Amerikan beyaz kelebeğine dikkat
Amerikan beyaz kelebeğine dikkat
Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındıkta Eylül ayı ilk hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Ersoy, Amerikan beyaz kelebeği zararlısına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
İkinci nesil çıkışları
Fındıkta Eylül ayı ilk hafta bakımı ile ilgili bilgi veren Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, Amerikan beyaz kelebeği zararlısının yılda iki döl verdiğini ve bu süreçte zararlıyla mücadeleye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ersoy, “Bölgemizde yılda iki döl veren Amerikan beyaz kelebeği zararlısı Temmuz sonunda ikinci nesil döl çıkışlarını gerçekleştirerek, Ağustos ayında larva döneminde yaprak ve sürgünlerde görülmeye başlandı. Zararlının genelde yılda 2 döl verdiği bilinmemekte ve 1.döle karşı yapılan mücadele yöntemleri sonucunda Amerikan beyaz kelebeği zararlısı aynı yıl bir daha çıkmayacakmış gibi düşünülmektedir” dedi.
İmha edilmelidir
1.nesile karşı mücadele yapanların aynı zararlının ikinci çıkış dönemine dikkat etmediklerini belirten Ersoy, bu durumun üretici gözünde uygulanan mücadele yönteminin başarılı olmadığı düşüncesini uyandırdığını söyledi. Ersoy, “Fındık hasadının başladığı bu günlerde zararlı ile mücadelelerde, kimyasal mücadeleye geçmeden önce bahçelerde gözlem, izleme yapılarak yumurta paketlerinin görüldüğü yapraklar, ocaklarda dalların ucunda bulunan tırtıl kolonileri kesilerek toplanıp imha edilmelidir. Zirai ilaç kullanılacak ise larva kolonilerinin mümkün olduğu kadar erken tespit edilmesi, genç tırtıl döneminin daha hassas olması nedeniyle zararlı ile mücadele etkinliği için önemlidir” diye konuştu.
Mekanik mücadele şart
Hasat döneminde Amerikan beyaz kelebeğine karşı kullanılacak tarım ilaçlarının son kullanma ve hasat arasındaki süresine dikkat edilmesi gerektiğini de ekleyen Ersoy, “Süreye dikkat edilmeden yapılan ilaçlamalarda iç fındıkta ilaç kalıntısı oluşacaktır. Amerikan beyaz kelebeğinde kullanılan etken maddeli zirai ilaçların etken maddesi, uygulamadan sonra ortalama iki hafta içinde meyveden parçalanarak kaybolmaktadır. Yani üreticilerimiz kimyasal mücadele yaptıktan sonra iki hafta fındık toplamamaları gerekir. Mutlaka mekanik mücadele yapılarak dallar budanmalı, kimyasal mücadele yapılacak ise ilaç etiketi kontrol edilmelidir” ifadelerini kullandı.