Köşe Yazıları

Doğrusunu anlatmak lazım

 

Neyin doğru neyin yanlış veya eksik olduğunu bilmek ve buna adım atabilmek çok önemli. Özellikle de şu ekonomik şartlar altında birçok şeyi ince eleyip sık dokumak zorundayız. Durumu, hali vakti yerinde olan için bile şartlar üzerinde düşünülecek kadar narin ve kırılgan. Peki, yerinde olmayan için? Bundan birkaç gün önce yine bir ortamda tesadüfen açılmıştı ve uzun müddet üzerinde konuşma fırsatı bulmuştuk. Yazımdan öncede bir konu için dernek başkanımızla görüşmemizde de gündeme geldiği için burada da paylaşmak istedim.

Bu vakıf aracılığıyla yapılan sosyal destekler konusunda toplum içinde ciddi ölçüde bilgi eksikliği olduğuna inanıyorum. Yakın çevremizde de sıklıkla görüyorum. İnsanlar doğru kaynaklardan doğru bilgileri aldığı için değil de sağdan soldan duyduklarına, konu komşudan öğrendiklerine göre hareket ediyorlar. Bu da gereksiz ve ciddi yoğunluğa ve karmaşaya neden oluyor. Genelde de “İşte, komşu başvurmuş alıyormuş, ben de başvurdum ama bana çıkmadı”, “Zaten ihtiyacı olana vermezler, olmayana verirler” “İşte, dünya kadar malı var şuradan şu yardım parasını alıyor”, “Yok, şu partiliysen alırsın, değilsen vermezler” gibi bir sürü laf oluyor. Hal bu ki işin aslı bambaşka. Zira vakıfa veya benzeri herhangi bir kuruma daha önceden müracaatınız var ise bilgileriniz bir şekilde zaten kayıt altına alınmış oluyor ve bu havuz üzerinden ilgili diğer kurumlarla da paylaşılıyor. Siz yeni müracaatlar yaptıkça da havuz üzerinden bilgileriniz düzenli olarak güncelleniyor. Yaptığınız her yeni müracaatta da önceki bilgileriniz baz alınarak karar veriliyor. Ve daha önemlisi de geçmiş bilgilere bakıldığında herkesin her destekten yararlanamayacak olması ki zaten asıl sorun da burada başlıyor. Nakdi yardım, yakacak yardımı, gıda yardımı, elektrik yardımı, doğalgaz yardımı, aile nakdi desteği, okul yardımı gibi birçok farklı yardım var ama herkes bu yardımlardan yararlanma şartlarını karşılamıyor. Vatandaş da şartları karşılamadığı bir yardıma başvurunca olumsuz yanıt geldiğinde bu sefer işler değişiyor. İşte buradaki asıl eksik vatandaşın doğru bilgiye ulaşamaması. Bu konuda en büyük avantaj ama aslında dezavantaj sosyal medya. Zira herkes sosyal medyaya ulaşamıyor ve öyle sanıyorum ki ulaşanlar da doğru bilgiyi doğru kaynaktan edinmek yerine sosyal medya platformlarında gördüklerinden edinmeyi tercih ediyor. Hal böyle olunca da curcuna oluyor. Hem vatandaş tercihini nokta atışı yapamıyor hem de karar verici merciinin işini uzatarak fazladan iş yüküne neden oluyor ve bu bağlamda kimi zaman da hak eden başka vatandaşların hakkına girmiş bile olabiliyor.

Dernek Başkanı değerli büyüğüm Ertuğrul Akyüz’le konuşurken de bu konu üzerine özellikle durulduğunu ve yeni adımlar atılması gerektiğini söyledi. Aynı zamanda da muhtarların bu konuda biraz daha gayret etmeleri gerektiğini. Burada yapılması gereken şey insanları doğru bilgilendirecek yöntemleri kullanmak. Ama bu sadece muhtarların tek başlarına yapabilecekleri bir şey değil. Zira onların da vakıf aracılığıyla olsun, yerel idare eli ile olsun yapılan birbirinden farklı onlarca yardım projesinin detaylarını birbirlerinden ayırt ederek şekilde izah edebilmeleri mümkün değil. Benim kanaatimce bu ciddi bir projelendirme ve ekip işi. Hangi desteğin kime verilebileceğini izah etmekten ziyade hangi şartları taşıyanların hangi destek ve yardımlardan faydalanabileceğini izah etmek daha kolay çünkü.

Herkesin doğru bilgiye doğru kaynaktan ve zamanında ulaşabilmesi, her imkandan doğru şekilde yararlanabilmesini sağlamak için birbiri ile bağlantılı bir çok yol tercih edilebilir. Broşür kitapçık gibi detaylı materyaller, bilgilendirme toplantıları, hane ziyaretleri gibi birçok yöntem var. Ama dediğim gibi bu birkaç kişi ile yapılabilecek bir iş değil. Ciddi bir ekip ve proje işi. Gerekirse birkaç kurumun bir araya gelip oluşturabileceği bir grubun yapması çok daha mantıklı geliyor. Şu an Kocaali’de bu tür imkanlardan yararlanan binlerce vatandaş var evet ama neyi nerde ve nasıl yapacağını bilemediği için, veya yanlış bildiği için yararlanamayan da bir çok insan var. Ve ben bunun detaylı ve temiz bir çalışma ile çözülebileceğine inanıyorum. Sağlıkla kalın…