Kışlık hazırlığa başlanmalı
Karasu Ziraat Odası Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındık için kışlık hazırlığa başlanması gerektiğini söyledi. Ersoy, “Fındık hasadından sonra bitkiyi kışa hazırlamak için bor ve çinko içerikli bitki besin maddesi kullanılmalıdır” dedi.
AYNI ANDA KULLANILMALI
Karasu Ziraat Odası Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındık için kışlık hazırlığa başlanması gerektiğini söyledi. Ersoy, “Fındık hasadından sonra bitkiyi kışa hazırlamak için bor ve çinko içerikli bitki besin maddesi kullanılmalıdır. Hasattan sonra bor çinko uygulaması gelecek yıl mahsulüne hazırlık yapar. Kışın bitkinin soğuklara karşı dayanımını arttırır. Bor ve çinko gelecek seneki gözleri ve sürgünleri besler, gözler patlamadan hemen önce uygulanan bor, çinko düzgün bir çiçek oluşumu ve tozlaşma oluşumu sağlar. İyi bir çiçek ve meyve teşekkülü için çinko ve borun aynı anda kullanılması gerekir” diye belirtti.
ARTIŞ SAĞLAR
Mühendis Ersoy, “Çinkonun toprakta tepkimeye girerek ağaçlar için alınamaz hale gelebileceğinden yaprak uygulamaları daha etkili olabilir. Bor sürgün uçlarında, çiçeklerde, meyvelerde ve köklerde yeni dokuların normal gelişiminde gereklidir. En etkili şekilde yapraktan, hasattan hemen sonra uygulanır. Diğer gübrelerin yanında uygulanan çinkolu gübrenin verimde yüzde yirmi beş artış sağlandığı bilinmektedir. Fındık bahçesinden toprak tahlili için numune alınmaya devam edilebilir. Bilinçsizce yapılan gübreleme verim ve kaliteyi olumsuz etkileyecektir” şeklinde konuştu.
BAHÇEDEN UZAKLAŞTIRILMALI
“Bitki besin elementlerinin yeterli ve dengeli miktarda doğru yöntemle kullanılması için toprak tahlili mutlaka yapılmalıdır” diyen Mühendis Serap Vildan Ersoy, “Fındık bakteriyel yanıklığı hastalığı ile mücadeleye devam edilebilir. Kültürel önlemlerin yanı sıra koruyucu olarak üç ayrı dönemde yüzde 1’lik bordo bulamacı ile bahçeler ilaçlanabilir. Mayıs böceğine karşı kimyasal mücadeleye devam edilebilir. Mayıs böceği ilaçlı mücadelesinde bir ocağa ortalama on litre ilaçlı su gelecek şekilde uygulama yapılmalıdır. Zararlı toprak altında olduğu için yüzeysel yapılan mücadeleden fayda yeterince sağlanılmayacaktır. Fındık teke böceğine karşı mekanik mücadeleye devam edilebilir. Zarara maruz kalmış tüm uç sürgünleri, yaprak dökümüne kadar budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır” diye konuştu.