Karasu

Öğrencilere Kızılay’ın önemi anlatıldı

 

Kızılay Haftası nedeniyle Cuma günü Sosyal Gelişim Merkezi’nde seminer düzenlendi. Seminerde Kızılay Haftası sunumu ve ilk yardımın önemi anlatıldı. Programa yoğun ilgi gösteren öğrenciler, kafalarına takılan tüm soruları da Kızılay yetkililerine sordu.

 

UZATTIKLARI EL OLMAK

29 Ekim – 4 Kasım arasından kutlanan Kızılay Haftası nedeniyle Cuma günü Sosyal Gelişim Merkezi’nde seminer düzenlendi. Türk Kızılayı Karasu Koordinatörü Adem Ekşi öncülüğünde gerçekleşen seminere, İlk Yardım Eğitim Merkezi Müdürü Cansu Çanka, Türk Kızılay Şubesi Gençlik Kolları Başkanı Ceren Yağız ve Türk Kızılayı Sakarya Üniversitesi Öğrenci Temsilcisi Yakup İşgüzer katılarak Karasulu öğrencilere bilgi verdi. Seminerin açılış konuşmasında, “Sizler bizim gelecekteki idarecilerimizsiniz” diyerek öğrencilere seslenen Kızılay Karasu Koordinatörü Adem Ekşi, “Sizlere çok önem veriyoruz” dedi. Ekşi, “Kızılaycı ve gönüllü olmak, insanların ihtiyaçları olduğu anda yardımlarına koşmak, uzattıkları el olmak çok farklı bir duygu. Bunu Kızılay’a katıldığımda fark ettim” dedi ve programa katılan öğrencilere ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

KIZILAY’IN AMACI İNSAN

Ekşi’nin konuşmasının ardından öğrencilere Kızılay Haftası sunumu yapan Türk Kızılayı Şubesi Gençlik Kolları Başkanı Ceren Yağız, “Kızılay bir çınar. Bizim ve sizin gibi gönüllüler sayesinde hiç yaşlanmadı” diyerek konuşmasına başladı. “Biz bu işi gönüllü olarak yapıyoruz” diyen Yağız, “Bizler bu işi canla başla yapıyoruz. Kızılay yedi temel ilke üzerine kuruldu. Kurucularımız 1868 yılın da 153 yıllık bu çınarı kurdular ve sonrasında biz gönüllülere devrettiler. Amacımız insan olmalı. İnsanı kırmadan, incitmeden hayatına dokunabilmeliyiz” ifadelerini kullandı. Yağız’ın konuşmasının ardından Türk Kızılayı Sakarya Üniversitesi Öğrenci Temsilcisi Yakup İşgüzer ise, “Biz insanlara yardım etmek için onların kalplerin yumuşatmak için varız” dedi ve tek temennisinin Kızılay Gönüllülerinin artması olduğunu dile getirerek kısa bir konuşma yaptı.

BU BİZİM GÖREVİMİZ

Seminere katılan İlk Yardım Eğitim Merkezi Müdürü Cansu Çanka, öğrencilere ilk yardımın öneminden de bahsetti. Çanka, “İlk yardım hepimizin hayatı için önemli. Çünkü ne zaman başımıza ne gelecek bilemeyiz. Boğaza takılan bir nesnenin çıkarılması için yapacağımız ilk yardım hamlesi bir insanı hayata döndürebilir. Bu yüzden önemli olan ilk yardımın doğru bir şekilde yapılması” dedi. Çanka, bayılan insana yapılması gereken ilk müdahale ve yaralanmalar hakkında da örnekler verdi. Özellikle hayvan ısırmalarından bahseden Çanka, “Kara hayvanlarının hepsinde soğuk uygulama, deniz hayvanlarında ise sıcak uygulama yapılmalıdır” dedi. “Mutlaka insanlara yardım etmek zorundayız” diyen Çanka, “Bu bizim en asli görevimiz. Bir insanın hayatı çok çabuk kaybedilir ama biz ilk yardımı öğrenerek bu hayatları devam ettirmek isteriz” diyerek konuşmasına son verdi. Seminer sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan yetkililer bilgilerini paylaştı.  Bahar Kaya