SASKİ’nin yürüttüğü bir baraj projesi var. Çözüleceğine inanıyoruz” dedi.
GAYRET GÖRÜYORUZ
Kurumlarla sürekli iletişim halinde olduklarını belirten program konuğu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem ise “Kuzey bölgeleri için TEDAŞ ve SEDAŞ organize bir çalışma yürütüyor. Ayrıca bu dönem için yatırım ve bakım ödeneği için yaklaşık üç kat bütçe ayırıldı. Buna personel ve araç takviyesi de dahil. Ben SEDAŞ’tan kuzey yatırımı konusunda ümitliyim. Telekom da bölgeye yönelik yatırımlarını artıracak. Bunları bir müjde mahiyetinde söyleyebilirim” dedi. İlçedeki yatırım eksiklerinin giderilmesi konusunda kurumların gayret gösterdiklerini belirten Başkan Akyüz, “Eksiği gediği olsa da tüm kurumlarından hizmet almaya devam ediyor ve çözüm için gayret gösterdiklerini görüyoruz. Büyükşehir belediyemiz, Kocaali Belediyemiz, SASKİ, SEDAŞ, Telekom ve diğer tüm kurumlar imkanlar dahlinde çözüm üretmeye çalışıyor her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz” dedi.