Münir Ali Kara: Bu hafta neler oldu
Bu hafta neler oldu
Aslında başlık, “önümüzdeki süreçte ne olacak” şeklinde olmalıydı. Ama siz olanlardan olacak olanları tahmin edin. Gelecekten haber vermek kimse için mümkün değil. Ancak olanlardan olması muhtemel olanları görmeye çalışıyoruz.
Geride kalan hafta Karasu’da aday adaylık başvurusunda bulunan isimler de oldu, başvuru yapmaktan geri duranlar da. Gazete elinize geldiğinde ben aday adaylığı başvurusunda bulunan sürpriz bir ismin daha olacağını düşünüyorum.
Aday adaylık başvurusunda bulunan isimlerin ulaştığı kişileri duysanız gerçekten şaşırırsınız. Pek çok aday adayı farklı kanallardan çok etkili isimlerle iletişim kuruyor. Ulaşılan kişilerin kim olduğunu ve ulaşanların kimler olduğunu birinci ağızdan öğrendiğimiz için bunları burada söylemek doğru olmaz. Ancak şu kadarını söylemek mümkün, bu ulaşılan kişilerin aday belirleme sürecinde etkinliği olacak.
Geçtiğimiz hafta aday adayı olmaktan vazgeçen isimler de oldu bu arada. Bu kişiler ya ümit ettikleri kişilerden olumlu ışık göremedi ya da bir tur beklemeye karar verdi.
Bunların kimler olduğunu biliyorsunuz.
Kimin ne gerekçe ile başvurudan vazgeçtiğini zaten kısa zaman sonra öğreneceğiz.
Aday adaylık başvurusunda bulunan isimlerin yetkinliklerini ve kamuoyu nezdindeki durumlarını tartışmak da bize düşmez. Sadece şunu söyleyebilirim ki kimse boş yere başvuruda bulunmuyor. Kamuoyunda bazı aday adaylarının farklı amaçlarla sahada olduğunu söyleyenler oluyor. Bunların doğru olmadığını ben biliyorum.
Kimse cebinden 40 bin lira verdikten sonra günlerce olmayacağını bildiği bir şeyin peşinden koşmaz. Yani fotoğraf aşağıdan yukarı başka yukarıdan aşağı başka görünüyor.
Şimdilik bu kadarını bilsek yeter.
Eğer “önümüzdeki süreçte neler olacak” sorusuna yanıt ararsak…
Aday adayı olanlar her ne kadar Ankara’da karşılık bulmaya çalışsa da son kararı seçmen verecek. Dolayısıyla anket sonuçları önemsenecektir. Aday adayı olan kişilerin başvuru öncesinde Ankara’daki temaslarını normal karşılamak lazım. Ancak bu isimlerin bundan sonraki enerjilerini sahada harcamaları gerekir. Bunun için aday adaylarını çok daha fazla sahada görmeye hazır olun.
Aday adayları ile yaptığımız görüşmelerde hepsinin bu bilinçte olduğunu ve sonuç olarak seçmenin kararının etkili olacağını bildiklerini ve buna göre davranma gayreti içinde olduklarını görüyorum.
Ak Parti’nin adaylarını netleştirmesi kısa vadede olacağını da düşünmüyorum. Öncelikle ittifak konusunda nasıl bir yol izleneceği netlik kazanacak ardından adaylar tespit edilecek gibi duruyor.
Her iki konuda da Ak Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un hem ittifakın kaderi hem de Ak Parti’nin adayları konusunda belirleyici olacağı gerçeğinden hareket edersek bu sürenin kısa olmasını beklemek doğru olmaz. Bu süreç aday adaylarının kendilerini seçmene ve Ankara’dakilere ifade etmesi için de bir fırsat içeriyor aslında.
Özetle:
Ak Parti’de aday belirleme süreci sanıldığı kadar kısa sürmeyecek. Aday adayları biraz efor sarf etmek zorunda kalacak ama bu kendilerini ifade etmek açısından bir fırsata dönüşebilir. Aday adayları boş değil. Her birinin güçlü yönleri mevcut. Bu arada Ak Parti seçim sürecini forse edebilir. Bu bir avantaj olabilir. Ancak adayı belli olan muhalefet partileri de mesafe kat edebilir. Yani sürecin uzaması Ak Parti’nin lehine mi aleyhine mi olur bilinmez. Ama bu zamana kadar sürecin uzaması ve adayın seçime yakın tarihte belirlenmesi Ak Parti’ye genellikle kazandırdı.
Melih Erol meselesi
Bildiğiniz gibi yedi muhalefet partisi bir süreden bu yana toplantılar gerçekleştiriyor. Bunları basından özellikle saklayan parti temsilcileri başlangıçtaki prensiplerini gözden geçirmek durumunda kalıyor.
Her defasında kendilerinin dile getirdiği “Bizim masa Altını Masa gibi olmasın” söylemi ne kadar karşılık bulacak göreceğiz.
En son toplantıda bir araya gelen muhalefet temsilcileri bir anket tasarlamış Bu ankette bazı isimleri vatandaşlara sormuş ve neticesinde bir veri elde etmiş.
Ankette sorulan soruları bir kenara bırakırsak isimler üzerinden gidersek…
Harf sırasına göre sorulan isimler şunlar olmuş:
Abdullah Çatalbaş, Fatih Demirci, Hasan Sarıoğlu, Kerem Erksoy, Mehmet Küçüktekin, Melih Erol, Oğuzhan Coşkun, Salim Direk, Suat Köse, Uğur Büyük…
Bir de “Diğer” seçeneği eklenmiş. Ankette hangi seçmenin nereye meyledeceğine ilişkin ve seçimde aday mı parti mi önceleyeceğine yönelik sorular da mevcut bu arada.
700 civarında bir vatandaşla yüz yüze yapıldığı iddia edilen anket büyük oranda geçerli kabul edilebilir.
Tüm bu anket ve değerlendirmeler sonrasında bazı isimler Melih Erol ismine yoğunlaşmış ve Erol ile görüşmeler yapılmış.
Melih Erol bu teklife soğuk bakmamış ama muhalefet partilerinin ortak bir karar alması yönünde fikir beyan etmiş. Yani Erol, teklife evet ya da hayır dememiş.
“Ne der” diye sorarsanız…
Muhalefet partilerinin ortak adayı olma fikrine pek çok kişi “Evet” der. Peki muhalefetin adayı Melih Erol olursa kartlar yeniden karılır ve hesaplar yeniden gözden geçirilir.
Yani Erol’un muhalefetin adayı olması durumunda tüm değerlendirmelerin yeniden yapılması gerekebileceğini söyleyebilirim.
HECATİ: “Yemezsen büyüyemezsin” dedikleri şey kazıkmış…