Siyasi bayramlaş(ma) böyle geçti
Eskiden Ramazan ve Kurban Bayramı geldiğinde il, ilçe ve Belde siyasi parti teşkilatlarının temsilcileri görüş ayrılıklarına rağmen birbirlerine karşılıklı ziyaretler yaparak jestlerde bulunurdu.
AKP’nin iktidara geldiği ilk dönemlerde bu gelenek devam etti. Ancak pandemi sürecini saymazsak son 10 yıla baktığımızda böyle bir ziyaretlerin gereği kadar samimiyette olmadığına şahit oluyoruz.
Oysaki “Bayram“ denince akla “sevgi, neşe, huzur, eğlence, şenlik, barış, bir araya gelme” gibi sözcükler gelir.
Küsler barışır, dargınlıklar unutulur. Bayramlar birleştirici güçtür.
Arada bir bazı siyasi parti temsilcileri iktidar partisine veya başka parti teşkilatlarına ziyaretler yapıldığı da oluyor ama bunlar çok dikkat çekmeyen müstesna durumu gösterir.
***
İki yıl aradan sonra bayram tadında bir “Bayram” nihayet yaşamış olduk. Geçtiğimiz 2 yıl koronavirüs pandemisi etkisiyle akraba, komşu ve dostlarımızdan ayrı kaldık. Hem Ramazan iftar soframızla hem de bayramınızla bu özlemi gidermiş olduk.
Siyasi parti temsilcileri de İlk kez bir araya gelme fırsatı buldu. Kimileri yüz yüze kimileri de video konferans yöntemiyle bayramlaştı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) heyeti bayramlaşma görüşmelerini 11 parti ile video konferans yöntemiyle yaptı. Gelecek, DEVA ve hdp ile bayramlaşma yapılmadı.
CHP bütün partilerle gerek yüz yüze gerekse video konferans yöntemiyle görüşen tek parti oldu. CHP heyetinin ilk yüz yüze bayramlaşması Demokratik Sol Parti (DSP) ile oldu.
CHP heyeti bayram kapsamında hdp’yi de ziyaret etti. Ziyarette birlik beraberlik mesajı verildi.
Belki şaşıracaksınız ama muhafazakar siyasi görüşüyle bilinen Gelecek Partisi heyeti de hdp Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Burada da barış ve demokrasi ön plana çıkarıldı.
İyi Parti ise AKP ile video konferans yöntemiyle bayramlaşırken MHP ve hdp ile görüşmedi. Diğer partilerin hepsiyle yüz yüze görüşerek bayramlaşma yapıldı.
MHP heyetinin bayramlaşma programı AKP’de olduğu gibi video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Heyet AKP, DSP, BBP, Yeniden Refah, Saadet Partisi ve CHP ile bayramlaştı. İYİ Parti ve hdp ile bayramlaşmadı.
Hdp ise altılı masada yer alan dört muhalefet partisi ile görüşerek bayramlaştı. CHP, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve DEVA Partisi ziyaret edildi.
***
Liderler arasında yüz yüze bayramlaşma sadece Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, eşi Sare hanımefendi ve çocukları ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret edilerek yapıldı.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 6’lı masa içinde yer alan parti liderleri ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve hdp eş başkanlarını telefonla arayarak bayramlarını kutladı.
Keşke…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile “yüz yüze olmasa da telefonla” bayramlaşsaydı.
Keşke…
Erdoğan ile Babacan ve Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül, Devlet Bahçeli ile Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu ile Fatih Erbakan arasında “sıcak ve samimi bir bayramlaşma” olsaydı…
Hatta, mecliste grubu bulunan AK Parti, CHP, MHP ve İyi Parti ile ve hatta hdp arasında bayramlaşma olsaydı…
TBMM’nde bir araya geliyorlar, da bayramda neden bir araya gelmesinler. Nedir bu öfke?
Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu katıldığı KRT TV kanalında “Partilerin ayrı görüşte olması demokrasinin bir gereğidir. Sporcular birbirlerini yendiğinde dargınlık yapmıyor. Birbirlerini tebrik ediyor. Biz parti liderleri neden bir araya gelmiyoruz. Ülkenin birlik ve beraberliği nasıl sağlanacak” şeklindeki sözünü çok önemsiyorum ve takdir ediyorum.
***
Parti liderlerinin bayramlaşma stratejisi elbette yerel düzeye de yansıyor.
Karasu’da Millet İttifakı’nı oluşturan partilerden CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi İlçe Başkanları yüz yüze bayramlaşma yaparken, ittifakının içinde yer alan DEVA ve Demokrat Parti ilçe başkanlarının bayramlaşmaya katılmamaları dikkat çekti.
Cumhur İttifakı’ndan AKP ve MHP ve BBP bayramlaşması kendi teşkilatları arasında yapıldı. Ayrıca Yeniden Refah İlçe teşkilatı da kendi teşkilatı ile bayramlaştı.
Siyaset kurumunun bir an önce bu yanlıştan dönmesini bizlere “Küskün Türkiye” tablosu yaşatmamasını umut edelim.
Eskilerin “su misal emsal olmaz” diye güzel bir sözü vardır. Siyasiler ne yaparsa yapsın bizler yine de küslüğü, dargınlığı unutmayı ihmal etmeden bayramlaşalım.
Ne kaybederiz ki…
Hadi il teşkilatlarını geçtik, halbuki ilçe ve belde teşkilatlarında görev yapanlar her zaman birbirleriyle ya kahvede ya düğünde ya cenazede ya da şehir içinde hep karşı karşıya geliyorlar.
Bayramlarda birbirine ziyaret yapmayan bu kişiler bu tür mekanlarda birbirleriyle konuşuyor, şakalaşıyor hatta birlikte kahvehanede oyun oynuyorlar.
İş siyasete geldiğinde yabancılaşıyorlar, taraf oluyorlar. İster saçmalık deyin, ister ayıplayın. Maalesef böyle!
Açık söyleyeyim tepedeki düşmanlığın tabana yayılmasını akıl tutulması olarak görüyorum.
Bayram namazında imam diyor ki; “Ey cemaat bayramlar dargınların barışması için bir fırsattır. Bayramlarda en yakın akrabadan başlayarak, komşu ve tanıdıklarla bayramlaşmak Allah katında sevaptır!”
Bunlardan bayram namazına giden yok mu?
“Neresinden bakarsak bakalım ülkemiz aşırı bir kutuplaşmaya gidiyor.”
Tek kutuplu yöne evrilmeye başlayan bu gezegende birliktelik sağlayamazsak inanın bir adım ileri gidemeyiz. Dolayısıyla hep büyük balıkların yemi haline gelir, önceden rest çektiğimiz ülkelere el avuç duruma geliriz, geliyoruz da…
“Ramazan Bayramı böyle geçti, bakalım Kurban Bayramı nasıl geçecek?”