Karasu Halk Eğitimi Merkezi kursiyerleri, Hayat Boyu Öğrenme Haftası etkinlikleri kapsamında filografi, el nakışı ve iğne oyası kursunun el emeği, göz nuru ürünlerini görücüye çıkarttı. Sergide birbirinden güzel ürünler göz kamaştırdı.
TOPLUMSAL DEĞER
Pazartesi günü Karasu Halk Eğitimi Merkezi, Hayat Boyu Öğrenme Haftası etkinlikleri kapsamında filografi, nakış ve iğne oyası kursunun el emeği, göz nuru ürünlerini görücüye çıkarttı. Karasu Hocaoğlu Pasajı’nda düzenlenen açılışa, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Said Özkan, Müdür Yardımcıları Necdet Atilla ve Hikmet Mut, Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cihan Emre ve vatandaşlar katıldı. Sergiyi gezerek çalışmalar hakkında bilgi alan Müdür Özkan, usta öğreticileri ve kursiyerleri tebrik etti. Müdür Özkan, “İlçemizde el sanatlarının yaşatılması, toplumsal değerlerin muhafaza edilmesi adına önemlidir. El sanatlarının gelecek nesillere aktarılması anlamında açılan kurslara bayanlarımızın ilgi göstermesi ayrıca önemli” dedi.
ÇİVİ SANATI
“Sergilenen ürünlerin hepsi birbirinden değerli” diye belirten Müdür Özkan, “Çünkü kursiyerlerimizin ortaya koydukları alın teri, emek ve çaba söz konusu. Eğitmenlerimize ve kursiyerlerimize yaptıkları bu güzel eserlerden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. El Sanatları Filografi Eğitmeni Betül Erenay, “Filografi ahşap bir plaka üzerine belirli bir model ve sıra ile çivi çakılması sonrasında bu çivilerin içerisinden ip veya tel geçirilmesi sonucunda değişik desen ve motifler oluşturmaktır. Filografi çivi ve telin buluşması ile oluşan bir sanat eseridir. Filografide kullanılan malzemelerimiz özel olarak geliyor. Sergide gördüğünüz tablolar kursiyerlerimin eserleridir. En basit tablonun yapımı 15 gün sürüyor. Filografinin tek bir tekniği yok” ifadelerini kullandı.
SANDIKTAN ÇIKMAYA BAŞLADI
Erenay, “Filografi terapi amaçlı yapılan, Osmanlı’dan günümüze kadar gelen bir sanattır. Toplamda 17 kursiyerimle beraber bu sergide yer alıyoruz” dedi. El Sanatları Nakış Öğretmeni Elif Sancak Erol, “Hesap işi, kanaviçe, Antep işi, tel kırma, kumaş boyama gibi yaptığımız çalışmalar sergide yer alıyor. Yatak örtülerimiz, başörtüleri, salon takımları, kırlentler, brezilya işinden salon takımı mevcut. Bir dönem bu çalışmalar sandıklara kapatıldı. Günümüzde ise sandıklardan çıkmaya başladı. Çalışmalarımız eskisinden daha değerli. Sergide 14 kursiyerin el emeği ve göz nuru ürünler yer aldı” şeklinde açıklamada bulundu. İğne Oyası Usta Öğretici Huriye Eskiköy, “Kursumuzda bebek mendilleri ile başladık. Ondan sonra havlu çeşitleri, analıkızlı havlular, bohça takımları, namaz örtüleri, salon takımları, kurdeleden abajur, örgü bebekleri gibi birçok ürün yaptık” dedi.
TERAPİ YAPIYORUZ
Eskiköy, “Sergimizde 1 yılın emeği var. İyisiyle kötüsüyle kursiyerlerim ile beraber dolu dolu bir yıl geçirdik. Kursiyerlerime emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” diye belirtti. Filografi kursiyerlerinden Kezban Can, “Kurstan çok şey öğrendim. Filografi ilgimi çektiği için bu kursa başladım. Filografi kursunda bir nevi terapi yapıyoruz Manevi açıdan çok şey kazandım. Hem yeni arkadaşlıklar da edindim hem de el becerim gelişti. Böyle güzel işler yapmak ve insanların yaptığımız şeyleri beğenmesi çok güzel” şeklinde açıklamada bulundu. Açılan sergide ürün satışlarının mevcut olduğunu, kursiyerlerin ürün siparişi aldıkları da belirtildi. Sergi açılışını yapan Müdür Özkan’a ve katılımcılara ikramda da bulunuldu. (HABER: Bahar Kaya)