Darıçayırı’na kadın eli
Darıçayırı’na kadın eli
Darıçayırı Mahallesi’ne muhtar adayı olan Hatice Şentürk mahallede kadın kimliği ile ilgi görüyor. Kadın seçmenlerin yanı sıra erkeklerin de kendisini ciddi manada teşvik ettiğini söyleyen Şentürk, “Bir kurumun kapısını bir erkek muhtarın çalması ile bir bayan muhtarın talepte bulunması farklı değerlendirilecektir. Bir bayanın talebinin bir erkeğin talebine göre daha öncelikle değerlendirileceğini düşünüyoruz” dedi. Şentürk, Münir Ali Kara’nın sorularını yanıtladı.
Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
1974 Darıçayırı doğumluyum. Çocukluğumdan bu yana iş hayatının içinde yer aldım. Hem esnaflık yaptım hem de bağımsız çalıştım. Bir süre İstanbul’da yaşadıktan sonra yeniden mahalleme döndüm. 14 yıldan bu yana da Darıçayırı’nda ikamet ediyorum. Üç erkek çocuk annesiyim.
Muhtar olma fikri nasıl ortaya çıktı?
Bizim muhtar adayı olma fikrimiz dünden bugüne ortaya çıkmış değil. Aylardan bu yana yakın çevremizden de destek görüyoruz. Bu alandaki istişarelerimizi yaptık ve sonrasında da yola çıkmaya karar verdik.
Bayan olmanızın bir avantaj mı olacak dezavantaj mı olacak sizin için?
Muhtarlık yapmak için kaba kuvvet gerekmiyor. Eskiden olsa bu söylediğiniz benim için bir dezavantaj olabilirdi. Ancak şimdi muhtarın işi daha ziyade bürokrasi ile oluyor. Seçim sürecinde bu konuda bir sıkıntı yaşamayacağımız gibi, bunun bizim lehimize işleyeceğini de biliyoruz. Seçmenlerin yüzde ellisinin kadınlardan oluştuğunu düşünürsek, hanım kardeşlerimize en hızlı ulaşan muhtar adayı ben olacağım. Benden başka bayan aday olmaması da bu manada elimizi güçlendirecek. Seçim sonrasında da işlerin bizim lehimize işleyeceğini düşünüyoruz. Bir kurumun kapısını bir erkek muhtarın çalması ile bir bayan muhtarın talepte bulunması farklı değerlendirilecektir. Bir bayanın talebinin bir erkeğin talebine göre daha öncelikle değerlendirileceğini düşünüyoruz. Bu noktada bizim için avantaj olacaktır. Seçim sonrasında bizim bayan kimliğimiz Darıçayırı’nın daha iyi hizmet almasına imkan sağlayacaktır.
Erkek seçmenlerin size bakışı nasıl oluyor?
Ben neredeyse doğduğum günden bu yana sosyal hayatın içinde biriyim. Esnaflık sürecimde de serbest çalıştığım dönemde de insanlarla iç içeydim. İnsanların bayan erkek diye ayrılmasını da aslında doğru bulmuyorum. Bu nedenle erkek seçmenlerimiz de bizim aday olduğumuzu öğrendiklerinde bize destek olacaklarını söylediler. Bu yönde de ciddi bir destek gördüğümüzü söyleyebilirim. Bayan seçmenlerimizden olduğu kadar erkek seçmenlerimizden de destek göreceğimizi biliyoruz.
Sahada ne vaat ediyorsunuz? Hatice Şentürk muhtar olduğunda Darıçayırı’nda ne değişecek?
Biz neye talip olduğumuzun bilincindeyiz. Muhtarın görevini de yetkisini de sorumluluğunu da biliyoruz. Bunun için kimseye gerçekçi olmayacak vaatlerde bulunmuyoruz. Biz vatandaşımız ile bürokrasi ve yerel yönetim arasında köprü olacağız. Darıçayırı’nda herkesin adalet içinde hizmet almasını sağlayacağız. Sesi çok çıkanın ya da farklı bağlantıları olanın değil ihtiyacı olanın işi öncelikle görülecek. Darıçayırı’nda bizim gücümüz ve etkinliğimiz hissedilecek. Bu mahallede bizim yönetimimiz döneminde kimse kimsesiz kalmayacak. Her vatandaşımızın derdi ile kendi derdimiz gibi ilgileneceğiz. Hiçbir Darıçayırlı kendini yalnız hissetmeyecek. Bürokraside işi olan, yerel yönetimle ilgili sorun yaşayan tüm seçmenlerimiz her arkalarını döndüklerinde bizi yanlarında görecekler. Darıçayırlı olan herkese her kapının açılması için sahada olacağız. Bazı ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın olduğunu biliyoruz. Ancak bunlar devlet yardımı almakta zorlanıyor. Bu kişiler ile kurumlar arasında köprü görevimizi yapacağız. Bunun yanında özellikle evrak ulaştırılması konusunda sıkıntı yaşayan vatandaşlarımızın olduğunu biliyoruz. Muhtarlığa bırakılan resmi evrakların vatandaşlarımıza ulaştırılması konusunda hassasiyet göstereceğiz. Çünkü bu evraklar muhtarlığa bırakıldığında vatandaşa tebliğ edilmiş sayılıyor. Bundan dolayı geçmişte yaşanan ve bundan sonra yaşanması muhtemel sorunları ortadan kaldıracağız. Tüm bunların yanında mahallemizdeki toplumsal sorunları ve altyapı problemlerini ilgili makamlara kadın dili ile aktaracağız. Bu durumda da takipçi ve ısrarcı olacağız. Beni bilenler bilir, ben tuttuğunu koparan bir yapıdayım. Söz vermemeye gayret ederim ama söz verdiysem de yerine getirene kadar elimden geleni yaparım. Özetle biz göreve geldiğimizde hiçbir vatandaşımız kendini yalnız ve çaresiz hissetmeyecek.
Seçmenlerin temel beklentisi ne peki?
Tüm dünyada gelişme yaşanırken Darıçayırı’nda bir gerileme yaşandığını herkes biliyor. Bundan yıllar önce Darıçayırı’nda var olan pek çok şey artık yok. Mesela sağlık ocağımız artık hizmet vermiyor. Vatandaşlarımız en basit ilaç yazdıracak olsa Karasu’ya gelmek ve hatta öncesinde randevu almak zorunda. Bunun önüne geçmek adına girişimde bulunmamız lazım. Darıçayırı’na yeniden sağlık ocağı açılması ve bunun yanında bir de eczane kazandırılması adına girişimlerimiz olacak. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Bir başka büyük sorunumuz da doğal afetler. Biz Darıçayırı’nda her yağmur yağdığında tedirgin olmak zorunda değiliz. Buna kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor. Sel sorunu ile ilgili kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini söylemeliyiz. Vatandaşımızın bu noktadaki beklentisi haklı. Yaşam hakkı her şeyin üstündedir. Şimdiye kadar mahallemizdeki su baskınlarında can kaybı yaşanmamış olması şükür sebebi olsa da mal canın yongası. Pek çok vatandaşımız su baskınlarında maddi kayıp yaşadı. Bunların üstesinden gelinmesi şart.
Darıçayırı, beldeden mahalleye döndükten sonra avantaj mı yakaladı yoksa bu bir dezavantaj mı oldu?
2014 Yerel Seçimleri ile uygulanmaya fiilen başlayan Büyükşehir Yasası ile belde olan Darıçayırı mahalleye dönüştürüldü. Bununla birlikte üç mahallesi bir belediyesi olan Darıçayırı tek mahalle statüsüne dönüştü. Ancak ismen yaşanan bu dönüşüm mahalleye katkı sağlamak yerine hizmetlerin aksamasına neden oldu. Darıçayırı, mahalle olduktan sonra mahalle olmanın avantajlarından istifade edemedi. Mesela mahallemizde halen bir doğalgaz çalışması yok. Vatandaşlarımız evlerinde halen odun kömür yakmak durumunda. Biz değerlendirmeye alınırken mahalle statüsünde yaşıyoruz ancak hizmet alırken köy gibi değerlendiriliyoruz. Bunun önüne geçmenin ana adımı da mahallemize doğalgaz bağlanmasını sağlamak olacak. Biz de bunun için kolları sıvamış durumdayız. 1 Nisan Sabahı seçimi kazanır kazanmaz yapacağımız ilk iş doğalgaz talebimizi ilgili kurumlara aktarmak ve bu konuda ısrarcı olmak olacak.
Seçmenlere nasıl ulaşıyorsunuz?
Seçmenlere ulaşmakta en az güçlük yaşayan aday benim diyebilirim. Sosyal hayatın içinde yer aldığım için erkek seçmenlere, kadın kimliğimle bayan seçmenlerimize, işim itibarıyla da toplumun her kesimine kolaylıkla ulaşabiliyorum. Ancak kolayca ulaşabiliyoruz diye iletişim yollarını kapatmıyoruz. Gerek yüz yüze, gerek bastırmış olduğumuz afiş ve broşürlerimizle gerekse sosyal medya ve yaygın medya aracılığı ile tüm seçmenlerimize bire bir ulaşıyoruz. Sahada gördüğümüz ilgi ve sonrasında sağladığımız geri dönüşler sahada her şeyin bizim lehimize olduğunu gösteriyor. Bu ilginin ve sevginin 31 Mart’ta sandığa yansıyacağına da inanıyoruz.
Son olarak seçmenlerinize ne söylemek istersiniz?
En başından bu yana dile getirdiğim gibi, biz Darıçayırı’nın sorunlarını da problemlerin çözüm yollarını da biliyoruz. Talip olduğumuz görevin yetki ve sorumluluklarını biliyoruz. Seçmenlerimizle de aynı dili konuşuyoruz. Hatice Şentürk muhtar olduğunda hiçbir Darıçayırlı kendini yalnız hissetmeyecek. Tüm seçmenlerimizin bize destek vermesini diliyor, her birine selam ve sevgilerimi iletiyorum.