Köşe Yazıları

Belediye hizmetlerinden memnuniyet

 

Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı geçtiğimiz hafta basın mensupları ile bir araya gelmiş. İshak Bey samimi bir adamdır aslında. İçindekini dışına dökerken samimi ifadeler kullanır. Konuşmanın bir yerinde yeni bir sistem kuracaklarından bahsetmiş. Bu sisteme göre insanlar sorunlarını dijital ortamda kaydedip belediyeye yollayacak (muhtemelen bir uygulama ile), bu gönderilen veri ilgili birim amiri, ilgili belediye başkan yardımcısı ve belediye başkanı tarafından görülecek. Sorun derhal incelenecek, en kısa sürede mesajı gönderen vatandaşa dönüş sağlanacak ve iletilen sorun hallolacak.

Neden bu şekilde bir sisteme ihtiyaç duyulduğuna gelince…

İshak Bey, yapılan bir ankette vatandaşın belediye hizmetlerinden memnuniyetinin yüzde 30’larda kaldığını görmüş. Bunun üzerine böyle bir yola gitmek istemiş. Bunu da basın toplantısında gazetecilerle paylaşmış.

Dedim ya samimi adamdır İshak Bey. Anket sonucu düşük olmasına rağmen gazetecilerle paylaşmakta beis görmemiş.

Buraya kadar sıkıntı yok. Bundan sonra bir iki şey söyleyeyim.

Öncelikle vatandaşın belediye hizmetlerinden yüzde 30 memnun olması düşük bir oran değil. Karasu’nun yüzde yüzünde yol sorunu olduğunu düşünürsek memnuniyetin yüzde 30 olması gayet yüksek bir oran.

Yeni yapılan yerlerin civarında da oy yok. Sahil Projesi’nin yapıldı etrafında yerleşin nüfus çok az. Devamında güneye doğru bir düzenleme daha yapıldı. Aydınlatma ve asfalt göz alıcı oldu. Ama onun da etrafında oy yok.

Kabakoz Mahallesi’nde yapılan son düzenlemenin olduğu yerde biraz yerleşik nüfus var o kadar. Onun dışında kalan yerlerde yol sorunu devam ediyor. Haliyle adam evinden çıkıyor, bakıyor yol bozuk. O esnada gelip biri “Belediye hizmetlerinden memnun musunuz” diye sorsa adam zaten “Değiliz” der. Hatta belki arkasına bir iki cümle daha ekler…

Bu birinci diyeceğim.

Bir diğer konu ise uygulama kurulması ile alakalı. Belediyelerin aslında buna benzer bir uygulaması var. Beyaz masa. Vatandaşlar 7/24 burayı arayıp dertlerini aktarabiliyor ve vatandaş ile irtibat bu masa üzerinden sağlanıyordu. Son zamanlarda bu sistem işlerliğini yitirdi. Neden yitirdi? İstismar mı edildi, dejenere mi oldu, laçkalaştı mı? Neden Beyaz Masa yeterli gelmiyor?

Hadi diyelim ki bu uygulama faal olacak. Vatandaşlara bu uygulama sayesinde daha iyi hizmet verilecek. Adam uygulamayı indirdi. Sokağındaki çukuru çekti ve uygulamaya attı. İlgili çalışanlar, Fen İşleri Müdürü, Belediye Başkan Yardımcısı ve Başkan bu resmi gördü.

Sabahına o çukura asfalt dökme imkanı var mı? Yok!

Adamı arayıp “Abi bakıyoruz o işe” dense adamın ikna olma ihtimali var mı? Yok!

Peki bu program ne işe yarayabilir. Muhtemelen belediyenin yaptığı her hizmetin halka iletilmesine ve “Size de sıra gelecek” mesajının verilmesine…

Malum belediye onca para harcadı, bülten bastı (basmaya da devam ediyor) gene de istediği kitleye ulaşamadı.

Gazeteleri (pardon bizim gazetemizi) zaten önemsemiyor arkadaşlar. Kendi internet sitelerinde halen bir sürü eksik alan var. Tamamen bedava olan sosyal medyadan dahi istenen verim alınamıyor.

Şimdi bir de uygulamadan bilgilerimizi paylaşmayı deneyelim diyecekler.

Önyargımı hoşgörün ama bu uygulama şimdilik sizin için para israfından başka bir şey olmaz.

 

YAZMAZ OLAYDIM

Geride kalan hafta “Afiş asarken” diye bir yazı yazmıştım. Özetle “Bir yere afiş asarken insanların bunu okuyacağını düşünün. ‘Sigara içmek yasak’ yazmışsınız da kime göre yasak, neye göre yasak? Yasaklayan kim? Yasağa uyulmazsa ne ceza verilir” demiştik.

Ardından pek çok kişi tabelalarla ilgili ilginç detaylar paylaştı. Ama en ilginci Karakol Caddesi üzerinde olandı. Zira yönleri gösteren tabelanın doğru gösterdiği bir şey yok. Tabelada sırasıyla Kaymakamlık, Askerlik Şubesi, Sahil ve Adapazarı yazıyor.

Yanında da oklar var.

İlginç olan da zaten bu oklar.

Tabelanın kuzey tarafında Kaymakamlık ve Askerlik Şubesi yer alıyor. Haliyle sahil de kuzeyde. Ancak tabelaya göre bu üçü de doğuda. Oklar orayı gösteriyor.

Batı tarafta gösterilmesi gereken Adapazarı’nın da tam ters istikamette olduğu iddia ediliyor. Yani tabelaya bakan kaybolur…

SAVAŞ ÇIKARSA ÇIKSIN BİZE NE

“Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerginlik Karasu’yu yakından ilgilendiriyor” desem bana güler misiniz?

Karasu Limanı’nın en fazla iş yaptığı yerlerden biri Ukrayna Odesa Limanı. Burası ile hem Ro-Ro taşımacılığı yapılıyor hem de ciddi bir yük taşımacılığı var.

Dolayısıyla Karasu’dan Odesa’ya haftada birden fazla sefer düzenleniyor. Gerek insan gerekse yük taşınıyor. Gerçi olası çatışmanın yaşanacağı bölge Odesa’dan uzakta ve Karasu ile Ukrayna arasındaki ticaretin güvenliği tehdit altında değil ama…

Gene de bu savaşın doğrudan Karasu’yu ilgilendiriyor olması enteresan değil mi?

 

ÇIKTIĞINIZ VİTESTE

Dolar artarken fiyatlar birden fırlıyor. Tüm tüketiciler de bunu anlayışla karşılıyoruz. Sonra dolar düşüyor. Hatta ardından KDV’de ciddi bir indirime gidiliyor. Bakıyorsun etiketlere yansıyan bir şey yok. Dahası bazı ürünlerin fiyatları doların 18 lira olduğu günden bile daha yüksek.

Bu durumun mantıklı bir açıklaması vardır mutlaka da… Ben ve benim gibilerin anlayacağı bir açıklaması var mıdır?

Kardeşim daha önceden de yazdım. Giderken dörtnala, gelirken mehteran gibi iki sağa bir sola olmaz.

Lütfen çıktığınız viteste ininiz…