Fındıkta nisan ayı bakımı
Fındıkta nisan ayı bakımı
Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındıkta nisan ayı ikinci hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Ersoy, “Fındık Kozalak Akarı zararlısına karşı kimyasal mücadele hazırlığına başlanabilir. Fındık Kozalak Akarı fındıkta verimi etkileyen önemli zararlılardandır.
Zarar görülebilir
Fındıkta nisan ayı ikinci hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Gözle görülmeyecek kadar küçük yapıda olup ancak zararını görebiliriz. Meyve ve sürgün gözlerine girerek şişkinleşerek kozalak (gül) halini almalarına neden olur. Dişi çiçek, püs, yaprak ve meyve zararına neden olur. Özellikle erkek ve dişi çiçek dökümleri ile zarar daha da fazla olmaktadır. Yaprak ve sürgün tomurcuklarının da dökülmesi sonucu bitkinin yıldan yıla zayıflaması ve verimden düşmesi söz konusu olmaktadır” şeklinde konuştu.
En etkili yöntem
Ersoy, “Kozalak Akarı Mücadelesinde Mekanik mücadele de önem arz etmektedir. Dallardaki kozalakların kışın yapraksız dönemde elle toplanarak bahçenin içine atılarak veya bahçenin bir kenarında bekletilerek imha edilmesi oldukça etkili bir yöntemdir. Kozalaklar içinde faydalı böcekler olduğu tespit edildiğinden, toplanan kozalaklar yakılmamalı veya gömülmemelidir. Kimyasal Mücadeleye karar vermeden önce ön sayım yapılmalıdır. Zararlı yoğunluğu ortalama bir dalda 5 adet kozalak (gül) düşecek şekilde yüksek ise kimyasal mücadeleye karar verilir” ifadelerini kullandı.
Mekanik mücadele yapılabilir
Mühendis Ersoy, “En uygun ilaçlama zamanı uç sürgünlerin 4- 5 yapraklı, yeni tomurcukların toplu iğne başının yarısı büyüklüğünde ve yeni gelişen meyveler mercimek büyüklüğünde olduğu, kozalakların (güllerin) kırmızı renk alarak açıldığı, Nisan ayı sonundaki bir haftalık süre olarak söylenebilir. İlaçlamalarda bir gün yağmur yağmaması, yaprak ve sürgünlerin tamamen ilaçlı su ile kaplanması gerekmektedir. Külleme hastalığı karşı kimyasal mücadele hazırlığı yapılabilir. Kahverengi ve Yeşil Kokarca zararlısına karşı Mekanik mücadele yapılabilir” şeklinde konuştu.
Kimyasal mücadele yapılabilir
Kışlamak için ev, depo gibi toplandıkları kapalı alanlarda görülen erginler toplanarak imha edilmelidir. Fındık Yaprak Deleni ve Fındık Gal Sineği zararlılarına karşı kimyasal mücadele yapılabilir. Kimyasal Mücadeleye başlamadan önce, İlaçlamayı gerektirecek yoğunlukta zararlı bulunup bulunmadığını tespit etmek için bir ön sayım yapılmalıdır. Kök ve dip sürgün temizliğine devam edilebilir. Filiz alma ve kökten dal kesimleri yapılabilir. Kesilen dallar ve sürgünler bahçe içerisinden çıkarılarak bahçe temizliği yapılabilir” diye konuştu.