Gündem

Son gün 31 Aralık

 

Karasu Ayar Veteriner sahibi Veteriner Hekim Hamza Ayar, Türkiye’de beslenmesi yasak olan köpek ırklarına karşı çıkan kanunla kısırlaştırma, mikroçip ve kayıt zorunluluğu getirildiğini belirtti. Ayar, son işlem gününün ise 31 Aralık 2021 olduğunu belirtti.

 

ZORUNLULUK GETİRİLDİ

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunundaki Değişiklik Yapılmasına dair kanun 14.07.2021 tarihli ve 31541 sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. “Türkiye’de beslenmesi yasak olan köpek ırklarına çıkan kanunla kısırlaştırma, mikroçip ve kayıt zorunluluğu getirildi” diyen Karasu Ayar Veteriner sahibi Hamza Ayar, “Söz konusu yeni düzenlemenin geçici 3. maddesinin 2. fıkrasına göre, pitbull terrier, japanese taso, dogo argentino ve fila brasilerio türlerinin veya bunların melezlerini Kanun yürürlüğe girinceye kadar sahiplenmiş olanlardan, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 aylık süre içinde hayvanlarını kısırlaştıran ve buna dair belgeyle birlikte Bakanlığa başvurarak kaydettirenler hakkında idari yaptırım hükümleri uygulanmayacağı hükme bağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

11 BİN TL CEZA

Veteriner Ayar, “Bu doğrultuda sayılan bu ırklar ve melezleri, sahiplerince veteriner kliniklerinde kısırlaştırılarak, tarım il veya ilçe müdürlüklerinde veya veteriner kliniklerinde mikroçip uygulaması hayvanın kısırlaştırıldığına dair belge ile birlikte Bakanlığa, ev hayvanı kayıt sistemine, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri veya veteriner kliniklerince kaydedilecektir” dedi. Ayar, “Kayıt altına alınan bu tür ırkların da sokak, park ve kalabalık yerlerde ağızlık ve tasma zorunluluğuna uymak zorunda kalacak. Kurallara uymayan hayvan sahiplerine ilkinde 11 bin TL ceza kesilecek. Aynı kuralı ikinci ihlal de ise yine 11 bin TL para cezası ve ayrıca hayvanına el konulacaktır” ifadelerini kullandı.

KONTROL EDİLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğine göre kedi ve köpeklere çip enjekte edilecek” diyen Ayar, “Kimliklendirme ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik kapsamında bu yılsonuna kadar sahipli köpeklere, 2022 sonuna kadar da sahipli kedilere mikroçip enjekte edilmesi zorunlu hale getirildi” ifadelerini kullandı. Ayar, “Hayvanlar, enjekte edilen mikroçip sayesinde sahibinin kimlik ve adres bilgileriyle eşleştirilecek. Bu sayede hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilip, çalınan hayvanların bulunabilmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması amaçlanıyor” ifadelerini kullandı. Ayar, yeni doğan ve 3 aylık yaşa kadar olan hayvanlarında kimliklendirileceğini belirtti.

ZARARI YOK

Mikroçip hakkında da bilgi veren Hamza Ayar, “Mikroçip bireysel tanımlama numarasını içeren, pirinç tanesi büyüklüğünde steril enjektör içerisinde yer alan bir cihaz. Herhangi bir enerji güç almadığı için radyasyon yaymaz ve hayvana da zararı yok. Hayvanın kürek kemikleri arasına deri altına yerleştirilme suretiyle takılır. İçerdiği 15 haneli numara hayvana özeldir” ifadelerini kullandı. Ayar, “Yönetmelik kapsamında yer alan pasaport veya aşı karnesi, mikroçip işlemiyle birlikte ulusal olarak hayvan sahibine teslim edilir. Petvet (Ev hayvanı kayıt sistemi) ismini verdiğimiz bakanlığımızın kurduğu sisteme, hayvan sahibinin TC kimlik numarasıyla ve hayvan mikroçipiyle kayıt işlemi gerçekleştirilir” şeklinde konuştu.

CEZA UYGULANACAK

Mikroçip uygulamasının faydalarından bahseden Ayar, “Öncelikli amaç hayvanın hastalıklarının kontrolünü sağlamak. Bunun dışında hayvanın çalınması veya kaybolması durumunda yer tespiti yapılıp hayvan sahibine daha kolayca ulaşılabilecek. Ayrıca sisteme hayvan sahibin yanına acil durumlara ulaşılabilecek ikinci kişi de eklenecektir. Hayvanın bir an önce sahibine ulaşılması planlanmaktadır” dedi. Mikroçip uygulamasının zorunlu olduğunu belirten Ayar, “Bu mikroçipler takıldıktan sonra hayvanı sokağa terk ettiği tespit edilirse, hayvan sahibine gelip hayvanı alması için 30 gün süre verilecek, Eğer 30 gün içerisinde teslim almazsa hayvanı sokağa terk etmiş olarak kabul edilip idari para cezası uygulanacak” dedi.

NORMAL AŞI

Mikroçip uygulamasının normal aşı uygulamasından hiçbir farkı yok” diyen Ayar, “Hayvanın ya sırt bölgesine ya da boynun sol bölgesine, tercihen kulağa yakın bölgeye uygulanıyor. Çip taktırmayan hayvan sahiplerine 10 bin lira ceza uygulanacaktır” dedi. Uygulamanın önemine de değinen Ayar, “Bu uygulama, hayvanların hastalıkları ve aşılarının takibi açısından büyük bir öneme sahip. İkinci önemli konu ise, sahipsiz sokak hayvanlarının sayısının azaltılmasına yönelik bir çalışma olması” diye belirtti. Ayar, mikroçip uygulamasının evcil hayvanlar içinde zorunlu olduğunu sözlerine ekleyerek açıklamasını sonlandırdı. Bahar Kaya