Karasu

Azotlu gübre uygulanabilir

Azotlu gübre uygulanabilir

Fındıkta mart ayı ikinci hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Mart ayı başında başlanılan Azotlu gübre uygulamasına devam edilebilir” dedi.

İkiye bölünerek uygulanır

Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındıkta mart ayı ikinci hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Ersoy, “Azot hareketli bir besin maddesi olması ve uçuculuğu fazla olması nedeniyle yıl içerisinde uygulanacak toplam gübre miktarı en az ikiye bölünerek uygulama yapılmalıdır. Uygulanacak Azotlu gübrenin birincisi; Mart ayı başında, İkincisi Mayıs ayı ikinci yarından sonra uygulanmalıdır. Fındıkta Şubat ayı sonu Mart ayı başında uygulamaya başlanılan, fındıkta Kompoze gübre uygulaması yapılabilir. Kompoze gübre uygulanacak ise azotlu gübrenin birinci uygulaması yapılmamalıdır” diye konuştu.

Kimyasal mücadeleye hazırlık

Mühendis Ersoy, “Bordo bulamacı uygulaması yapılacak ise gözlerin uyanıp, uyanmaması kontrol edilmelidir. Gözler uyanmış ise bordo bulamacı kullanılmamalıdır. Kök ve dip sürgün temizliğine devam edilebilir. Filiz alma ve kökten dal kesimleri yapılabilir. Sonbahar döneminde kesilen dallar bahçe içerisinden çıkarılarak bahçe temizliği yapılabilir.

Fındık Yaprak Deleni zararlısına karşı kimyasal mücadele hazırlığı yapılabilir. Fındık Yaprak Deleni kışı korunaklı yerlerde ve toprakta ergin halde geçirir. İlkbaharda tomurcukların patlama döneminde Mart ayından itibaren güneşli ve sıcak günlerde fındık tomurcukları ve yaprakları üzerinde beslenirler” ifadelerini kullandı.

Zarara neden olur

Larvalar yaprak dokusu içinde beslenerek galeriler meydana getirdiğini belirten Ersoy, “İlkbaharda yaprak alt yüzünde beslenen erginler genç yapraklarda çok sayıda küçük delikler açarlar. Yaprak büyüdükçe bu delikler de genişler. Ayrıca erginler yumurtalarını damarlar içine koyduğundan, damarlarda kırılmalara ve gelişme bozukluklarına neden olurlar. Yaprak ve tomurcuklarda ortalama yüzde yirmi oranında zarar yaparlar. Zarara uğrayan bahçeler kahverengi bir görünüş arz eder. Zararlı, bulaşık olduğu bahçelerde önemli zararlara sebep olur. Sadece dar alanlarda salgın yaptığından zararı önemli değildir” şeklinde konuştu.

Ön sayım yapılmalı

Ersoy, “İlçemizde Ekonomik Zarar Eşiğinin üzerinde zararı bulunmamaktadır. Kimyasal Mücadeleye başlamadan önce, ilaçlamayı gerektirecek yoğunlukta zararlı bulunup bulunmadığını tespit etmek için bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 10 da büyüklükteki bahçelerden 10’ar ocak, beyaz bir örtü üzerine silkelenir ocak başına 5 ergin görülürse, bahçelerde kimyasal mücadele uygulanır. İlaçlamalara Mart sonlarında başlanmalıdır. Kahverengi Kokarca zararlısına karşı Mekanik Mücadele yapılabilir. Kışlamak için ev, depo gibi toplandıkları kapalı alanlarda görülen erginler toplanarak imha edilmelidir” dedi.