Ersoy: Gübrelemeye dikkat
Ersoy: Gübrelemeye dikkat
Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındıkta Eylül Ayı son hafta fındık bakımı ile ilgili açıklamada bulundu. Ersoy, “Özellikle fındığa yapılması gereken bakım hizmetlerin başında gübreleme gelmektedir” dedi.
Kışlık bakıma başlanabilir
Fındıkta Eylül ayı son hafta ile ilgili açıklamada bulunan Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Fındık hasadının yavaş yavaş sona yaklaşmasıyla beraber üreticilerimiz kışlık bakım işlemlerine başlayabilir. Özellikle fındığa yapılması gereken bakım hizmetlerin başında gübreleme gelmektedir. Gübreleme konusunda ise çiftçilerimizin öncelikli olarak yapması gereken toprak tahlili yaptırarak bilinçli gübre uygulamasıdır. Tahlil yapılmadan bilinçsizce kullanılan bitki besleme ürünleri topraklarda, bitkide ve çevrede tahribat yaratabilmekte ve üreticimizin ekonomisi boş yere zarara uğramaktadır” dedi.
Toprak numunesi alınabilir
Ersoy, “Atılan bir torba gereksiz gübrenin dahi ekonomiye, çevreye ve bitkiye yarar yerine zararının olacağının unutulmaması gerekir. Bunun yanında eksik kullanılan gübreden bitki tam olarak faydalanamayacağı için üründe verim kayıpları görülecektir. Fındık bahçesinden toprak tahlili alırken; Dere, yol kenarı, hayvan barınakları kenarlarına yakın yerlerden, Su birikintisi olan çukur ya da su tutmayan tepe yerlerden, yeni gübre atılmış yerlerden, Ocakların dip kısımlarından, İki ocak arasından, Toprağın yüzey ya da dip kısımlarından toprak numunesi alınmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Toprak nemliyle kurutulmalı
Açıklamasına devam eden Mühendis Ersoy, “Bunun yanında, arazi 20 dekardan büyükse, Araziyi yol, hendek, dere vs. ayırıyorsa, Arazide değişik eğimler mevcutsa, arazinin toprak rengi farklılık gösteriyorsa, arazinin güneşlenmesi aynı değilse, farklı araziymiş gibi numune alınmalıdır. Alınan bu topraklar en az on değişik noktadan birer kilo olacak şekilde alınmalı ve iyice karıştırılarak, içerisindeki odun, taş gibi maddeler temizlenir ve iki kilo olacak şekilde toprak numune için ayrılır. Toprak örneği nemli ise gölge bir ortamda oda sıcaklığında kurutulabilir, kesinlikle ısıtıcı ve güneş altında kurutma yapılmamalıdır. Alınan numune zaman geçirilmeden analiz için götürülmelidir. Toprak Tahlili sonucunda hangi gübrenin, ne miktarda, ne zaman, nasıl kullanılacağının bilgisi verilmiş olur” diye konuştu.