Bu fırsat kaçırılmamalı
Büyük Birlik Partisi Karasu Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, 2012 yılında Büyükşehir yasasının değiştirilmesiyle vatandaşın rızası alınmadan köylerin mahalle statüsüne çevrilmesi konusunda açıklamada bulundu. Çatalbaş, “Muhtarlar ve vatandaşlar kırsal mahalle fırsatını kaçırmamalı” dedi.
BÜYÜK ZARAR
Kırsal mahalle fırsatları hakkında önemli açıklamalarda bulunan Büyük Birlik Partisi Karasu Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, “2012 yılında Büyükşehir yasasının değiştirilmesi ile köylerimiz rızaları alınmadan mahalle statüsüne çevrildi. Köy tüzel kişiliği sona erdirilerek köylerimizin uzun yıllar emek verdiği tüm mera, otlak ve taşınmazları belediyelere devredilmişti. Köylerimizin doğal yapısına, tarım ve hayvancılığa büyük zarar veren bu durumun hükümet tarafından da tespit edilmesi üzerine iktidar önemli bir adım attı” şeklinde açıklamalarda bulundu.
ÖNEMLİ AVANTAJ
Büyükşehir Belediyesi tarafından yasaya ek bir madde eklendiğini belirten Çatalbaş, “Yeniden tarım ve hayvancılığı canlandırmak amacıyla16 Ekim 2020 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 7254 sayılı kanunla mevcut mahalle statüsünü belli kriterlerle göre kırsal mahalle olarak köy statüsüne yakın bir duruma getirmiş bulunmaktadır. Bu kanun eskiden olduğu gibi köylerimize köy tüzel kişiliğini vermiyor, mal varlıklarını iade etmiyorsa da çıkarılan bu son kanunla kırsal mahalle olan köylerimize önemli avantajlar sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.
İNDİRİMDEN YARARLANACAKLAR
Çatalbaş, “Büyükşehir yasası içinde yer alıp bu güne kadar uygulanmayan ancak uygulanması kuvvetle muhtemel olan tarım arazilerinden yani tarlalardan vergi alınması kesinlikle ortadan kalkmış olacaktır. Bina, arsa, mesken amaçlı binalar ile zirai amaçla kullanılan bina, arsa ve arazilerden emlak vergisi alınmayacaktır. Ticari, sınai ve turistik amaçla yapılan bina arsa ve arazilerden emlak vergisi yüzde 50 indirimli olacaktır. Yapılacak binalarda, bina inşaat harcı ile imarla ilgili hiçbir harç alınmayacaktır. Vergi harç ve harcamalara da yüzde 50 indirim uygulanacaktır. İçme ve kullanım suları için alınacak olan ücret en düşük tarife üzerinden işyerleri için yüzde 50, konutlar için yüzde 25 olarak uygulanacaktır. 6831 sayılı kanuna göre kırsal mahalleler ormanlardaki hak ve imtiyazlardan yararlanmaya devam edecekler” dedi.
HEPİMİZE GÖREV DÜŞÜYOR
Açıklamalarına devam eden Çatalbaş, “Kırsal mahalleye dönüşen köylerimiz ilçe ve büyükşehir belediyelerine oy vermeye devam edecektir. Bugüne kadar belediyelerden alınmakta olan hizmetler de alınmaya devam edecektir. Hepimize görev düşüyor. Köylerimizin kırsal mahalle olarak tarım ve hayvancılıkta yeniden bir atılım yapabilmesi için, köylerimize ait mera ve otlakların kırsal mahallelerce süresiz olarak kullanılması kapsamına giren Türkiye çapında tüm köylerin, muhtarların muhtar dernekleri, federasyon ve konfederasyonların, Ziraat odaları gibi kurum ve kuruluşlar kollektif olarak hükümet ve ilgili merciler nezdinde yoğun temaslar yapmalıdır” diye belirtti.
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR
Çatalbaş, “Tarım ve hayvancılıkta, organik üretimde meydana gelecek olumlu gelişmeler dışında doğasıyla, yaşam tarzı ve yaşatılması gereken geleneksel kadim köy kültürünün önemi ilgili mercilere kapsamlı bir şekilde anlatılmalı, aktarılmalıdır. İmkanlardan yararlanmak ve kırsal mahalle statüsüne geçebilmek için sürecin yakından ve sıkı bir şekilde takibi gerekmektedir. Muhtarlar gerek ilçe belediyesi aşamasında gerekse Büyükşehir meclisinde yapılacak olan görüşmelerin her aşamasında köy halkıyla birlikte hareket etmelidir. Belediyeye verilecek kırsal mahalle talep dilekçesinin ekine mutlaka köy/mahalle halkının imzalarının da bulunmasına özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.