Darıçayırı Barajı’nda kepçeler çalıştı
Darıçayırı Barajı’nda kepçeler çalıştı
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, enerji üretimi ve içme suyu alanında bir projeye daha imza atıyor. Hacmi ve ekonomiye vereceği katkı sebebiyle şehrin en büyük yatırımlarından bir tanesi olarak nitelendirilen Darıçayırı Barajı projesi törenle Sakarya’ya tanıtıldı.
Nefes gibi gelecek
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sakarya’ya bir yatırım daha kazandırıyor. 3 milyar TL’ye mal edilecek Darıçayırı Barajı, 6 milyon kWh enerjiyle şehir ekonomisine yılda 750 milyon TL kazandıracak ve içme suyunda geleceğe nefes olacak. Kuzeydeki sel ve su baskınlarını da önleyecek projenin çalışmalarını butona basarak başlatan Sakarya Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “İçme suyu, taşkınların önlenmesi ve enerji üretim potansiyeliyle Sakarya’nın yarınlarına nefes gibi gelecek. Karasu, Ferizli, Söğütlü ve Kaynarca’ya inşa edilecek 62 kilometre uzunluğundaki isale hattıyla 4 ilçeye su temin edecek proje, Sakarya’daki en büyük hidroelektrik üretim tesisi olacak.” dedi.
İçme suyu sağlayacak
Büyükşehir’e yıllık 750 milyon TL gelir sağlayacak olan projenin kuzey ilçelerinin ve bölgedeki tüm sanayi tesislerinin içme suyunu sağlayarak Sakarya’daki doğal kaynakları koruyacağına dikkat çeken Yüce, projenin göl rezervuar alanı, isale güzergahları, terfi merkezleri, içme suyu depoları, içme suyu arıtma tesisi, hidroelektrik santrali, 70 metre yükseklikteki baraj gövdesi ve yardımcı yapılardan oluşacağını ifade etti. Yüce, “Ayrıca, bölgedeki tüm su kaynaklarını toplayacak olan baraj, iletim hattı görevi görerek kuzeyde yoğun olarak yaşanan taşkınların da önüne geçecek. Bugün bu projeyi protokol üyeleri ile birlikte tek bir butona basarak başlatıyoruz” şeklinde konuştu.
Kaliteli içme suyu
Hidroelektrik santrali ve dev barajın olacağı tesiste suyun uluslararası standartlara göre hazırlanarak hatta sunulacağını da belirten Yüce, “Kuzeyde sürdürülebilir su yönetimi sağlamak için Karasu’da Darıçayırı Deresi’nden içme ve kullanma suyu temin edileceği baraj projemizi gerçekleştiriyoruz. Darıçayırı deresi üzerine temelden 70 metre yüksekliğinde olan baraj sayesinde saniyede 1200 litre su alacağız. Temin edilen bu suyun hemşerilerimize ve sanayi tesislerine uluslararası içme suyu standartlarında arıtılarak iletilmesini sağlayacak olan İçme Suyu Arıtma Tesisi inşa edeceğiz. Böylelikle uluslararası kalitede içme suyunu kazandırmış olacağız” dedi.
Gelir sağlayacak
Projedeki yapılara dair bilgiler veren Yüce, “Suyun gücünden yararlanarak tükettiğimiz elektriği üretmek maksadıyla yılda 6 milyon kilowatt enerji üretecek Hidroelektrik Enerji Santrali de kuracağız. Karasu, Ferizli, Söğütlü ve Kaynarca’da toplam 62 kilometre uzunluğundaki isale hatları sayesinde yerleşimler ile tüm sanayi yatırımlarının içme ve kullanma suyunu karşılayacağız. İçindeki tüm yapılar ile birlikte projenin toplam maliyeti 3 Milyar TL’dir. Kendisini 4 yılda amorti edecek proje sayesinde bölgedeki sel ve su taşkınlarını önlemeyi hedefliyoruz. Amortisman süresi sonrasında Büyükşehir’e yıllık 750 milyon TL gelir sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Büyük paydaş SATSO
Projenin en büyük paydaşı ise tüm OSB’lerin mutabakatında köprü olan ve ciddi bir fon desteği sağlayan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) oldu. Törende konuşan SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “Hem sermaye hem de kamu bir araya gelerek önemli bir yatırıma imza atacaklar. Darıçayırı barajı bölgede kurulacak organize bölgelerinin su ve enerji ihtiyaçlarını karşılayacak. Türkiye’de örneği olmayan bir proje” dedi. Törene katılım sağlayan AK Parti Milletvekili Lütfi Bayraktar ise, “Bu proje için emeği geçen herkese teşekkür ederim. Yaparsak kazanırız, kazanırsak dünyada söz sahibi oluruz” ifadelerini kullandı.