Sanayi ve üretimde makineleşmenin artması ve el işçiliği ile üretilen birçok ürünün fabrikasyon üretiminin yaygınlaşması ile birlikte kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasına giren yorgancılık Kocaali’de yaşatılıyor. İlçedeki tek işletme olan Tunca Yorgan sahibi Celal Tunca yeni usta yetiştiremeyen mesleği canlı tutmaya çalıştıklarını söyledi.
MİRAS YAŞATILIYOR
Son yıllarda gelişen sanayi hamleleri, teknolojik gelişmeler ve giderek yaygınlaşan fabrikasyon üretim nedeniyle gelişimi durma noktasına gelen el üretimi yorgancılık yok olmaya yüz tutan kültürel miras meslekler listesine alınsa da Kocaali’de yaşatılıyor. Meslek, ilçedeki tek işletme olan Tunca Yorgan’da sürdürülürken sipariş usulü alınan yorgan dikim işi her gün sınırlı sayıda üretimle devam ediyor. Hazır ürünlerin yaygınlaşması ile birlikte el dikimi ürünlere talebin azaldığını belirten işletme sahibi Celal Tunca yeni usta yetişmediğini ve mesleğin giderek yok olduğunu söyledi. Tunca “Biz belki de bu işi severek yapan son nesiliz. Yerimizi devredecek kimse yok” dedi.
TEK KALDIK
Baba mesleği olan yorgancılığı ayakta tutmak için mücadele ettiklerini belirten Yorgancı Celal Usta “Bu bize babamızdan yadigar kaldı ve aile işletmemiz olan bu tezgahta yıllarını bu işe adamış iki ustamız ile sürdürmeye gayret ediyoruz. Önceden hem ilçemizde hem de çevremizde çok sayıda yorgancı dükkanı ve çok sayıda yorgan ustası vardı ve meslek canlıydı. Ancak hazır ürünlerin yaygınlaşması ile mesleğe ve el dikimi yorgana olan talep azaldı. Fabrikasyon üretimi ve düşük maliyeti olduğu için insanlar hazır ürünlere yönelmeye başladı. Şu an Kocaali’de bu mesleği ayakta tutan tek işletme biz kaldık. Yakın çevremizdeki ilçelerde de birkaç ticaret hane var. Üretim de eskisi gibi değil” dedi.
SON NESİL
Tunca “Mesleği babamızdan öğrenip çocuk yaşta parmağımıza yüzüğü takarak tezgaha geçtik. Babamızı kaybedince de emanetine sahip çıktık ve babamızın 30 yılı aşkın süre emek verdiği mesleği biz de 16 yıldır dürdürüyoruz. Meslek yavaş yavaş kaybolduğu için yeni usta yetiştiremiyoruz çünkü gençlerimiz bu işin geleceğinden ümitli değiller. Biz bu mesleği yapan belki de son nesiliz. Ayakta tutmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Uygun fiyatlı hazır ürünler mesleği yok olmanın eşiğine getirdi evet. Şimdilerde sadece el dikimi ürünün kıymetini bilenler sipariş veriyor. Üzerinde daha çok emek ve el işçiliği var diğer ürünlere göre daha sağlıklı ve daha sağlam. Aynı zamanda daha kullanışlı ve yenilenerek kullanılabiliyor” şeklinde konuştu.