Karasu

Fındıkta ekim ayı üçüncü hafta bakımı

Fındıkta ekim ayı üçüncü hafta bakımı

Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındıkta ekim ayı üçüncü hafta bakımı ile ilgili basın açıklamasında bulundu Ersoy, “Mayıs böceğine karşı kimyasal mücadeleye devam edilebilir” dedi.

Budama zamanı sonbahar ayıdır

Fındıkta ekim ayı üçüncü hafta bakımı ile ilgili basın açıklamasında bulunan Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Verim döneminde her yılın sonbaharında kurumuş, kırılmış, yaralanmış, hastalıklı, birbiri içine geçmiş dallar ve sürgünlerin kesilerek uzaklaştırılmasına budama denir. Fındıkta budama zamanı sonbahar aylarıdır. Fındıkta budamaya vejetasyonun durduğu ve büyük oranda yaprakların döküldüğü dönem dikkate alınarak başlanmalıdır. Çiftçilerimiz yapraklı dönemde verimden düşen dalları daha iyi görüldüğü düşüncesiyle dal kesimine hasat sonrası başlıyor.  Bu da bitki gelişimi açısından olumsuz sonuçlar doğuruyor” şeklinde konuştu.

Denge oluşturulur ve devamı sağlanır

Ersoy, “Fidana, dala uygun bir şekil vermek, erken fındık vermesini sağlamak, Toprak altı ve toprak üstü organlar arasında denge sağlayarak uzun yıllar bol ve düzenli verim elde etmek, yaşlanarak verimden düşen dalları yenilemek, dallar üzerindeki yan dalları ve dalcıkları gençleştirmek amacı ile budama yapıyoruz. Budama fındıkta dikim budaması ile başlar, dalların sökülmeleri ile sona erer. Fındık dallarına başlangıçtan itibaren planlanmış bir budama uygulamak suretiyle meydana gelen yan dal ve dalcıklar ile sağlam ve dengeli taç oluşturulur. Bu şekilde dallarda vejetatif gelişme ile generatif gelişme (Karanfil ve çotanak oluşumu) arasındaki denge oluşturulur ve devamı sağlanır” ifadelerini kullandı.

Muhafaza sağlanmış olur

Karanfil oluşumu üzerine etkili olan güneş ışığından dalların her tarafının yararlanmasının ve yaprak yüzeyinin artırılmasının ancak doğru bir budama ile olması gerektiğini belirten Mühendis Ersoy, “Komşu dallar arasında ve dallar içinde sıklık azaltılarak ilaçların daha etkili olması ve hasatın da daha kolay yapılması sağlanır. Verimden düşmüş dallarda yıllık sürgünlerin gelişmeleri sağlanarak verimin devamı sağlanır. Bunlara bağlı olarak ta verim yüksek seviyelerde oluşmaktadır. Budama ile dikimde fidanlara şekil kazandırılmış ve bu şeklin muhafazası sağlanmış olur. Her yıl çok sayıda uzun sürgünler oluşturularak bol ve kaliteli ürün alınması sağlanır” diye konuştu.

Hasat daha kolay yapılır

Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Aşırı büyüme gösteren dalların birbirine girmesi önlenerek bakım, tarımsal savaş ve hasat işlemlerinin daha kolay yapılması sağlanır. Hastalıklı, yaşlı, kuru ve ocak içlerine yönelen dal ve dalcıkların çıkarılması ile ocakların yayvan bir taç kazanması sağlanmış olur. Ocaklar arası mesafenin en az 4.5 m. en fazla 6 m. olmasını sağlamak için gerektiğinde ocakların çıkartılması ve ocaktaki ana dal sayısının 6-8’e indirilmesi ile güneşlenme, havalanma ve bitki besin maddelerinden en iyi bir şekilde istifade etmesi sağlanmış olur. Fındıklık içerisinden yabancı ağaçların çıkarılması ile gölgelenmeden meydana gelecek verim düşmesi önlenmiş olur” şeklinde konuştu.

Kimyasal mücadeleye devam edilebilir

Konuşmasına devam eden Ersoy, “Fındık Hasadından sonra bitkiyi kışa hazırlamak için Bor ve Çinko içerikli bitki besin maddesi kullanılmasına devam edilebilir. Fındık bahçesinden toprak tahlili için numune alınmaya devam edilebilir. Bilinçsizce yapılan gübreleme verim ve kaliteyi olumsuz etkileyecektir. Bitki besin elementlerinin yeterli ve dengeli miktarda doğru yöntemle kullanılması için toprak tahlili mutlaka yapılmalıdır. Fındık Bakteriyel Yanıklığı Hastalığı ile mücadeleye devam edilebilir. Kültürel önlemlerin yanı sıra koruyucu olarak üç ayrı dönemde % 1’lik Bordo Bulamacı ile bahçeler ilaçlanabilir. Mayıs böceğine karşı kimyasal mücadeleye devam edilebilir” ifadelerini kullandı.