Kocaali

Kocaali’de üretim başladı

 

Kocaali İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri Çamdağı bölgesini ziyaret ederek gezginci aracılarla bir araya geldi. Ziyaretlerde arıcıların sorunları istişare edilirken konu ile ilgili konuşan İlçe Müdürü Burak Bilgin, Kocaali’de arıcılık çalıştayı yapmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

 

ÜRETİM BAŞLADI

Marka Kent Sakarya Projesi kapsamında yürütülen markalaştırma ve tescilleme çalışmaları kapsamında 2013 yılında tescillenen ve bulunduğu yerleşim yerinin adı ile tescillenmesi nedeniyle Türkiye’de ilk olan Kocaali Kestane Balı kıvamı ve kalitesi ile marka değerini yükseltirken bölgenin, bal üretimine elverişli dokusu gezici arıcıların dikkatini çekiyor. Kocaalili arıcıların ürünlerinde yaşanan rekolte artışı ve ürün kalitesi çevre ilçe ve illerdeki arıcıların da ilçeye olan ilgisini artırıyor. Her yıl çok sayıda arı üreticisi toplamda binlerce kovanla Kocaali’ye geliyor. Üretim sezonunu Kocaali’de geçiren arıcılar yüksek kaliteli bol ürün alırken Kocaali Kestane Balı’nın marka değerine katkı sağlıyor. Bu yıl da çok sayıda gezginci arıcı Kocaali’de Çamdağı Bölgesi’nde belirlenen alanlara gelerek konaklamaya başladı. Kocaali İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burak Bilgin ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli mühendis ve veteriner hekimler konaklama bölgelerini ziyaret ederek gezginci arıcılarla bir araya geldi. Bilgin ve beraberindeki heyet arıcıların genel sorunları ve talepleri ile ilgili istişarede bulundu. Bilgin “İlçemizde Kestane balı üretiminin başlamasıyla birlikte çam dağında konaklayan gezginci arıcılarımızı ziyaret ederek mevcut durumları ile ilgili bilgi aldık. Sakarya’nın en çok arıcısına ve arı kolonisine sahip olan ilçemizdeki bal üretiminin ve arı ürünleri üretiminin artırılması, koloni kayıplarının önlenmesi konularında arıcılarımızla fikir alış verişinde bulunduk. Gezgin arıcılığın beraberinde getirdiği konaklama sorunlarına çözüm getirebilmek adına istişarelerde bulunduk” dedi.

 

ÇALIŞTAY YAPILACAK

Bal üretim sezonu bitimiyle birlikte kışa hazırlık evresinde arıcılara yönelik sahada uygulamalı eğitim yapmayı planladıklarını aktaran Bilgin kışlık koloni kayıplarının olmasının en önemli nedenleri arasında yer alan bal üretim sezon sonundaki kışlık stok beslemesi ve parazit mücadelesinde yapılan eksikliklerin giderilmesi amacıyla bir çalışma başlattıklarını vurguladı. Ayrıca ilçe ve ülke ekonomisine katkı sağlayan bal üretiminin yanında yüksek getirisi olan polen, propolis, arı sütü, arı zehri gibi diğer arı ürünlerinin Kocaali’de üretiminin yapılması amacıyla arıcılarla birlikte bir planlama yapmak istediklerini söyleyen Burak Bilgin “Bal üretim sezonunun sona ermesiyle birlikte diğer arı ürünlerinin üretilmesiyle ilgili arıcılarla birlikte bir arıcılık çalıştayı yapmayı planlıyoruz. Değeri yüksek ürünlerin üretimi hem ilçe ekonomimize hem de arıcılarımızın bireysel ekonomilerine büyük katkı sağlayacak. Aynı zamanda Kocaali’nin kaliteli kestane balı ve bal ürünleri üretiminde daha fazla söz sahibi olmasına yardımcı olup ürünlerimizin ve ilçemizin marka değerini yükseltecek. Biz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak teknik destek konusunda arıcılarımızın her zaman yanındayız. Bal üretim sezonunun ilçemize ve arıcılarımıza hayırlı, bereketli ve kazançlı olmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.