Gündem

Fındıkta kök çürüklüğü hastalığı

 

Karasu Ziraat Odası Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, son yıllarda fındık verim ve kalitesini olumsuz etkileyen kök çürüklüğü hastalığına dikkat çekti. Ersoy, kök çürüklüğü hastalığının fındık dallarında bazı belirtiler verdiğini de söyledi.

 

100 YIL CANLI KALIR

Fındık bakımı hakkında bilgilendirmeye devam eden Karasu Ziraat Odası Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, son yıllarda fındık verim ve kalitesini olumsuz etkileyen kök çürüklüğü hastalığına dikkat çekti. “Kök çürüklüğü hastalığı fındık dallarında bazı belirtiler vermektedir” diyen Ersoy, “Dallarda zayıf sürgün gelişimi, yapraklarda küçük kalma, erken sararma, şekil bozukluğu ve dallarda geriye doğru ölümler görülür. Köklerde ve kökboğazında kabuk ve odun arasında beyaz fungal tabaka görülebilir. Sonbaharda enfekteli ağaçların tabanında bal renkli mantarlar oluşabilir. Hastalık toprakta odun artıklarında 100 yıl kadar canlı kalabilir” dedi.

 

KÖKLERDE YARA AÇILMAMALI

İlk bulaşma ağaç köklerinin daha önceden bulaşık olan köklerle teması ile olur” diyen Mühendis Ersoy, “Kök çürüklükleri çoğu toprak tipinde görülür fakat iyi drene olan kumlu topraklarda en yaygındır. Özellikle kuraklık stresi altındaki ağaçlar hastalığa daha hassastırlar. Kök çürüklüğü hastalığı kültürel mücadelesinde, ağır ve su tutan topraklarda bahçe kurulmamalı, topraklarda su birikmesi önlenmeli, bahçeler sel sularından korunmalıdır. Yetiştirme tekniklerine özen gösterilmeli ve köklerde yara açılmamalıdır. Kökleri tamamen çürüyen ağaçlar hiç kök parçası kalmayacak şekilde sökülmeli ve yakılmalıdır. Sökülen ocaklara sönememiş kireç uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

HENDEK İLE ÇEVRİLMELİ

Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Kısmen çürümüş kökler ise sağlam kısma kadar kesilmeli, bulaşık artıklar yakılmalıdır. Kök çürüklüğünün sağlam ağaçlara bulaşmasını engellemek için bahçede hastalığın bulaşık olduğu kısmın etrafına hendekler oluşturulmalıdır. Bulaşma bahçenin belli kesiminde ise, hastalığın diğer sağlıklı ağaçlara bulaşmaması için, hasta olan ocaklar 60 santimetre derinlikte ve 30 santimetre genişlikteki hendekler ile çevrilmelidir. Sonbaharın ilk yağmurlarından sonra oluşan mantar şapkalarını ve oluştukları yerdeki kök parçalarını derhal yok etmelidir. Fidanlar derine dikilmemeli, köklerinin yaralanmamasına dikkat edilmelidir” diye belirtti.

 

SAĞLAM DALLAR KORUNMALI

Kök çürüklüğü hastalığı ile kimyasal mücadele de ilaçlamalara hastalık görüldüğünde başlanır” diyen Ersoy, “Hastalık yeni başlamış ise, hasta kökler kesilip kazındıktan sonra bu yerlere yüzde 5’lik bordo bulamacı, yüzde 2’lik göztaşı uygulanabilir. Kök tamamı ile hasta ise, kökler ince köklere kadar sökülüp kendi çukurunda yakılır, yerine sönmemiş kireç dökülür ve kapatılır. Hasta bahçedeki sağlam dalları korumak için, sonbahar veya ilkbahara girerken ağaçların taç izdüşümlerinin her bir metrekaresi yüzde 2’lik göztaşı ile 10’ar litre su verilerek toprak sulanmalıdır. İlaçlamada ağaçların kök ve kök boğazlarının iyice ilaçlanmalarına özen gösterilmelidir. Mayıs böceğine karşı kimyasal mücadeleye devam edilebilir. Fındıkta kök yüzeyinden dal kesimleri yapılabilir. Dal ve dalcık budaması için yaprak dökümü beklenilmelidir. Fındık bahçesinden toprak tahlili için numune alınmaya devam edilebilir. Fındık bakteriyel yanıklığı hastalığı ile mücadeleye devam edilebilir” ifadelerini kullandı.