İftarın vazgeçilmezi tezgahlarda
İftarın vazgeçilmezi tezgahlarda
Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi olan hurma, aktar tezgahlarında ön sıraları kaptı. “Tezgahlarımızda her damak tadına ve keseye uygun hurma mevcut” diyen Karasu Aktar ve Baharat İşletmecisi Özgür Batur, “Herkes, Ramazan sofrasını lezzetli hurmalar ile süsleyebilecek” dedi.
Ramazan’a hazırız
“Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurma bu sene de tezgahları süsledi” diye belirten Karasu Aktar ve Baharat İşletmecisi Özgür Batur, “Hurma ve kompostoluk çeşitlerinin tamamı hazır. Ramazan’a hazırız ve müşterilerimizi bekliyoruz. İnşallah Ramazan ile birlikte satışlarımız artar” dedi. “Ramazan ayının gelmesi ile hurma çeşitliliğimiz arttı” diye belirten Batur, “Oruçlu iken vücut direncini korumak için sahurda 1 veya 2 adet hurmayı iyice çiğneyerek yerseniz gün boyu vücudunuzun direncini korumuş olursunuz” dedi. Hurma fiyatlarının değişmediğini de belirten Batur, “Bu sene de keseye uygun hurma ile vatandaş Ramazan sofrasını süsleyebilecek” ifadelerini kullandı.
Enerji veren bitkiler
Ramazan ayında oruçlu iken enerji veren bitkiler hakkında da bilgi veren Batur, “Hazımsızlık için, erik kurusu, günkurusu ve İzmir üzümünü komposto haline getirerek tüketmek gaz ve hazımsızlık problemini kökten çözmüş olur. Ayrıca yediğimiz yemeğin kolay sindirilmesine yardımcı olur” dedi. “Oruçlu iken harareti kesmek için bitki karışımlarını iftarda ve sahurda tüketmeliyiz” diyen Batur, “Bu karışımlardan biri, demirhindi şerbeti. 300 gram demirhindi meyvesi ile 2 litre su karıştırılır, kaynatılıp içilir. Şekerli ya da şekersiz olarak tüketebileceğiniz bu içeceği sıcak ve ya soğuk olarak da tüketebilirsiniz. Lif miktarı yüksek olduğundan sindirimi harekete geçirir. C vitamini ve karoten deposudur, susuzluğu giderip serinletir” ifadelerini kullandı.
Ramazan şerbetleri
Batur, “Harareti kesmek için diğer bir şerbet türü de meyan kökü şerbetidir. Kökler yıkandıktan sonra bir kütük üzerine konulur ve tokmaklarla ezilir ve su eklenir. 2 gün bekletilip süzülür. Sulandırılıp kıvamı ayarlanarak şerbet olur” dedi. Kızamık şekeri şerbeti hakkında da bilgi veren Batur, “Bağışıklık sistemini güçlendirir. Böbrek ve kum taşlarının düşürülmesinde yardımcı olur ve hafızayı güçlendirir. Orta boy bir tencere içerisine bir miktar su, şeker ve kızamık şekerini koyulur ve bu şekilde en az yarım saat boyunca kaynatılır. Kaynatma sırasında ara ara karıştırılır. Kaynama işlemi yaklaşık yarım saati bulduktan sonra kabuk tarçınları ve karanfilleri bir tülbentte sararak kaynayan karışım üzerine koyulur. Bu şekilde belli bir süre daha kaynatılır ve ardından tülbent çıkartılır. İster sıcak ister soğuk bir şekilde tüketilir” dedi.
Adres aktarlar
“Ramazan ayında içimizi ferahlatarak, sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkileyen ayrıca şişkinliği gideren fesleğen bitkisini de şerbet olarak tüketebilirsiniz” diyen Batur, “Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik, stres ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur. Strese iyi gelir” ifadelerini kullandı. Batur, “Fesleğeni su ile yaklaşık 2 dakika kaynatacağız ve soğuması için dolaba atacağız. İçecek şeker ile tatlandırılabilir. İftarda ve sahurda içtiğimizde ağız kokusunu özellikle mideden gelen kokuyu giderir” dedi. Şifalı bitkileri internetten değil aktarlardan alınmasını tavsiye eden Batur, “Aktarlarda olan ürünler sürekli gözetim ve denetimden geçiyor. Kaliteli şifalı bitkilerin adresi aktarlardır” ifadelerini kullandı.