Dikey mimari yerine yatay mimari lazım
Dikey mimari yerine yatay mimari lazım
Depremin etkilerini azaltmak adına yatay mimariye yönelmenin şart olduğunu söyleyen Demirkapı İnşaat Sahibi Alifuat Demirkapı, “Bir köyü bir binaya sığdırmamıza gerek yok. Dikey mimari her şekilde tehlike içerir” dedi.
Yatay mimari şart
Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından yapılaşma şeklinin ciddi şekilde tartışmaya açılması gerektiğini söyleyen Demirkapı İnşaat Sahibi Alifuat Demirkapı, “Bir mahalleyi bir binaya sığdırmak hem sağlıklı değil hem de deprem gibi felaketlerde büyük riskleri ortaya çıkarıyor. Yüksek katlı binalar hem yaşam kalitesini düşürüyor hem de felaketlerde can kaybının fazla olmasına neden oluyor. Tüm bu risklerin ortadan kaldırılması adına dikey mimari yerine yatay mimariye önem verilmeli” diye konuştu.
Yeni imar alanları
Yerel yönetimlerin yatay mimariyi desteklemek adına inisiyatif kullanması gerektiğini söyleyen Demirkapı, “Bu manada yerel yönetimler yatay mimariye yönelecek olanları teşvik etmeli. Yeni nesil köy sistemi kurulmalı. Bu sadece felaketlerin etkisini azaltmak için değil, sosyal hayatın kalitesini artırmak için de önemli olacak. Yeni yerleşim yerlerinin imara açılması, birinci derecede tarım alanı olmayan yerlerde imar oranının yükseltilmesi gerekir. Bu teşviklerin ve yönlendirmelerin bir an önce sağlanması gerekir” dedi.
Bilime inanmalıyız
Kahramanmaraş merkezli ikiz depremlerin ardından müteahhitlerin gündem olması hakkında konuşan Demirkapı İnşaat Sahibi Alifuat Demirkapı, “Müteahhitlerin projelerin uygulanması konusunda titiz davranması gerekiyor. Mühendis çiziyor ama iş uygulamaya geldiğinde pek çok kişi müteahhidin kafasını karıştırıyor. Bu kişiler işçiler ve ustalar olabildiği gibi müteahhitler de birbirini olumsuz etkiliyor. Bu aşamada yapılması gereken şey bilime teslim olmak. Mimarın çizdiği, mühendisin denetlediği, projeye ve mevzuata uygun yapılar depremde hayati öneme sahip oluyor” ifadelerini kullandı.
Teknolojiye yönelmeliyiz
“Beton ya da demir sağlıklıdır mantığı ile de hareket etmemek lazım” diyen Demirkapı, “Modern yapılar inşa etmek lazım. ‘Demiri ne kadar koyarsam binam o kadar sağlam olur’ diye düşünmemek lazım. Ya da ‘Betonu sağlam yaparsak binamız ayakta kalır’ diye düşünmemek lazım. Yeni teknolojiler daha hafif ama daha sağlam malzemeleri öne çıkarıyor. Bunları da takip etmek ve buna yönelmek lazım. Hafif malzemeden yapılar inşa etmek durumundayız. Teknolojinin imkanlarının inşaat sektöründe kullanılması hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Her aşama önemli
İnşaatın zemininden çatısına kadar her aşamanın kendine has önemi olduğunu söyleyen Demirkapı, “Ummadığınız detayların önemi deprem zamanlarında ortaya çıkıyor. Mesela demirin bağlanması aşamasında küçük bir detayın atlanması binanın yıkılmasına neden olabilir. Mesela demirin bağlaması sırasında ara bağlantılarının yapılması çok önemli. Eğer basit görüp ara bağlantıyı yapmazsanız binanızın sağlamlığından çok ciddi bir taviz vermiş olursunuz. Benzer şekilde betonun atılması esnasında gözden kaçırdığınız basit detaylar binanızın sağlamlığına ciddi etki eder” diye konuştu.
Herkes müteahhit olmamalı
Müteahhitliğin ciddi bir eğitim ve sorumluluk gerektirdiğini söyleyen Demirkapı, “Müteahhitlik belgesi almak bu kadar kolay olmamalı. Bence şu andan itibaren tüm müteahhitlerin faaliyetleri durdurulmalı. Hepsi yeniden müteahhitlik eğitimi verilmeli ve hepsi birden sınava alınmalı. Bu kadar büyük mesuliyet alan insanların aldıkları sorumluluğun farkında olması gerekir. Herkesin müteahhitlik belgesi olması, müteahhitlik belgesi almanın bu kadar kolay olması gerçekten akla mantığa aykırı” ifadelerini kullandı.
Kentsel dönüşüm
Devletin kentsel dönüşüm konusunda net bir tavır takınması gerektiğini söyleyen Demirkapı, “Vatandaşın kentsel dönüşüm konusunda ‘mal canın yongasıdır’ anlayışı var. Ama mal aynı zamanda insanın mezarı oluyor. Durumun ciddiyeti vatandaşa anlatılmalı ve devletin bu noktada katı tutum sergilemesi gerekiyor. Vatandaş ile müteahhit baş başa bırakıldığında konuşulan konu sağlamlıktan ziyade maddiyat olur. Ama devlet katı tutum sergilerse bu iş kökünden çözülmüş olur” dedi.
Yapı denetim önemli
Yapı denetim firmalarının sorumluluğunu eksiksiz yerine getirmesinin hayati önem taşıdığını da sözlerine ekleyen Alifuat Demirkapı, “Projenin uygulanması noktasında yapı denetim firmaları hassas davranmalı. Yapı denetim firmalarının işlerini ciddiyetle yapması lazım. Her aşamanın denetlenmesi hayati önemde. Müteahhitlerin projeleri harfiyen uygulamasının önemi büyük. Yapı denetim firması kendisindeki projeye bakarak denetimde bulunmalı. Projeye uygun olmayan alanlarla ilgili de gerekeni yapmalı” diye konuştu.