Köşe Yazıları

EĞİTİM ÖĞRETİM  

EĞİTİM ÖĞRETİM  

Osmanlı döneminde ilkokul öğrencisi olan babam derslere girmeden önce “Padişahım çok yaşa, padişahım çok yaşa, padişahım çok yaşa” dedikten sonra derslere girdiklerini anlatmıştı. Bir süre sonra cumhuriyet kuruluyor ve öğrenciler derslere, hiçbir şey söylemeden giriyorlar. Ardından derslere girmeden önce “Cumhuriyetim çok yaşa, cumhuriyetim çok yaşa, cumhuriyetim çok yaşa” diyerek girilmeye başlanıyor. Bir süre sonra da “Andımız” olarak hatırladığımız, “Türküm doğruyum çalışkanım yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm yükselmek ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun” sözleri ilkokullar için uygulamaya konuyor. Kim hangi zararı gördü de uygulamadan vazgeçildi?

İlkokulda andımız olarak öğrencilere verilen öğüdün kaldırılmasının üzerinden yıllar geçti. Maalesef yapılan yanlış uygulama halen devam ediyor. Adı Milli Eğitim Bakanlığı olan kurumun bu uygulamayı hangi akılla kaldırdığını anlamak mümkün değildir. İşin daha garip tarafı ise yapılan bu yanlışı sorguladıktan sonra düzeltmemek, öğrencilere yarınlara dönük mesaj verecek bir uygulamaya geçmemektir.

Bizim seçmenimiz “Oy ver bitsin, koy ver gitsin” mantığından çıkmalıdır. Oy verilen partinin icraatları değerlendirilmeli, sonraki seçim döneminde buna göre karar verilmelidir. Kayıtsız ve şartsız olarak, hiçbir şey beklemeden, hiçbir sorgulama yapmadan verilen oylarla ülkemizin geleceği sağlam temeller üzerine oturtulamaz.

Cumhuriyetle birlikte yapılan kılık kıyafet devrimini hafife almak için uygulanan kılık kıyafet serbestliği de bir revizyondan geçirilmelidir.

İş görüşmesi için yola çıkacak birisi saçına sakalına kıyafetine dikkat etmeden yapacağı görüşmeden iyi sonuç alabilir mi? Kendisine hayrı olmayan birisinin topluma katkısı ne kadar olabilir?

Öğrenciye örnek olacak öğretmen saçına ve sakalına özgürlük vermiş, berberin bunlara dokunmasına yasak getirmiş, kılık serbestisine kıyafeti de eklemiş olarak öğrenci karşısına çıkarsa, verilen dersin amacına ulaşma şansı nedir? Bu tabloyu gören öğrenci neyi örnek alacaktır?

Eğitim öğretim alanında yenilik adıyla yapılan uygulamaların hiçbir faydası yoktur. Zararı ise çoktur. Bu dağınık gidişe kesinlikle dur denmelidir. Gidişatın ise kazananı yoktur.