Karasu

Külleme hastalığına önlem

Külleme hastalığına önlem

Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındıkta mart ayı dördüncü hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Ersoy, “Fındıkta Külleme hastalığına karşı kimyasal mücadele hazırlığı yapılabilir” dedi.

Hazırlık yapılır

Fındıkta mart ayı dördüncü hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Fındıkta Külleme hastalığına karşı kimyasal mücadele hazırlığı yapılabilir. Külleme hastalık etmeni bir fungus (mantar) olup, kışı yere dökülen hastalıklı yapraklarda ve bitki artıklarında geçirir. Hastalık etmeni fungus İlkbaharda hava uygun nem ve sıcaklık derecesine ulaştığında fındık yapraklarını enfekte eder ve hastalığı başlatır. Hastalık rüzgâr yardımı ile yayılım gösterir. Bitkinin yaprak, sürgün, çiçek ve meyvelerinde hastalık oluşturur” şeklinde konuştu.

Vaktinden önce dökülür

Hastalığın önce yaprak altında beyaz un serpilmiş bir görüntü şeklinde görüldüğünü belirten Mühendis Ersoy, “Zamanla yapraklar kahverengileşir, matlaşır, kıvrılır, kurur ve vaktinden önce dökülür. Sürgünler tam pişkinleşemeyeceğinden ağaçlar zayıf kalır. Meyveler küçük kalır, yeterince iç dolduramaz. Fındıkta verim ve kalite düşüklüğüne neden olan Külleme hastalığına karşı ekonomik zarara uğramamak için mutlaka mücadele yapılmalıdır. Bahçe içerisinde hastalık kaynağı oluşturabilecek bitki artıkları ve sonbaharda dökülen yapraklar temizlenerek bahçeden uzaklaştırılmalı ve yakılmalıdır” diye konuştu.

İlk ilaçlama Nisan’da

Ersoy, “Hastalıkla bulaşık dip sürgünleri kesilerek temizlenmelidir. Bahçe içerisindeki yabancı otlarda hastalığa konukçuluk ettiğinden yabancı ot temizliği yapılmalıdır. Sonbaharda budama tekniğine uygun yapılarak bahçe içinin uygun şekilde hava alması sağlanmalıdır. Hastalığın bulaşma kaynaklarına dikkat ederek enfeksiyon yayılma olasılığını en az seviyeye indirebilir hatta hastalığı ortadan kaldırabiliriz. Hastalık önceki yıllarda bahçede görülmüş ise yapraklar normal boyutuna ve sürgünler 25- 30 cm boya ulaştıktan sonra hava şartlarına göre Nisan ayı sonu gibi ilk ilaçlama yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kükürt ile yapılır

Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Hastalık bahçede ilk defa görülüyor ise hastalık belirtileri görülür görülmez ilaçlamaya başlanmalıdır. İlk ilaçlama Kükürt ile yapılabilir. Sonraki ilaçlamalarda tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ile devam edilebilir. Yıl içerisinde üç ilaçlama yapılmalıdır. Külleme hastalığı ilçemizde de son yıllarda fındık bahçelerinde görülmekte ve Ekonomik Zarar eşiğinden fazla zarar yapmaktadır. Fındık bahçeleri genellikle birbirine yakın olduğundan hastalık ve zararlı mücadelelerinde tam başarı sağlanabilmesi için tüm bahçelerin aynı dönemde mücadele yapması önemlidir” diye konuştu.

Ön sayım yapılmalı

Mühendis Ersoy, “Fındık Gal Sineği ve Fındık Yaprak Deleni zararlılarına karşı kimyasal mücadele yapılabilir. Kimyasal Mücadeleye başlamadan önce, İlaçlamayı gerektirecek yoğunlukta zararlı bulunup bulunmadığını tespit etmek için bir ön sayım yapılmalıdır.

Kahverengi Kokarca zararlısına karşı Mekanik Mücadele yapılabilir. Kışlamak için ev, depo gibi toplandıkları kapalı alanlarda görülen erginler toplanarak imha edilmelidir. Kök ve dip sürgün temizliğine devam edilebilir. Filiz alma ve kökten dal kesimleri yapılabilir. Sonbahar döneminde kesilen dallar bahçe içerisinden çıkarılarak bahçe temizliği yapılabilir” dedi.