Karasu

Ersoy: Bahçe temizliğine başlanabilir

Ersoy: Bahçe temizliğine başlanabilir

Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy fındıkta Nisan ayı dördüncü hafta bakımı ile ilgili bilgi verdi. Ersoy, havaların ısınmaya başladığı bu günlerde fındık bahçesi temizliğine başlanabileceğini söyledi.

 

Yabancı ot temizliği önemli

Fındıkta Nisan ayı dördüncü hafta bakımı ile ilgili bilgi veren Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Atasoy, fındık bahçesi temizliğine başlanabileceğini söyledi. Ersoy, “Özellikle yabancı ot ve dip sürgünü temizliği önem arz etmektedir. Fındık tarımının yoğun yapıldığı alanlarda yağış miktarının fazla ve düzenli olması ve yanmamış çiftlik gübresi kullanımı sonucunda yabancı ot artışı görülmektedir. Yabancı otlar fındık dallarının kullandığı su ve besin maddelerine ortak olarak rekabete girdikleri için verimin düşmesine neden olurlar. Böğürtlen tarzında odunsu, dikenli yabancı otlar ürünü olumsuz etkilemektedir” dedi.

İşçilik güçleşir

Yabancı otların yoğun olduğu alanlarda işçilik ve hasatın güçleşeceğini söyleyen Ersoy, “Ayrıca bahçe içerisinde bırakılan yabancı otlar hastalık ve zararlılara konukçuluk yaptıkları için, popülasyonun artmasına neden olmaktadır. Fındık bahçesinde yabancı ot mücadelesinde kültürel önlem olarak yanmamış hayvan gübresi kullanılmamalıdır. Taze kullanılan çiftlik gübresi içerisindeki ot tohumları canlılığını koruduğundan uygun ortamda tekrar çimlenecektir. Yabancı ot tohumlarının çimlenme özelliğini ortadan kaldırmak için hayvan gübreleri üstü kapalı bir 8 ay ile 12 ay süre arasında bekletilmelidir” ifadelerini kullandı.

Ot biçme yapılmalı

Ersoy, “Yabancı ot mücadelesinde mekanik mücadele olarak bahçe sürümü yapılabilir. Toprak sürme işlemi ile hem yabancı otlar yok edilmekte hem de eğimin az olduğu erozyon tehlikesi olmayan alanlarda torağın gevşemesi ve havalanması sağlanmış olur. Fındık kökleri yüzlek olduğu için sürüm derin yapılmamalı ve köklerin yaralanmamasına dikkat etmek gerekir. Eğimi fazla olan alanlarda sürüm yerine ot biçme, kesme yapılmalıdır. Yabancı otlarla Fiziksel Mücadelede malçlama tercih edilebilir. Toprak yüzeyinin ışık almayacak şekilde siyah naylon, saman gibi malzemelerle kapatılması işlemidir” şeklinde konuştu.

Seçici değildir

Yabancı ot mücadelesinde en son başvurulması gereken ancak kullanım kolaylığı ve ekonomik olması nedeniyle en çok kullanılan yöntemin kimyasal mücadele olduğunu söyleyen Ersoy, “Kimyasal mücadele diğer sayılan mücadele yöntemlerinin başarılı olmadığı biçme, sürme imkânının olmadığı alanlarda tercih edilebilir. İlaçlı mücadele de yabancı otlar 4-6 yapraklı olduğu genç büyüme devresinde kullanılabilir. Fındık bahçesi için kullandığımız herbisit denilen yabancı ot ilaçları seçici değildir. Temas ettiği alandaki bütün bitkileri yok etmektedir” dedi.

Lokal ilaçlama yapılabilir

Sözlerine devam eden Ersoy, “Biçim ile temizliği zor olan, tırpanın giremeyeceği alanlarda lokal yabancı ot ilaçlaması yapılabilir. Bahçenin her yerinin gelişigüzel ilaçlanmasından kaçınmak gerekir. Yanlış ve gereğinden fazla yapılan ilaçlı mücadele sonucunda; toprak erozyonu artar, toPrak nemliliğini kaybeder, toprakta yaşayan bitki için faydalı olan böcekler kaybolur. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmesi durumunda direkt güneş ışığına maruz kalan topraktan aşırı nem kaybı olacağından iç teşekkül etmekte olan fındıkta randıman düşüklüğü yaşanabilir” ifadelerini kullandı.