GündemKarasuKocaali

Bordo bulamaç için son günler

Bordo bulamaç için son günler

Fındıklıklara bordo bulamaç atmak için son günlere gelindiğini söyleyen Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, sonbaharda atılması önerilen bordo bulamacın atılacağı son günleri yaşadığımızı söyledi.

 

Geç kalmayın

“Fındık bahçelerinde bordo bulamacının sonbahar uygulaması için geç kalmayın” diyen Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Bordo bulamacı, göztaşı (bakır sülfat % 98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışım olup, çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılan bir tarım ilacıdır. İklimsel değişikliklerden kaynaklı İlkbahar uygulaması gözlerin uyanma dönemine denk gelebileceğinden Sonbahar uygulamasına önem verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Faydaları

Bordo bulamacın fındıkta pek çok bakteriyel hastalığa karşı fayda sağladığını da sözlerine ekleyen Ersoy, “Fındık bakteriyel yanıklık hastalığı, kök çürüklüğü, dallarda oluşan yosunlaşmalarda dahil birçok fungal ve bakteriyel yanıklık hastalığına karşı kullanılması gerekir. Bakteriyel yanıklık hastalığına karşı kullanılacak ise yüzde 1’lik olacak şekilde; Ağustos sonu Eylül başı birinci ilaçlama, Sonbahar sonu yaprakların yüzde 75’i döküldüğünde ikinci ilaçlama, kış sonu tomurcuklar patlamaya başlamadan önce üçüncü ilaçlama olacak şekilde bordo bulamacı uygulaması yapılabilir. Meyvecilikte bordo bulamacı kullanımı önem arz etmektedir” dedi.

Hastalık olmasa da

Bordo bulamacın hastalık olmasa da kullanılması gerektiğini söyleyen Ersoy, “Fındık da sert kabuklu meyve türleri içerisinde yer aldığı için fındık bitkisinde de hastalık olmasa dahi bahçeyi steril etmesi, bir sonraki yıl oluşacak meyve ve yaprak gözlerine olumlu katkı sağlaması nedeniyle kullanılması gerekmektedir. Etki etme şekli ise bakır iyonları sayesinde olmaktadır. Bu iyonlar mantar sporlarını etkileyerek çimlenmelerini önlemektedir. Bu etkisi sebebi ile de bu ilaç tedavi edici değil önleyici bir özelliğe sahip olmaktadır. Bu sebeple bitkilerde fungal hastalıklar ortaya çıkmadan önce kullanılmalıdır. Bordo bulamacı pek çok fungal (mantari) ve bakteriyel hastalığa karşı koruyuculuk sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

İki uygulama yapılabilir

“Fındık yapraklarının dörtte üçü döküldüğünde (tamamına yakını) yüzde 2’lik ve ilkbaharda gözler uyanmadan önce yüzde 1’lik olmak üzere iki defa uygulama yapılabilir” diyen Ersoy, “Bordo bulamacını hazır olarak alabileceğimiz gibi kendimiz de yapabiliriz. Yapımında 100 litre su için 1 kilo göz taşı ve 1 kilo sönmüş kireç karıştırılır. Karışımı yaparken 2 plastik kap içinde kireç ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır, göztaşı ayrı plastik bir kapta karıştırılır. Kireç üzerine göztaşı dökülerek karışım yapılır” şeklinde konuştu.

Dikkat edilmesi gerekenler

Borbo bulamacın hazırlanması sırasında metal malzeme kullanılmaması gerektiğini de söyleyen Serap Vildan Ersoy, “Metal, sac, demir gibi malzemeler kullanılmamalıdır. Bordo bulamacı yapımında tarife uygun hareket edilmez ise kimyasal tepkime sonucu ilaç bozulacağından koruyucu etkisi ortadan kalkmış olur. Bordo Bulamacı diğer kimyasal ilaçlarla karıştırılmamalıdır. İlaçlamadan sonra bir gün yağmur yağmaması gerekir” dedi.

Bakıma devam

Fındık bakımında ocak ayının ilk haftasında yapılabilecek olanları da sıralayan Yüksek Mühendis Ersoy, “Toprak tahlili sonucuna göre ihtiyaç duyulan fosfor ve potasyumlu gübre kullanılmaya devam edilebilir. Kireçlemeye devam edilebilir. Fındıkta kök yüzeyinden dal kesimleri yapılabilir. Fındık bahçesinden toprak tahlili için numune alınmaya devam edilebilir” diye konuştu.

Ersoy, bordo bulamaç atacakların bu günleri kaçırmaması gerektiğini söyledi.