Karasu

Üreticimize ekstra destek

 

 

Karasu İlçe Tarım Müdürlüğü, tarımı desteklemek amacıyla kırsal mahallelerde salep yetiştiriciliğini teşvik etmek için çalışmalara başladı. Salep yetiştiriciliği teşvik çalışmaları hakkında Müdür Yutkun Cabak yaptığı açıklamada, “Salep gelir yönünden iyi bir ürün. Üreticilerimize ekstra destek sağlayabilecek bir ürün” ifadelerini kullandı.

 

ÇALIŞMALAR DÜZENLİYORUZ

Karasu İlçe Tarım Müdürlüğü, tarımı desteklemek amacıyla kırsal mahallelerde salep yetiştiriciliğini teşvik etmek için çalışmalara başladı. Teşvik çalışmaları hakkında Karasu İlçe Tarım Müdürü Yutkun Cabak açıklamada bulundu. Cabak, “Salep ülkemizde 2007 yılından bu yana doğadan sökülmesi yasaklanan, ırkı tehlikede olan bir üründür. Salebin kültür yönünden zirai faaliyet olarak üretilmesi amacıyla çalışmalar başlattık. Bu kapsamda bölgemiz buna uygun mudur? Bununla ilgili neler yapabiliriz diye mahallerde incelemeler yapıyoruz. Çevre ilçemizde yetiştiricilik yapan çiftçilerimiz varsa onlarla görüşmeler yapıyoruz ve bu konuda çalışmalar düzenliyoruz” dedi.

 

GELİRİ FINDIKTAN İYİ

Yaklaşık 8 tane mahallemizi ziyaret ettik” diyen Cabak, “Vatandaşlarımıza konuyla ilgili bilgiler veriyoruz. 3 büyük mahallemizde gece eğitimleri yaptık. Salep yetiştiriciliğine talebi olan, hevesi olan üreticilerimizi tespit edip ne yapılabilir konusunda ileriye dönük adımlar atmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı. Cabak, “Yumru temini, arazide toprak analizi, teknik yönden incelemelerimizi yaptıktan sonra uygun çıkan alanlarda vatandaşın zirai faaliyeti yapabilmeleri için öncülük edeceğiz. Salep, fındıktan daha iyi geliri olan bir ürün. Fındık tarımıyla beraber salep üretimi de yapılabilir. Mevsim olarak birbiriyle çakışmayan üründür ve bizim asıl tarım faaliyetimiz olan fındığa asla zararı yoktur” şeklinde konuştu.

 

BİZİM İÇİN KIYMETLİ

Üreticilerimize ekstra desteği sağlayabilecek bir ürün ve bizim için o yüzden kıymetli” diye belirten Cabak, “Karasu’nun tarımsal faaliyetinin yüzde 70’i fındık. Çiftçimizin ve vatandaşın en büyük gelir kaynağı fındık yetiştiriciliğidir. Biz de üreticilerimize fındığı yok etmeden ona alternatif olarak salep üretimi ile ilgili çalışmalar başlattık” dedi. Önümüzde bazı problemler var diyen Cabak, “Bunlardan biri yumru. Yumru bulmak kolay değil. Bununla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Salep doğadan toplanması ve ihracatı yasak olan bir bitki. Yeni üretilmeye başlayan bir bitki. Bu bitkinin tohum olarak kullanılan yumrular ülkemizde çok fazla yok. Fakat birkaç sene içerisinde bu sorun ortadan kalkacak” diye belirtti.

 

BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI

Mahallelerimize sadece inceleme amaçlı gitmiyoruz, bilgilendirme toplantılarımızı da yapıyoruz” diyen Cabak, “Paralı Mahallemize arazi kontrolü için gittik. Ferizli Belediyesi’nin salep üretim alanı var orayı da ziyarette bulunduk. Arazi bakmaktan çok bilgilendirme toplantılarına katılıyoruz. Tabi arazi faaliyetleri ve zirai faaliyetler için gittiğimizde arazi ile ilgili olan kontrollerimizi de yapıyoruz” dedi. Cabak, “Talepleri topladıktan ve bu işi yapmaya gönüllü kişileri bulduktan sonra arazilerin toprak analizlerini yaparak yetiştirme konusunda uygulamalara başlayacağız. Şu anda vatandaşı bilgilendirmek için salebi anlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

ÖNÜ AÇIK BİTKİ

Cabak, “Aktarlara gidip salep almaya kalkarsanız ne kadar kıymetli olduğunu görürsünüz. Çok değerli, çok pahalı olan bir ürün olmanın yanı sıra salep önü açık olan bir bitki. Salep gelir getirmeyecek duruma geldiğinde kimseyi uzun vadeli olarak bağlamış olmayacağız. Vatandaş o sene ekim işlemini durdurabilecek. Ama önümüzdeki birkaç seneyi değerlendirmek açısından bunu yapmaya çalışıyoruz. Salebin en çok kullanıldığı yer herkesin tükettiği dondurmadır. Eski lezzetli dondurmalar bulamamızın sebebi yerli salebin üretilmemesi. Bizim çocukluğumuzda dondurmalar çok daha güzeldi. Ama şimdi yurt dışından gelen ithal salepler kullanılıyor” dedi.

 

TEKNİK DESTEK VERECEĞİZ

İnşallah bu sorunu çözerek orijinal salebi ülkemizde yetiştireceğiz” diye belirten Karasu İlçe Tarım Müdürü Yutkun Cabak, “Bilgilendirme çalışmalarını Eylül ayına kadar bitirmeyi planlıyoruz. Salebin zirai faaliyette olduğu ilk dikim dönemi sonbahar. Eylül’ün sonu gibi başlıyor, Nisan ayına kadar devam ediyor. Salep herhangi bir destekleme kapsamına dahil değil. Biz vatandaşa teknik destek vereceğiz. Ziraat mühendislerimizle her aşamada çiftçimizin yanında olacağız” ifadelerini kullandı. Bahar Kaya