Gündem

İlaç tedariğinde planlama hatası

 

Medyada yer alan 645 ilaç tedariği sıkıntısı haberlerine, Karasu Merkez Eczanesi sahibi Samet Altuntaş’tan açıklama geldi. Altuntaş, “İlaç tedarik sıkıntısının bir kısmı üretim planlanmasından diğer kısmı ise tedarik edici firmaların ithalat yapmamasından kaynaklanıyor” dedi.

 

PLANLAMA HATASI

Basında yer alan 645 ilaç tedariği sıkıntısı haberlerine Karasu Merkez Eczanesi sahibi Samet Altuntaş’tan açıklama gecikmedi. Altuntaş, “İlaç tedarik sıkıntısının bir kısmı üretim planlanmasından diğer bir kısmı ise tedarik edici firmaların ithalat yapmamasından kaynaklanıyor. Çoğunluğu ise planlama hatası” dedi. “Geçen sene pandemi döneminde hastalıklarda değişim oldu” diyen Altuntaş, “Kış aylarında düzenli olarak grip vakaları yaşanıyordu ama koronavirüsünden dolayı geçen sene hiç grip vakası ve soğuğa dayalı enfeksiyon hastalıkları yaşanmadı” dedi. “Biz eczane olarak geçen sene kış sezonu ilaç tedarik hazırlığımızı yaptık” diyen Altuntaş, “Ama grip vakası nerdeyse hiç gelmediği için eczanelerin elinde yüklü miktarda soğuk algınlığı ve ateş düşürücü şuruplar kaldı. Bunların miadı geçtiği için de çöpe atıldı” ifadelerini kullandı.

FİRMALAR HAZIRLIKSIZ

Üretici firmaların elinde de ürünler kaldı diyerek açıklamasına devam eden Altuntaş, “2021 senesi içinde üretim de planlama da yapılmadı. Üretici firmalar ham madde tedariği yapmadı. Nasıl olsa 2020 senesinde ürün satılmadı 2021’de de satılmaz diye ham madde üretimi yapılmadı” dedi. Altuntaş, “645 ilacın çoğunluğunu oluşturan çocuk ilaçlarının üretimi çok az miktarda yapıldı. Tekrar eskisi gibi grip ve soğuk algınlığı vakaları artınca firmalar hazırlıksız yakalandı. Üretim olmayınca biz de tedarik konusunda sıkıntı yaşamış olduk. Grip aşılarında da tedarik sıkıntısı var. İthalatçı firma grip aşılarını hala tedarik etmedi. Eczane olarak şu an onları bekliyoruz” şeklinde konuştu. Kronik ilaçların tedarik sıkıntısına da değinen Altuntaş, “Bir kısmında tedarik sıkıntısı var. Bir kısım ilaçlar hala piyasada yok. Ama bunlar şu anda eczanelerin işlevi noktasında çok büyük sorun teşkil etmiyor, hastalarımıza bir şekilde ilaç tedarik noktasında yardımcı olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU

Eczacı Samet Altuntaş, “Eczane olarak hastaların ilaç tedarik noktasında alacağı ilaca yakın eş değerlerle aynı işlevi gören ilaçlarla işi çözdüğümüz için şu an vatandaşlarla çok büyük sorun yaşamıyoruz. Sorun var ama bu şekilde hallediyoruz” dedi. Dolar kurunun ilaçlar üzerinde ki etkisinden de bahseden Altuntaş, “Devlet yılda bir ilaç fiyatlarını belirliyor. İlaçların çok büyük kısmı dolarla ithal ediliyor. Doların fiyatı da son bir yılda yüzde 40’dan fazla arttığı için bazı firmalar zarar ettikleri için ilaçların ithalatın da eksik davranıyor. Firmalar dolar kurunu bahane ederek ilaç tedariğinde sıkıntı çıkarıyorlar. Bundan en çok ithal olan ilaçlar etkileniyor. Kanser ve kronik hastalıklarının ilaçları tedarik konusunda şu anda çok sıkıntı yaşamıyoruz. İlaçların yüzde 90’nını karşılıyoruz” dedi. Bahar Kaya