Yarış yeniden başlıyor
Yarış yeniden başlıyor
14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri geride kaldı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan resmi verilere göre Cumhur İttifakı’nın mecliste çoğunluğu aldığını gördük. Cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50 barajını geçen aday olmadığı için en çok oy alan Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu ikinci tura kaldı.
Bu hafta sonunda iki liderden biri Türkiye’nin 13.
Yeni sistemin (Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi) ise 2.cumhurbaşkanı olacak. Dolayısıyla bu hafta sonuna kadar büyük bir heyecan serüveni devam edecek.
Her ne kadar Sayın Cumhurbaşkanı İlk turda Sayın Kılıçdaroğl’na 5 puanlık fark atsa da ikinci tur çantada keklik değil.
Şöyle bir hesap yapalım;
İkinci turun aritmetiği:
Resmi Gazete’de yayımlanan
“YSK’nın kesin sonuçlarına göre;”
Toplam seçmen sayısı :
(64 milyon 145 bin 504)
Oy kullanan seçmen sayısı:
(55 bin 833 bin 153 kişi)
Geçerli oy sayısı:
(54 milyon 796 bin 049)
Geçersiz oy sayısı :
(1 milyon 37 bin 104 kişi)
Oy kullanmayan seçmen sayısı:
8 milyon 312 bin 351 kişi
Recep Tayyip Erdoğan :
27 milyon 133 bin 849 oy (Yüzde 49,52)
Kemal Kılıçdaroğlu :
24 milyon 595 bin 178 oy (Yüzde 44,88)
Sinan Oğan :
2 milyon 831 bin 239 oy
(Yüzde 5,17)
Muharrem İnce :
235 bin 783 oy
(Yüzde 0,43)
Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki oy farkı:
(2 milyon 538 bin 671)
Oğan ile İnce’nin oy toplamı:
(3 milyon 067 bin 022)
Şimdi buna göre ;
Oy kullanmayan ve geçersiz oylar da verilerin içine katıldığında kullanılan toplam oyların oranı yaklaşık yüzde 6’lık bir kesime denk geliyor.
Ayrıca 28 Mayıs’ta 50 bin civarında yeni seçmen oy kullanacak.
*
Sayın Erdoğan’a ve Sayın Kılıçdaroğlu’na verilen oylardan ne kadar fire olacağı bilinmiyor.
Sayın Oğan ile Sayın İnce’ye verilen oylardan ne kadarının Sayın Erdoğan ve Sayın Kılıçdaroğlu’na dağılım olacağını da bilemiyoruz.
Hadi diyelim ki her iki tarafta ilk oy oranlarını korusun. Bu haliyle sandığa giren oyların yine çoğunluğu Sayın Erdoğan’a gidecek. Olur ki Oğan ve İnce’nin desteğiyle Kılıçdaroğlu’nun oyları artmış olsun. Kullanılmayan ve geçersiz oyların yüzde 7 olduğunu kabul etsek, bu oyların yüzde 2’sinin bile Erdoğan’a gitmesi söz konusu olacaktır.
Dolayısıyla;
Bu oy oranlarına göre ikinci turun yine çok çekişmeli geçeceği anlaşılıyor. Eğer katılım çok yüksek olur da Oğan ve İnce’nin oyları Kılıçdaroğlu’na giderse Erdoğan kaybedebilir. Olamaz demeyin. Bu memleket neler gördü neler?
Sinan Oğan’ın ve Muharrem İnce’nin seçmen profili genellikle “Atatürkçü Cumhuriyetçi” milliyetçilerden oluşuyor. Ak Parti’nin oy profili malûm muhafazakâr ve milliyetçi muhafazakar kesim oluşturuyor.
Eğer; Oğan ve İnce’nin seçmeni, desteğini Kılıçdaroğlu tarafında kullanırsa yukarıda değindiğim gibi Sayın Erdoğan’ın seçilme şansı ortadan kayboluyor.
Ancak şöyle bir sorun var:
Cumhur İttifakı’nın 322 milletvekil meclis çoğunluğu var. Yani seçmen iki başlı bir hükümet sistemine ne kadar onay verir bilemeyiz. Böyle bir durumda anayasa değişikliği ile birlikte yeni bir erken seçimin önü açılır. Gerçi bu sistemde meclisin yetkileri Cumhurbaşkanı yetkileriyle etkisiz hale getiriliyor. Son söz Cumhurbaşkanında bitiyor.
“İktidar hesapları yapılırken halkın alım gücünü etkileyen ekonomi de kendi hesaplarıyla yoluna devam ediyor.”
Son göstergelere bakıldığında gerek enflasyon, gerek kişi başına düşen milli gelir açısından bunu görebiliyoruz. Zaten ekonomide yüzde 20’lik kesimi ayrı tutarsak diğer kesimin açlık sınırı altında geçindiğini söylemek yanlış olmaz. Bütün bunlar göz önüne alınsa da ülke güvenliği, savunma sanayii, dinî söylemler çok daha etkili oluyor nedense…
Sayın Erdoğan karşısında oluşan bloğun kazanması için, halkın ikna edilmesi ve daha çok çalışılması gerekiyor. Seçimin referandum gibi gösterilmesi ne kadar başarılı olur bilinmez ama yarış henüz bitmedi ve yeniden başlıyor!”