Fındık çuvallarda bekletilmemeli
Fındık bakımı hakkında bilgilendirmeye devam eden Karasu Ziraat Odası Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Kızışmanın önüne geçmek için fındıklar uzun süre çuvallarda bekletilmemelidir. Harman yerlerinin hafif meyilli ve zemininin beton olması uygun olur” dedi.
FINDIK 3-5 GÜN KURUTULUR
Fındık bakımı hakkında bilgilendirmeye devam eden Karasu Ziraat Odası Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Hasat edilen fındıklar çuvallara doldurularak harman yerine getirilir. Kızışmanın önüne geçmek için fındıklar uzun süre çuvallarda bekletilmemelidir. Harman yerlerinin hafif meyilli ve zemininin beton olması uygun olacaktır. Harman yerine getirilen fındıklar çuvallardan boşaltılarak beton zemin üzerine yayılır. 10-15 cm kalınlıktan fazla yükseklikte bekletilmemelidir. Güneşli günlerde havalandırılarak karıştırılır 3-5 gün kurutulur. Kuruyan fındıklar patoz makinesi ile zuruftan ayrılır. Ayıklanan fındıklar beton harmana 2-4 cm kalınlığında serilerek gün içinde 2-3 defa karıştırılarak kurumaya bırakılır. Kuruyan fındıklar içinden delikli, hasar görmüş fındıklar ve taş, toprak gibi yabancı cisimler seçilerek çuvallara doldurulur” dedi.
MEKANİK MÜCADELEYE DEVAM EDİLİR
Ersoy, “Harmanlama sırasında fındığın iyice kurumasına ve nem oranının kabuklu fındıklarda yüzde 12, iç fındıkta yüzde 6’nın üzerinde olmamasına dikkat edilmelidir. Fındık bahçelerinde gübreleme amacıyla yaprak örneği alınmaya devam edilebilir. Yaprak örnekleri Temmuz ayı ikinci yarısından Ağustos ayı sonuna kadar alınabilir. Ortalama 80-120 adet o yılın taze sürgünlerinden deforme olmamış yapraklar alınabilir. Fındık teke böceğine karşı mekanik mücadeleye devam edilebilir. Uç sürgün kurumalarının iyice belirginleştiği Temmuz ayı ortalarından yaprak dökümüne kadar olan süre içinde zarara maruz kalmış tüm sürgünler budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.