Karasu

Fosforlu gübre kullanılabilir

Fosforlu gübre kullanılabilir

Fındıkta Aralık ayı birinci hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Toprak tahlili sonucuna göre Fındık bahçelerinde ihtiyacı miktarında fosforlu gübre kullanılabilir” dedi.

Ana besin madde

Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, Fındıkta Aralık ayı birinci hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Ersoy, “Toprak tahlili sonucuna göre fındık bahçelerinde ihtiyacı miktarında fosforlu gübre kullanılabilir. Fosfor bitkinini gelişimi için gerekli ana besin maddelerinden biridir. Fosfor noksanlığında fındık dallarının ve sürgünlerinin gelişmesinde genel bir durgunluk görülür, sürgün gelişimi gecikir, sürgünler kısa ve ince olur. Yapraklar önce koyu yeşil olmasına rağmen sonra yer yer morluklar görülür ve yaprakların alt yüzü boyunca kırmızılıklara rastlanır” ifadelerini kullandı.

Yaşlı yapraklarda görülür

Açıklamasına devam eden Ersoy, “İleri derecelerde morluklar bronzlaşır ve yapraklar dökülür. Yapraklar normal büyüklüğünü alamaz ve küçük kalır. Fosfor noksanlığı önce yaşlı yapraklarda görülür. Meyveler küçük kalır ve meyve olumu gecikir. Meyve dökümü görülür. Zuruflar kıvrık kenarlı ve kısa kalır. Toprak pH’sı ile bitkinin fosfor alımı arasında bir ilişki vardır. Fosfor, toprağın pH’ sı 6–7 arasında olduğunda en iyi çözünür ve fındık bitkisi tarafından alınır. Diğer bir ifade ile fındıkta, yan dalların, dalcıkların ve sürgünlerin istenildiği gibi büyümesi, yeterli ürünün oluşması pH’sı  –7 arasında olan topraklarda daha iyi olur” dedi.

Uzun süre etkili

Ersoy, “Toprağın pH’ sı 6 nın altına düştüğünde fosfor toprak çözeltisinde fazla miktarda bulunan demir, alüminyum ve mangan gibi elementlerle çözelti oluşturarak toprakta tutulur ve fındığın faydalanamayacağı formlara dönüşür. Fındık bahçelerine kullanılan fosforlu gübrenin faydalı olabilmesi için fosforlu gübre verilmeden önce toprakların pH’sı 6 ‘nın altında ise asitliği, 7’nin üstünde ise alkaliliği giderici tedbirler alınmalı, toprak gübrelerden iyi derecede faydalanabilir hale getirilmelidir. Fosforlu gübrelerin, hareketsiz olmaları ve güç çözünmeleri bağlı olarak genellikle toprakta uzun süre etkilerini gösterirler” diye konuştu.

Numune alınabilir

Fındıkta en çok kullanılan fosforlu gübre hakkında bilgi veren Müdendis Ersoy, “Fındıkta en çok kullanılan Fosforlu gübrele TSP (Triple Süper Fosfat 42-44) , DAP (Diamonyum fosfat 18- 46) ve kompoze gübreler olan 15-15-15, 20-20 içerikli gübreler sayılabilir.  Bitki besin elementlerinin fosfor içeriklerine göre kullanım zamanı farklılık göstermektedir. Fındık Bahçelerinde Kireçlemeye devam edilebilir. Fındıkta kök yüzeyinden dal kesimleri, dal ve dalcık budaması yapılabilir. Fındık bahçesinden toprak tahlili için numune alınmaya devam edilebilir. Fındık Kök Çürüklüğü Hastalığı ile mücadeleye devam edilebilir. Bordo Bulamacı uygulamasına başlanabilir” ifadelerini kullandı.