Hiçbir sınav dünyanın sonu değil
Özşen Özel Eğitim Kurumları kurucusu Şakir Şen, LGS ve YKS sınavı hakkında önerilerde bulundu. “Hiç kimse, elinden gelenden daha fazlasını sınava yansıtamaz” diye belirten Şen, “Bütün amacınız mevcut bilgi birikiminizi sınava yansıtmaktır. Daha dikkatli ve daha uyanık olarak bu durumu sağlayabilirsiniz. Hiçbir sınav dünyanın sonu değildir” ifadelerini kullandı.
SINAV SAATLERİ VE SÜRELERİ
Özşen Özel Eğitim Kurumları kurucusu Şakir Şen, LGS ve YKS sınavı hakkında önerilerde bulundu. Şen, “Liselere Giriş Sınavı (LGS) 5 Haziran pazar günü, Yükseköğrenime Giriş Sınavı (YKS) 18-19 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Liselere Giriş Sınavı’nın ilk oturumunda sözel alandan 50 soru olacaktır. Bu sorular; 20 Türkçe, 10 din kültürü, 10 tarih, 10 yabancı dil sorularından oluşacaktır. Birinci oturum süresi 75 dakika olup, sınav 9.30’da başlayacak. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli konu, sınavın başlamasından en az yarım saat önce sınav salonu önünde bulunmaktır. İçeride sınav başlamasa dahi, en az 15 dakika önce içeri girmeyen öğrenci, sınava giriş hakkını kaybetmektedir. Liselere Giriş Sınavı’nın ikinci aşaması 11.30’da başlayacaktır. Sınav süresi 80 dakika olup, 20 matematik ve 20 fen sorusundan oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİ VE VELİLERE LGS ÖĞÜTLERİ
“5 Haziran Pazar gününe çok az bir süre kaldı” diye belirten Şen, “Öğrenciler kalan bu süre içerisinde yeni konu öğrenmek yerine, bildikleri konuların tekrarını yapmalıdır. Soruyu doğru anlamak için, okuma sırasında, dilbilgisi kurallarına özen gösterilmelidir. 10-18 yaşları ergenlik dönemini, 15-25 yaş aralığı ise gençlik dönemini göstermektedir. Sınava girecek öğrencilerin 13-14 yaş aralığında olduğu düşünülürse, henüz zeka açılımı gerçekleşmemiş, beyin ve beden olarak gelişim ve değişim sürecindeki bu çocukları, sınav stresinden olabildiğince korumak gerektiği kanısındayız. Hiçbir sınav, dünyanın sonu değildir. LGS, hayatta gösterilecek başarının karşılığı olamaz. Sınavdan bir gün önce ders çalışma bırakılmalıdır. Sınav süresini daha iyi kullanmak için deneme sınavları yapılması uygun olur” dedi.
KONU TEKRARI YAPILMALI
18- 19 Haziran’da yapılacak YKS için de önerilerde bulunan Şen, “Öğrenciler bu tarihe kadar en az üç tekrar yapacak şekilde yeni bir ders çalışma programı yapmalıdır. Sınav salonuna girmeden önce lavabo ve tuvaletler ziyaret edilerek kesinlikle ihtiyaç giderilmelidir. Buna rağmen içeride tuvalet ihtiyacı duyulursa bu durum dikkate alınmamalıdır. Bu süre içerisinde hiç bilinmeyen konuları çalışmak yerine, daha önce öğrenilen konuların tekrarı yapılmalıdır. Bundan sonra yapılacak deneme sınavlarında gerçek sınav gibi davranış gösterilmelidir. Çözülemeyen sorular geçilerek, kalan süre içerisinde yeniden değerlendirmeye alınmalıdır. Sınav süresi, ikinci ve üçüncü tekrarlar yapılacak şekilde ayarlanmalıdır. Sınava 10 gün kaldığında akşam yatma ve sabah kalkma saatleri, sınav günü ile aynı olmalıdır” şeklinde açıklamada bulundu.
BİLGİ BİRİKİMİNİ SINAVA YANSITIN
“Saat 10.00’dan sonra sınav salonuna giriş kesinlikle yasaktır” diyen Şen, “Gereksiz panik yaşamamak için, en geç saat 9.30’da sınav salonu önünde olunuz. Altı çizili veya koyulaştırılmış olarak yazılan kelime veya cümleleri daha dikkatli olarak okumaya özen gösterin. İşiniz, soruda size ne soruluyorsa ona cevap vermektir. Yanlış anlamayı ortadan kaldırmak için, okurken, dilbilgisi kurallarına özellikle dikkat edin. Hiç kimse, elinden gelenden daha fazlasını sınava yansıtamaz. Bütün amacınız mevcut bilgi birikiminizi sınava yansıtmaktır. Daha dikkatli ve daha uyanık olarak bu durumu sağlayabilirsiniz. Bütün yarışlarda, sona yaklaştıkça gösterilmesi gereken performansın artması şarttır. Aksi takdirde, yıl içerisinde gösterilen gayretlerin bir kısmı boşa gitmiş olacak. Hiçbir sınav dünyanın sonu değildir” dedi.
EMEKLERİNİZ BOŞA GİTMESİN
Şen, “Heyecanınızı kontrol ederek emeklerinizin boşa gitmesine engel olun. Yorum sorularda, büyük oranda ilk tercihler doğru çıkmaktadır. Bu tip sorularda ilk tercihinizi değiştirmeyin. İşlemli sorularda ise ikinci tercihler daha doğru sonuç verir. Beslenme rejiminizi, en az bir hafta önceden belirleyin. Hiçbir sınava çok şişirilmiş bir mide ile girilmemelidir. Herkes kendine göre sevdiği gıdaları, kararlı bir şekilde tüketmelidir. Yanınızda bulunan şeker ile ağız acılığınızı giderebilirsiniz. Sınavdan önce, heyecan gidermek amacı ile antidepresan ilaç alımı kesinlikle uygun değil. Zaman ayarlaması yaparak, sınavdan önce, sınava gireceğiniz salonu ziyaret etmek, trafik düzenini görmek, sınav günü daha rahat olmanızı sağlar. Sınav günü, doğal olarak araç trafiğinde artış oluşur. Bu durumu dikkate alarak geç kalmamaya özen gösterin. Sınav için gerekli belgeleri, sınavdan en az üç gün önce hazır edin. Sınava girecek bütün öğrencilere zihin açıklığı ve başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı