Bilinçsiz müdahale edilmemeli
Karasu Ayar Veteriner sahibi Veteriner Hekim Hamza Ayar, can dostları kedi ve köpeklerde tüy dökümü dönemine girildiğini hatırlatarak, hayvan severleri bilgilendiren bir açıklama yaptı. Ayar, “Tüy dökme mevsimi, kedi ve köpeklerin genetik yapısında bulunan bir durumdur. Bu nedenle tüy dökme mevsimine müdahale edilmesi yanlıştır” dedi.
DENGE İÇİNDE UZAR VE DÖKÜLÜR
Karasu Ayar Veteriner sahibi Veteriner Hekim Hamza Ayar, kedi ve köpeklerde tüy dökümü dönemi hakkında açıklama da bulundu. Veteriner Hekim Ayar, “Evinizde bir kediniz veya köpeğiniz varsa her yerden ona ait bir tüy çıkabilir. Bu hayvanlar için son derece olağan bir durumdur. Hayvanların tüy dökmesine neden olan birçok durum bulunmaktadır. Yaşam koşulları, beslenme şekilleri, bakımları ve çeşitli hastalıkları tüy dökülmesine neden olabilir. Kedilerde tüy dökülmesine neden olan diğer bir durum ise tüy dökme mevsiminin gelmiş olmasıdır” dedi. Ayar, “Çoğu kez normal ve sağlıklı gerekçelerden kaynaklanan tüy dökülmesi bazen de önemli hastalıkların sonucunda ortaya çıkabilir. Kedi ve köpeklerin tüyleri insan saçından farklı olarak değişik periyotlarda ve farklı bir denge içinde uzar ve dökülür” ifadelerini kullandı.
VETERİNER HEKİME BAŞVURUN
Hekim Ayar, “Periyotlar beslenme, hormonlar, sağlık koşulları ve en çok da çevre ısısı ve gün ışığı seviyesine göre oluşur. İlkbahar ve sonbaharda gerçekleşen bu tüy değiştirme döneminde en önemli sebep, çevre ısısı ve gün ışığındaki değişikliklerdir. Evde yaşayan kedi ve köpeklerde bu durum biraz daha farklıdır. Çünkü onların yaşam çevrelerindeki ısı ve ışık mevsimsel olarak belli aylarda değil her gün gerçekleşir. Onun için ısı farkı, gezinmeye çıkardığınızdaki dış ısı ile ev ısısı arasında gün içinde oluşur. Aynı şekilde aydınlatmanın süresine göre de değişiklik gösterir. Bu yüzden evde yaşayan kedi ve köpeklerde tüy değiştirme ve tüy dökülmesi mevsimsel olmaktan ziyade tüm yıla yayılmış bir periyotta ve düzende seyreder. Eğer kedi veya köpeğinizde tüy dökülmesinin aşırı olduğunu ve sağlık sorunundan kaynaklandığını düşünüyorsanız mutlaka hekimininize başvurmalısınız” dedi.
SIKINTILARI ASGARİYE İNDİRİR
Ayar, “Kedi ve köpeğinizde herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve tüy değişimi tamamen normalse önerilerime uymanız işinize yarayacaktır. Hayvanlarda dengeli ve tam beslenme sağlayan mama kullanın. Bunlar omega yağ asitleri gibi, tüy dökülmesinin aşırı olmasını engelleyen besin maddelerini daha dengeli oranda içerir. Petinizi düzenli olarak tarayın ve fırçalayın. Bunu köpeğiniz eve girmeden önce yaparsanız tüylerin çoğunu ev dışında bırakmış olursunuz. Köpeklerin düzenli olarak yıkanması ve uygun şampuan kullanılması tüy değişimi ile ilgili sıkıntıları asgariye indirir. İnsan için üretilen şampuanları kullanmayın” dedi. Ayar, “Stres, kedi ve köpeklerde de tüy dökülmesini artıran faktörlerden birisidir. Hamilelik, doğum ve emzirme dönemlerinde de kedi ve köpeklerinizin tüyleri etrafta fazlaca uçuşmaya başlayacaktır” diye belirtti.
MÜDAHALE EDİLMESİ YANLIŞ
“Tüy dökme mevsimi, kedi ve köpeklerin genetik yapısında bulunan bir durumdur” diyen Hekim Ayar, “Bu nedenle tüy dökme mevsimine müdahale edilmesi yanlıştır. Hayvanların tüy dökmesi için belli bir zaman aralığı bulunmamaktadır. Sadece mevsimsel olarak bir zaman kısıtlaması vardır. Kedilerde tüy dökme mevsimleri ilkbahar ve sonbahardır. Bu mevsimler gelindiğinde kedileriniz her zamankinden daha fazla tüy dökerler. Bu onların tüy sağlığı için gerekli olan bir olaydır. Bu nedenle tüy dökme mevsimlerine engel olmanız imkansızdır” ifadelerini kullandı. Ayar, “Tüy dökme mevsimi en az 2-3 hafta kadar sürmektedir. En fazla tüy dökme süresi ise 3 aydır. Eğer bu süreden daha uzun bir dönem boyunca kediniz tüylerini döküyorsa bunun nedenini araştırmanız gerekir. Tüy dökme mevsimin uzun sürmesi, olağan bir olay değildir” şeklinde açıklamada bulundu.
HASTA KEDİ TÜY DÖKMEZ
“Kediler vücutlarındaki ölü tüyleri atmak için tüy dökerler” diye belirten Ayar, “Ölü tüy, cilt tahrişine neden olabilir, bu sebeple deriden atılması, yani dökülmesi gerekir. Ölü tüyler, tarak yardımıyla tarama ve tımarlama ile temizlenmezse, kedinin vücudu ölü tüyleri otomatik olarak dökecektir. Tüy dökmek bir kedide sağlık belirtisi olarak kabul edilir; çünkü hasta kediler tüylerini dökemezler. Buna ek olarak kedilerde tüy dökülmesi farklı nedenlerle meydana gelir. Ancak büyük ölçüde kedinizin dışarıda geçirdiği süreye veya kedinizin tamamen kapalı ve sosyalleşmeyen bir kedi olup olmadığına bağlıdır” ifadelerini kullandı. Ayar, “Kedilerde tüy dökülmesi sık fırçalama ve tarama ile kontrol altına alınabilir. Günlük fırçalama ve tarama ile gevşek ve ölü tüyleri giderip, kedinin derisini ve tüylerini sağlıklı tutmaya yardımcı olabilirsiniz. Sağlıklı kürkleri olan ve düzenli olarak taranan kediler biraz daha az tüy dökme eğilimindedir” dedi. (HABER: Bahar Kaya)