Karasu

Anne sütüne dikkat

 

Karasu Devlet Hastanesi tarafından “Anne sütünün teşviki ve bebek dostu sağlık kuruluşları” programı kapsamında hasta ve hasta yakınlarına eğitim ve destek faaliyetleri verilmeye devam ediliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı İnci Pınar Bilen, ilk altı ay anne sütünün çocuk gelişimi açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

 

İLK ALTI AY

Anne sütünün teşviki ve bebek dostu sağlık kuruluşları programı faaliyetleri kapsamında Karasu Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı İnci Pınar Bilen tarafından anne sütünün önemine dikkat çekildi. “Neden Anne Sütü” yazısıyla dikkat toplayan Dr. Bilen, “Bebek için en iyi gıda olan anne sütü, yaşamın ilk altı ayında bebeğin tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Anne sütü, insan bebeğinin beslenme ihtiyaçlarına benzersiz bir şekilde uygundur ve hem anneler hem de çocuklar için bir dizi hastalığa karşı koruma sağlayan benzersiz bağışıklık sistemi ve yangı azaltıcı özelliklere sahip bir maddedir” dedi.

BAĞLANMAYI DESTEKLER

Anne sütü, emzirmeyle birlikte aylar içerisinde bebeğin beslenme, bağışıklık ve gelişimsel ihtiyaçlarına göre değişmektedir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı İnci Pınar Bilen, “Emzirme sırasında düzenli ten teması ve yakın ilişkide bulunma bağlanmayı destekler. Anne sütü enfeksiyon karşıtı faktörler içerir ve bu sayede ishal, kulak enfeksiyonları gibi bazı hastalıklara karşı koruyucudur. İlk altı ay anne sütü ile beslenen bebeklerde akut orta kulak iltihabı riski, yalnızca mama ile beslenen bebekler arasında yüzde 100 daha yüksek olduğu saptanmıştır” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 250’DEN FAZLA

Dr. Bilen, “Şiddetli alt solunum yolu enfeksiyonları ve lösemi gibi nispeten nadir fakat ciddi hastalıklarla ilişkili risk, mama ile beslenen bebekler için de daha yüksektir. Yaşamın ilk yılında alt solunum yolu hastalığı nedeniyle hastaneye yatma riski, mama ile beslenen bebeklerde, en az dört aylık anne sütüyle beslenenlere göre yüzde 250’den fazladır. Ayrıca, ani bebek ölümü sendromu riski, hiç anne sütüyle beslenmeyen bebekler arasında yüzde 56 daha fazladır. Bunların yanında anne sütü, çocukluk ve erişkinlik döneminde de fazla kilolu olma, obezite, diyabet ve astım gibi hastalıklara karşı bireyi korumaktadır” diye söyledi.

ANNE SAĞLIĞI

Dr. Bilen “Yapılan çalışmalarda anne sütü ile beslenen bebeklerin daha yüksek zeka seviyesine sahip olabileceği düşünülmektedir” diyerek açıklamasına devam etti. Bilen, “Anne sağlığı açısından emzirmenin yararlarına bakacak olursak, hiç anne sütüyle beslemeyen kadınlarda meme kanseri riskinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Benzer şekilde, hiç emzirmemiş kadınlarda yumurtalık kanseri riski, emziren kadınlara göre yüzde 27 daha yüksek bulunmuştur. Genel olarak, sadece anne sütüyle besleme ve daha uzun süre anne sütüyle besleme, daha iyi anne sağlığı sonuçlarıyla ilişkilidir” dedi.

PSİKOSOSYAL ETKİLER

Emzirmenin başlıca öneminin anne ve çocuğu için sağlık avantajları olduğu gösterilse de bir diğer önemli faktör psikososyal etkileridir” diyerek devam eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı İnci Pınar Bilen, “Anne bebek bağlanmasını kolaylaştırmakla birlikte annelerin neredeyse yüzde 13’ünün yaşadığı ciddi bir durum olan doğum sonrası depresyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu bozukluk, özellikle bebeğine tam olarak bakamadığında, yalnızca annenin sağlığı için değil, aynı zamanda çocuğun sağlığı için de risk oluşturmaktadır” şeklinde açıklamada bulundu.

MAMA HARCAMASI

Dr. İnci Pınar Bilen, uygun emzirme uygulamalarını izleyen ailelerin, yalnızca ilk yılda bebek maması için harcamalarında ciddi miktarda tasarruf edebileceğini de belirtti. Bilen, “Artan emzirme oranları, çeşitli hastalıkların ve sağlık koşullarının yaygınlığını azaltmaya yardımcı olabilir ve bu da daha düşük sağlık bakımı maliyetleriyle sonuçlanır. Aynı zamanda alt solunum yolu enfeksiyonları, ishal, astım, atopik dermatit, kulak enfeksiyonları gibi birçok enfeksiyonu azaltmasından ötürü hastane yatışları ve bu yatışların sebep olduğu doğrudan tıbbi ve dolaylı maliyetlerde de azalmaya neden oluyor” dedi.

150 MİLYON MAMA KABI

Açıklamasının devamında Dr. Bilen, “Emzirme aynı zamanda çevresel faydalar sağlar, insan sütü, yaklaşık ilk altı ay boyunca bebeklerin beslenmesinde eksiksiz bir kaynak görevi gören doğal, yenilenebilir bir besindir” dedi. Bilen, “Ayrıca, bebek mamalarının aksine hiçbir ambalaja ihtiyaç duymaz. Formül mama ile beslenen her bir milyon bebek için 150 milyon mama kabı tüketilmektedir. Bu kapların bazıları geri dönüştürülebilirken, çoğu çöplüklere gitmektedir. Emzirme, annelerin az miktarda ek kalori tüketmesini gerektirse de, genellikle kaplara, kağıda, hazırlanacak yakıta ve ulaştırmaya ihtiyaç duymaz ve değerli küresel kaynaklardan ve enerjiden tasarruf ederek karbon ayak izini azaltır” diye belirtti.

EMZİRME ÖNEMLİ

Dr. İnci Pınar Bilen, “Dünyadaki farklı sağlık dernekleri tarafından kabul edilen ortak görüş, ilk altı ay boyunca bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmenin sağlanması ve anne sütü dışında su dahil hiçbir gıda verilmemesidir. İki yaşa kadar emzirmenin devam edilmesi önerilmektedir. Çoğu bebek için emzirme öncelikli olarak tavsiye edilirken bazı anne ve bebeğin sahip olduğu hastalıklarda emzirme önerilmemektedir. Bu hastalıkların varlığı durumunda hekimleriniz tarafından bilgilendirme yapılacaktır” ifadelerini kullandı. Ayrıca yine anne sütünün teşviki amacıyla hastanede doğum yapan yeni annelere ve çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine başvuran yeni doğan bebeklere Uz Dr. Melis Akpınar Gözetici ve doğum servisi sorumlu ebesi Cevriye Kulaç tarafından emzirme önlükleri ve etkin emzirme ile ilgili broşürler takdim edildi. Hasta ve hasta yakınlarına eğitim faaliyetleri ve desteklerin kesintiye uğramadan devam edileceği de hastane yönetimi tarafından bildirildi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir