Size de bulaşabilir

Karasu Ayar Veteriner işletmecisi Veteriner Hekim Hamza Ayar, kedi ve köpeklerde paraziter mücadelesi hakkında bilgi verdi. Ayar, “Parazit taşıma ihtimali olan evcil canlılar, mutlaka ilaçlanmalı, temizliklerine dikkat edilmeli ve zamanında iç – dış parazit uygulamaları, aşı uygulamaları yaptırılmalıdır” dedi.
İÇ VE DIŞ PARAZİT
Karasu Ayar Veteriner işletmecisi Veteriner Hekim Hamza Ayar, kedi ve köpeklerin paraziter mücadelesi hakkında bilgi verdi. Veteriner Hekim Ayar, “İç parazit ve dış parazitler evdeki dostlarımıza birçok yollardan bulaşır. Sokağa çıkmaları veya diğer hayvanlarla aynı ortamı paylaşmaları sonucu, eve giren böcek, sinek gibi canlıları avlayıp yemeleri, balkonlara veya gelen kuşların dışkılarına temas etmeleri sonucu, dışarıda gezdiğimiz süreçte ayakkabılarımızla taşınan iç ve dış parazit yumurtalarına temas sonucu, sokak hayvanlarını sevmemiz ve kucaklamamız sonucu elbiselerimizle temasları, dış parazitleri düzenli yapılmayan dostlarımızda dış parazitlerin taşıdığı iç parazit larvalarının alınması ve çiğ hayvansal gıda tüketimi sonucu gibi birçok nedenden dolayı iç ve dış parazitler oluşmaktadır” diye belirtti.
TEMASTA BULUNMAYIN
Ayar, “İç ve dış parazit mücadelesi yapılmayan ve yapıldığına emin olunmayan dostlarımızla temasımız ve sonrasında yapmamız gerekenler ise ilk olarak böyle bir şüphemiz varsa mümkün olduğu kadar sevmemek ve temasta bulunmamak önemlidir. Özellikle çocukların parazitlere karşı bağışıklık sistemi bizler kadar güçlü değildir. Çocukların bu konuda korunması çok daha önemlidir. Hayvanlarla temas sonrası eller mutlaka temizlenmelidir. Çünkü parazit yumurtaları hayvanların dilleriyle kendilerini temizlemeleri sonucu neredeyse tüm tüyler üzerinde bulunmaktadır. Hayvanlarla temas sonrası eller yıkanmadan kesinlikle eller ağıza götürülmemeli ve bir şey yenmemelidir. Çiğ et, salam, sucuk gibi işlem görmemiş etleri yiyen hayvanlarla temasa dikkat edilmelidir. Böyle hayvanlardan bulaşan toxoplasma, echinococcus granulosus, taenia saginata ve giardia gibi zoonoz (hayvandan insana bulaşan) paraziter hastalıklar bu konuda en önemlilerdir” ifadelerini kullandı.
KALKAN GÖREVİ GÖRÜR
“Köpeklerde paraziter tedavi ve koruma hem evcil dostlarımız hem de bizlerin sağlığı için son derece önemlidir” diyen Ayar, “Rutinde yapılan tedavi ve koruma aşıları da iç parazit aşısı ve dış parazit aşısı olarak kategorize edilir. Köpeklerde genelde paraziter mücadele ortalama 45 günlükken başlanır. Uygulanan dış parazit aşıları ense damlası olarak kullanılır. Bu ense damlaları köpekleri pire ve kene gibi dış parazitlere karşı kalkan görevi görür. Aynı zamanda köpeklerde cilt problemlerine de neden olan pireler veya ısırıcı bitlerin yarattığı enfestasyonların kontrolünde kullanılır ve köpekleri bu etkenlere karşı ortalama 2 ay süreyle koruma sağlar. Yaz aylarında enfestasyon yoğunluğuna bağlı olarak 1 ay süre ile etkilidir. 2 ayda bir, yaz aylarında ayda bir tekrarlanmalıdır. Uygulanan iç parazit aşıları tablet veya enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır. Ortalama 3 ay süre ile koruma sağlar. 3 ayda bir tekrar edilmelidir” şeklinde açıklamada bulundu.
AŞI UYGULAMASI YAPTIRILMALI
“Parazit taşıma ihtimali olan evcil canlılar, mutlaka ilaçlanmalı, temizliklerine dikkat edilmeli ve zamanında iç / dış parazit uygulamaları, aşı uygulamaları yaptırılmalıdır” diye belirten Ayar, “Gerekli görüldüğü takdirde evlerin dış ortamları ve içinin de ilaçlanması gerekebilir. Hayvan dışkıları ile kontamine olmuş alanlara gelecek, karasinek, sivrisinek ve hamam böceği gibi taşıyıcı olabilecek canlılarla da mücadele önemlidir. Ev hayvanları dış mekanda sahipleri tarafından dolaştırılırken, hem çevre bilinci hem de genel hijyen açısında dışkılama olduğu durumda dışkı torbası yada eldiven kullanarak toplamak da çok önemli bir davranıştır. Damlayı uygulayacağınız ense bölgesindeki tüyler güzelce aralanıp deri kısmına dökülerek uygulanmalıdır. Ense damlası uygulamasından önce ve sonraki 3 gün yıkanmaması damlanın etkisi açısından önemlidir. Ense damlası uygulanan bölgenin 24-48 saat boyunca ellenmemesi damlanın etkisini kaybetmemesi açısından önemlidir” dedi.
KEDİLERDE PİRE İLE MÜCADELE
Ayar, “Kedilerdeki pire ile mücadele için pire tasmaları, pire damlaları ve spreyleri düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Ayrıca pireler evinizde halı, saksı dipleri ve benzeri çeşitli yerlerde de yaşayabilirler. Bu nedenle yoğun pire olduğu durumlarda evinizde de ilaçlama yapmanız iyi olacaktır. Yavru kedilerin aşılamasına eğer bir hastalık söz konusu değilse 7- 9 haftalıkken başlanabilir. Zorunluluk olmadıkça kedileri yıkamaya gerek yoktur. Eğer mutlaka yıkamak gerekiyorsa aşıdan en az 2 – 3 gün önce ve 4 – 5 gün sonra yıkayabilirsiniz. Bazı durumlarda bünyeye bağlı olarak aşılamadan sonra uyku hali, ateş yükselmesi ve iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir. Ancak bu durum uzun süreli değildir ve genellikle 1 gün içinde düzelir. Kedinizi aşıları bitmeden dışarı çıkarmak onu bağışıklık sistemi oturmadan hastalık riski ile karşı karşıya bırakmak demektir” diye belirtti.
PARAZİTLERDEN ARINDIRILMALI
“Mümkünse kedinizi her gün fırçalamanız iyi olur. Bu onun ölü tüylerini almanızı sağlar ve kedinizin yalanarak fazla tüy yutmasını da engeller” diyen Ayar, “Özellikle uzun tüylü kedilerde her gün fırçalama yapılması tüylerin keçeleşmesini engellediği gibi pire gibi dış parazitlerin keçeleşmiş tüyler arasında çoğalmalarını da engeller. Bu fırçalamalar aynı zamanda evinize tüy dökülmesini de azaltır. Kediler temizliklerine düşkün hayvanlardır ve sürekli yalanarak kendi temizliklerini yaparlar. Gereksiz yere ve sürekli yıkanan kedilerin yalanarak temizlenme alışkanlığının ortadan kalkabileceği ihtimalini göz önünde bulundurun.Sağlıklı bir dişi kedi 7-12. aylar arasında oestrus dönemine ulaşır. Kediniz bu dönemde çiftleşirse hamile kalabilir. Kedinizi en erken 18- 24 aylıkken çiftleştirmelisiniz. Kediniz çiftleştirilmeden önce veteriner hekiminiz tarafından sağlık kontrolü yapılmalı ve parazitlerinden arındırılmalıdır” ifadelerini kulandı.