Köşe Yazıları

Bir kereyle başlayan ölüm

 

Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından, Karasu Kaymakamlığı ve Karasu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün koordinesinde Karasu’da bir dizi etkinlik düzenlendi.

Karasu Sosyal Gelişim Merkezi’nde “Narko Rehber Brifingi”nde kamu görevlilerine ve mahalle muhtarlarına detaylı bilgi verilmesiyle başlayan programa Kaymakam Ahmet Naci Helvacı, Belediye Başkanı İshak Sarı, İlçe Emniyet Müdürü Halil Akyol, mahalle muhtarları ve bazı STK temsilcileri katıldı. Ancak merkez ve kırsal mahalle muhtarlarının katıldığı toplantıda Jandarma Komutanlığını temsilen birinin katılmaması düşündürücü olduğunu belirteyim.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden bir yetkili ve psikolog konuyla ilgili detaylı açıklamalar yaptı. Kaymakam Ahmet Naci Helvacı, Belediye Başkanı İshak Sarı ve İlçe Emniyet Müdürü Halil Akyol birer konuşma yaparak konunun toplumsal birlikteliğinin önemine dikkat çektiler.

Uyuşturucu ile mücadelede Karasu’nun çok iyi noktalarda olduğunu belirten Karasu Kaymakamı Ahmet Naci Helvacı kısa konuşmasında, “Uyuşturucu sorununun, uluslararası bir sorun olduğuna değinerek bu konuda ülke genelinde ve Karasu’da mücadele noktasında ciddi yol alındığını ileri sürdü. Sayın Helvacı, uyuşturucuyla ilişkili her ailenin dikkatini çekmek, ‘bana bir şey olmaz, benim çocuğuma bir şey olmaz’ duygusunu ortadan kaldırmak ve her an yanı başımızda var olacak bir tehlikenin görülmesi için bu etkinlik tertip edilmiştir. Karasu’da her kurum ve bireyin uyuşturucu ile mücadele edecek hale gelmesini hedefliyoruz” dedi.

Karasu İlçe Emniyet Müdürü Halil Akyol ve Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı da buna benzer yaptıkları konuşmada topyekun bir mücadelenin önemine dikkat çektiler.

Görüldüğü üzere etkinliğin en güzel yanı bürokratların yaptığı retorik konuşmalarda hep aynı dilek ve temennide bulunmasıdır.

Buraya kadar her şey olması gereken formatta gitti.

Toplumsal büyük bir sorun olan bu tür etkinliklerin yapılmasını özellikle çok önemsiyorum. Temennim bu seminer ve etkinliklerin süreklilik arz etmesidir.

Ancak toplumsal mücadele nasıl olacak? İşte burası çok önemli!

Önce şu uyuşturucu maddeyi tanımlayalım. Nasıl bağımlılık yapar, bu illetten kurtulmanın yolları nelerdir, bu konularda uzmanların görüşü nedir?

“Uyuşturucu madde”; belirli bir miktarda alındığında kişinin merkezi sinir sistemine etki ederek akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan kişi ve toplum içerisinde ekonomik ve sosyal çöküntü meydana getiren alışkanlık ve bağımlılık yapan maddedir. Bu açıklama bile uyuşturucunun toplumsal düzen içinde ne kadar önemli olduğunu gösterir.

“Madde bağımlılığı”;  insanın yaşamına devam edebilmesi için gerekli olmayan fakat vücuduyla tanıştırdıktan sonra da ihtiyacıymış gibi o maddeyi alıp yeniden kullanması durumudur.

“Uzmanların görüşüne göre”; uyuşturucuya başlama nedenlerinin başında merak etkisi, arkadaş ısrarı, özenti, kişisel sorunlar, ailesel sorunlar, eğlence amaçlı ve diğer sorunlar olarak belirtilebilir. Türkiye’de uyuşturucu kullanım yaşının 15’lere kadar geldiği göz önünde bulundurulursa ne kadar büyük bir tehlikeyle yüz yüze olduğumuz ortaya çıkar.

“Bağımlılık döngüsü”; maddeye karşı oluşan merak ya da sosyal çevrenin baskısıyla madde kullanmaya başlayan kişi ilk kullanımda kısmi bir pişmanlık yaşasa da bir kere kullanmanın bağımlılığa yol açmayacağını ve isterse kullanmayı bırakabileceğini düşünür. Maddeyi kullandığı ortamda tekrar bulunması, yaşadığı sahte iyi oluş halini tekrarlama isteği ve benzeri durumlardan dolayı maddeyi yeniden denemeyi ister ve bir süre sonra kendini kontrol edemez hale gelir.

Yıllardan beridir toplumun içinde var olan bu korkuyu tüm kesimler yaşamaktadır. Ne var ki, toplumsal mücadelede aynı duyarlılık gösterilmemektedir. Bunun birçok nedenlerini sıralayabiliriz.

Karasu’da uyuşturucu madde mücadelesi elbette yapılıyor. Başarı alınıyor mu, alınmıyor mu bilemeyiz. Bu konuda toplumsal katkı ne kadar yapılıyor o konuda da bir şey söylemek zor. Toplumsal katkı sağlanabilmesi için toplumsal güvenin sağlanması gerekir, diyerek burayı böyle kapatayım.

Kaymakam Sayın Ahmet Naci Helvacı’nın böyle önemli bir konuda birkaç dakikalık konuşması ne kadar önem taşıyorsa, toplumun da bu önemli konuya duyarlılığı o kadar olacaktır.

Burada toplumun bilmesi gereken gerçek şudur:

“Uyuşturucu ile mücadelede başarılı sonuç alınması sadece polisiye tedbirlerle mümkün değildir. Lütfen ailenizi ve komşularınızı kontrol ediniz. Bir kereyle başlayan bu alışkanlığın sonunun ailenizde, yakın akrabalarınızda ve çevrenizdeki sevdiklerinizin ölümüyle biteceğini unutmayın!”