Hazır giyim sektörünün gelişmesi ve kumaşların ateş pahası olması terzilik mesleğini bitirme noktasına getirdi. 28 yıldır Karasu’da terzilik yapan Adil Terzi işletmecisi Adil Yıldızdal, elbise diktirme döneminin neredeyse bittiğini söyledi. Yıldızdal, “Mesleğimiz her geçen gün eriyor” dedi.
EL EMEĞİ BİTTİ
Hazır giyim sektörünün gelişmesi ve kumaşların çok pahalı olması terzilik mesleğini bitirme noktasına getirdi. Giyim sektörünün ilerlemesiyle birlikte fabrikasyon üretime geçen giyim sektöründe, terziler sadık müşterileri ve tadilat yaparak ayakta kalmaya çalışıyor. Kişiye özel üretim yaparak geçimini sağlayan ve 28 yıldır Karasu’da terzilik yapan Adil Terzi işletmecisi Adil Yıldızdal, şimdi ufak tefek tamirlerden başka işlerinin kalmadığını, elbise diktirme döneminin neredeyse bittiğini söyledi. Her geçen gün eriyen mesleklerine çırak dahi bulamaz duruma geldiklerini belirtti.
İNSANLAR BİZLERİ UNUTTU
Terzi Yıldızdal, “İnsanların hazır giyimle tanışmasından önce mesleğimiz çok önemliydi. Şimdilerde ise tamir işleriyle anılır olduk. Geçmişte ölçü aldırmak, prova yaptırmak ve farklı giyinmek için terzilerin yolunu tutan insanların çoğu şimdi bizleri unuttu. Artık günü kurtarmanın çabası içindeyiz. Gelirse elbise tamiri işleriyle günü geçiriyoruz” dedi. Terzi Yıldızdal, “Terzilik sektöründe büyük gerileme var. Önceden yaz sezonu geldiğinde dünyanın işini yapıyorduk. Onun dışında pantolon paçası, fermuar gibi ufak tefek işler yapıyoruz. Bunlar da son dönemde oldukça azaldı” ifadelerini kullandı.
EMEKLİ MESLEĞİ OLDU
“Terzilik artık emekli mesleği oldu” diyen terzi Yıldızdal, “Bir aileyi terzilik yaparak geçindirmek artık mümkün değil. Emekli maaşı ya da başka bir yerden gelir olmadığı takdirde terzilik yapılmaz. Şu anda işimizde yok, elemanımız da yok. Tek başıma çalışıyorum” ifadelerini kullandı. Terzi Yıldızdal, “Karasu’da sadece kuru bir kalabalık var. Bizim gibi esnaflara bunun hiçbir faydası yok. İşimizin artık tadı tuzu yok. Artık kimseye ‘bu mesleği öğren, kolunda altın bilezik olsun, evini geçindirirsin’ diyemiyoruz. Kumaşlarımız ateş pahası oldu. Yaklaşamıyoruz artık. Önceden insanlara vakit ayıramazdık şimdi ise dükkan bomboş” dedi. (HABER: Bahar Kaya)