EkonomiKarasu

Vatandaş alamıyor, esnaf satamıyor

 

Son dönemlerde meyve ve sebze fiyatlarının hızla yükselmesi halk pazarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Fiyatlarda indirim bekleyen vatandaşlar, eskiden kiloyla aldığı ürünleri şimdi tane hesabı satın alıyor. Muhabirimiz Bahar Kaya, Karasu Halk Pazarı’nı ziyaret ederek, hem vatandaşları hem de esnafı dinledi ve fiyatlar hakkındaki görüşünü aldı.

 

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ AZALDI

Meyve ve sebze fiyatlarının hızla yükselmesi halk pazarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Muhabirimiz Bahar Kaya, Perşembe günü kurulan halk pazarını ziyaret ederek hem vatandaşları hem de esnafı dinleyerek fiyatlar hakkındaki görüşünü aldı. Pazarcı esnaflarından Oğuz Abanoz, “Yazlıkçıların gelmesi ile işlerimiz biraz toparladı. Kış aylarında pandemi dolayısıyla sermayemiz düşmüştü, borçlanmıştık ama şu anda gerçekleşen hareketlilikle borçlarımızın bir kısmını sildik. Fiyatlarımız piyasaya göre aşağıda ama vatandaşın alım gücü azaldı” dedi. Karasu tekstil pazarcılarından Yusuf Bayrak, “Nüfusun artması bizi olumlu etkiledi. Fakat fiyatlar konusunda zorluk çekiyoruz. Vatandaşlara fiyatların yüksek olmasının nedenlerini anlatamıyoruz. Bu süreç bizi maalesef ki zorluyor” ifadelerini kullandı.

 

AĞUSTOS’TAN SONRA FİYATLAR YÜKSELEBİLİR

Karasu peynir pazarcılarından Selahattin Ocak, “Eskiye nazaran vatandaşın alım gücü düşük. Şu an baktığımızda biraz daha iyiye gidiyor. Fındık fiyatının açıklanması vatandaşın yüzünü güldürdü. Yazlıkçılar eskiye oranla fiyatlardan şikayetçi. Gelip rahatça alışveriş yapamıyorlar. Pazar konusunda bir havalandırma talebimiz var. Havalandırma sistemimiz kötü. Çok sıcak oluyor dolayısıyla vatandaş rahatlıkla alışveriş yapamıyor. Bu konuda çare bulunması gerekiyor. Tel peynir 100 TL. Süt fiyatına göre şu anda fiyatlarımız uygun. Tereyağı 120, ezine peyniri 100 TL. Tezgahımızda önceden alıp dolaba koyduğumuz ürünleri indirimli olarak satıyoruz. Klasik peyniri şu an 100 liradan satıyoruz. Güncel fiyatı 130-140 arasında. Vatandaşa yansıtmamaya çalışıyoruz ama Ağustos itibari ile yüksek fiyatlar vatandaşlara yansıyacak. İnşallah fiyatlarımız düşer vatandaşın alım gücü de iyileşir” dedi.

 

ÇİFTÇİNİN YANINDA DURMUYORLAR

Sebze satıcılarından Bayram Ali Çuhadar, “Mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olmasından dolayı bu fiyat yüksekliği tezgahlara da yansıdı. Buna alışmamız gerekiyor. Perşembe pazarı olduğu için kendi ürünümüz olan karpuzu tezgaha getirdik. Karpuzun kilosu 3 lira. Fiyatlara alışmamız gerekiyor. Fiyatlara vatandaşın tepkisi oluyordu ama şu anda onlarda alışmış durumda” dedi. Meyve satıcılarından Hasan Bayrak, “Ürünlerimiz organik. Armudun kilosu 5 lira. Ucuz olunca vatandaş alabiliyor. Kar koymadan satıyoruz. Sattığımız malı karşılayamıyoruz. Geçen sene kenara para koyabiliyorduk bu sene öyle bir şey yok. Üretici olduğum halde ben zorlanıyorsan tüketici hepten bitmiştir. Mazot, gübre belimizi büktü. Bu sene 10 kiloluk ürün satamadım. Böyle giderse çoğu esnaf kapatır. İktidardan beklediğimizi alamadık. Çiftçinin yanında durmadı” şeklinde konuştu.

 

FİYATLAR BİRBİRİNİ TUTMUYOR

Pazar esnaflarından Osman Kayış, “Şu anda her şeyin pahalı olmasına rağmen Pazar fiyatlarımız normal seyrinde devam ediyor. Vatandaşın alım gücü orta. Sadece bayramda hareketlilik oldu onun dışında her şey normal. Şeftali 15 lira, domates 7.50-15, biber 15, karpuz 3 lira. Geçen seneye göre fiyatlar yarı yarıya arttı” dedi. Sebze esnaflarından Sezgin Sevim, “Alım ve satış gücümüz sıkıntılı. Fiyatlar birbirini tutmuyor. Fiyatlar sık sık değiştiği için vatandaşlar bizi kabahatli buluyor. Olan esnafa oluyor” dedi. Esnaf Muhammet Şentürk, “İşlerimiz orta derece. Vatandaşlar fiyatlardan memnun değil. Malı 8 liradan alıp 10 liraya satıyoruz. Bizlerde memnun değiliz. Yakıt konusunda zorlanıyoruz. Vatandaş bizi hırsız ve yalancı durumuna koyuyor. Tüm tepkileri bize oluyor” ifadelerini kullandı.

 

FİYATLARDAN MEMNUN DEĞİLİZ

Köy pazarcı esnaflarından Abdurrahman Yavuzyiğit, “Fiyatlarımız normal, artan maliyetlere göre fiyatlarım gayet normal. Mahsul arttıkça, ürün bollaştıkça fiyatlarda bir düşüş olur. Alım gücü herkesin bütçesine göre değişebiliyor” dedi. Esnaflardan Ayşe Güner, “Fiyatlarımızdan memnunuz. Ürünlerimiz bizim kendi ürünümüzdür. Ürünlerimiz çok taze olsa 25 lira, 15 lira gibi değişiyor. Ürünümüzün kalitesine göre fiyatlarımız değişim gösteriyor. Vatandaşın alım gücü orta. Vatandaşlarımıza elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi. Esnaf Nizamettin Yılmaz, “Ürünlerimiz kendi bahçemizden o yüzden fiyatlarımız uygun. Ürünlerimizi seçmece veriyoruz. Akşama doğru fiyatlarımız daha ucuz oluyor. Alışveriş yapmak için gittiğimiz yerlerde olan fiyatlardan memnun değiliz” şeklinde konuştu.

 

MAZOTTAN ŞİKAYETÇİYİM

Pazarcı esnafından Nergis Karaca, “Mazottan şikayetçiyim. Mazot pahalı olunca her şeye zam geliyor. Ben ürünümü pazara getirmek için 700 TL mazot yakıyorum. Mazot fiyatı düşünce Pazar ürünlerinin fiyatı da düşüş yaşar” dedi. İstanbul’dan gelen esnaflardan İlhan Turan, “Buraya misafir olarak geldik. Yaz tatilini geçirmek için Karasu’ya geldik. İstanbul’da tekstil işi yapıyoruz. Halk pazarında bugün tezgah açtık. Çocuk pijama takımı 60 TL, bayan pijama takımımız 100 TL. Fiyatlarımız piyasa fiyatının altında” dedi. Pazarcı esnafından Şükrü Acar, “Tüm ürünler kendi bahçemde organik gübre ile üretilmiştir. Birinci sınıf dalından kırmızı domates 10 lira, pembe domates 15 lira. Burada önemli kaliteli ürün üretmek. Bu konuda bize olumlu geri dönüşler oluyor. Tezgahta tarhanamız var. Kilosu 75 TL. Tarhanamız ev yapımı. Domates salçamız bal kavanozundaki fiyatı 35 TL’dir” dedi.

 

HAYAT PAHALILIĞI ZORLUYOR

Esnaf Acar, “Karasu’da sektörel oluşumu sağlayacak en önemli projelerden biri tarım. İnsan yoğunluğunu beslemek için biz esnaflar canla başla her türlü üretimi yapmak için maliyetleri göz önüne alarak üretim yapmaktayız. Elde edeceğimiz karımızdan feragat ederek tüketicileri ucuz ürünü ulaştırmak için çaba sarf ediyoruz. Ağustos sonuna kadar kışlık hazırlıklarının yapılmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü fiyatların dip gördüğü dönemdeyiz. Bundan sonra fiyatlar artacaktır” dedi. Esnaf Nurdan Filiz, “Fiyatlarımız genel olarak yüksek geliyor. Bu durum bizi oldukça zorluyor” dedi. Vatandaşlardan Barbaros Rıfat Yıldırım, “Fiyatlar çok yüksek. Pazardan çıkmadan cebimizi pazarda bırakıp çıkıyoruz” dedi. Çetin Güngör ise, “Pazar fiyatları çok yüksek. Asgari ücretle çalışanlara Allah yardım etsin. Hayat pahalılığı çok zorluyor. Bu fiyatlarda geçinmek zor. Ne yapacağız bilmiyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER: Bahar Kaya)