Karasu

Amerikan kelebeği ile mücadele edilmeli

Fındıklıklarda son yıllarda büyük zarara neden olan Amerikan kelebeği ile mücadele ederken mahsule zarar verilmemesi gerektiğini dile getiren Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Kimyasal mücadele yapılacak ise ilaç etiketi kontrol edilerek son kullanma ve hasat arasındaki süre kontrol edilerek ilaçlama yapılmalı” dedi.

Yeni döneme dikkat
Amerikan beyaz kelebeğinin senede iki kez ürediğini ifade eden Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Bölgemizde yılda iki döl veren Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı Temmuz sonunda ikinci nesil döl çıkışlarını gerçekleştirerek, Ağustos ayında larva (tırtıl) döneminde yaprak ve sürgünlerde görülmeye başlandı. Zararlının genelde yılda 2 döl verdiği bilinmemekte ve 1. Döle karşı (Haziran) yapılan mücadele yöntemleri sonucunda Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı aynı yıl bir daha çıkmayacakmış gibi düşünülmektedir. Bu nedenle 1. nesle karşı mücadele yapanlar aynı zararlının ikinci çıkış dönemini dikkate almamaktadır. Bu da üretici gözünde uygulanan mücadele yöntemi başarılı olmadı düşüncesi uyandırmaktadır” dedi.
Gözlem yapılmalı
Kimyasal mücadele verilmeden önce gözlem yapılmasının önemli olduğunu ifade eden Ziraat Yüksek Mühendisi Ersoy, “Fındık hasadının başladığı bu günlerde zararlı ile mücadelelerde, kimyasal mücadeleye geçmeden önce bahçelerde gözlem, izleme yapılarak yumurta paketlerinin görüldüğü yapraklar, ocaklarda dalların ucunda bulunan tırtıl kolonileri kesilerek toplanıp imha edilmelidir (yakılmalıdır). Zirai ilaç kullanılacak ise larva kolonilerinin mümkün olduğu kadar erken tespit edilmesi, genç tırtıl döneminin daha hassas olması nedeniyle zararlı ile mücadele etkinliği için önemlidir” ifadelerini kullandı.
Süreye dikkat edilmeli
“Hasat döneminde Amerikan Beyaz Kelebeğine karşı kullanılacak tarım ilaçlarının son kullanma ve hasat arasındaki süresine dikkat etmek gerekir” diyen Ersoy, “Süreye dikkat edilmeden yapılan ilaçlamalarda iç fındıkta ilaç kalıntısı oluşacaktır. Amerikan Beyaz Kelebeğinde kullanılan etken maddeli zirai ilaçların etken maddesi, uygulamadan sonra ortalama iki hafta içinde meyveden parçalanarak kaybolmaktadır. Yani üreticilerimiz kimyasal mücadele yaptıktan sonra iki hafta fındık toplamamaları gerekir. Bu kapsamda Amerikan beyaz kelebeği ikinci dölüne karşı mutlaka mekanik mücadele yaparak larvaların (tırtılların) görüldüğü dallar budanarak yakılmalıdır. Kimyasal mücadele yapılacak ise ilaç etiketi kontrol edilerek son kullanma ve hasat arasındaki süre kontrol edilerek ilaçlama yapılmalıdır” diye konuştu.