Köşe Yazıları

Ali Sarımert, “Mekke’deki ziyaret yerleri”

Mekke’deki ziyaret yerleri Cennet-ül Mualla Mezarlığı

Mekke’deki kabristanın ismidir. Peygamber Efendimizin ilk ailesi Hz. Hatice validemiz ve bazı sahabe-i kiram bu kabristanda metfundur.

Buradaki türbeler ve kabir taşları, Osmanlılardan sonra yıkılarak yerle bir edilmiştir. Burasını da ziyaret ederek Fatihalar okunmalıdır.

Cennet’ül Mualla Mezarlığı’na giderken, solda Mekke tarafındadır.

Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz birkaç defa olmak üzere cinlerle burada görüşüp, namaz kıldırmışlardır.

Hira dağı:

Mekke-i Mükerreme ile Mina arasında bulunan bir dağdır. Hira dağı ilk vahyin geldiği yer olup, Mekke’ye 9 km. Mesafededir.

Etrafı dik dağlarla çevrilidir. Çıkmak ve inmek son derece güç, sert taştan, topraksız bir dağdır.

Mekke’yi bu dağdan en ince teferruatına kadar seyretmek mümkündür. İlk vahyin geldiği mağara halen durmaktadır.

Arafat:

Mekke-i Mükerreme’nin doğusunda 25 km. Uzaklıkta bulunan ovanın adıdır. Kurban bayramından bir gün önce (zilhicce’nin 9. Günü) haccın farzlarından olan vakfe bu ovada ve 70 metre yükseklikte olan, “rahmet dağı” manasına gelen (cebel-i rahme) civarında yapılır. Arafat ovasının en yüksek tepesi olan cebel-i Rahme’de Hz. Adem ile Hz. Havva validemiz, Cennet’ten sonraki uzun ayrılığın akabinde bu tepede buluşmuş, affı için bu tepenin üzerinde Allah’a yalvararak duaları kabul edilmiştir.

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz veda hutbesini, koyu yeşil taş yığınlarının meydana gelen bu cebel-i rahme tepesinde irad etmiştir.

Sevr dağı:

Kabe’nin güney cihetinde bulunan, peygamber efendimizle Hz. Ebubekir’in Mekke’den Medine’ye hicretleri esnasında gizlendikleri mağaranın bulunduğu dağdır. Mekke’ye 5 km. Uzaklıkta olan bu dağın tepesinde, girilmesi gayet dar bir mağara vardır. Peygamberimizle, Hz. Ebubekir bu yerde üç gün ikamet etmişlerdir.

Müzdelife:

Arafat ile Mina arasında bulunan, Arafat’tan 7 km. Uzaklıkta olan bir bölgenin adıdır. Arife günü (9 zilhicce) güneş battıktan sonra Arafat’tan buraya gelinir. Akşam-yatsı namazı burada cem edilerek kılınır. Gece burada geçirilerek sabah namazından sonra Mina bölgesine gidilir. Müzdelife’de bir müddet durmak (vakfe) vaciptir. Mina’da şeytana atılacak olan (nohuttan büyük, fındıktan küçük) 70 er taş buradan toplanır.

Mina:

Mekke’nin doğusundaki dağların eteğinden Arafat’a giden yol üzerinde bulunan bir yerin adıdır. Hac ibadeti esnasında kurban kesilen ve cemre (şeytan) taşlamak için gidilen yerdir. Harem sınırları içinde olup Müzdelife ile Mekke arasındadır.  Mekke’den herkese selamlar…