Gündem

Kocaali’de Aronya üretimi

Kocaali’de İlçe Tarım Müdürlüğü ve vatandaş işbirliği ile dört dönümlük atıl arazide Aronya bahçe tesisi kuruldu. Süper Meyve olarak bilinen ve fındığa alternatif olacağı düşünülen Aronya’nın zararlısı Türkiye’de yok.

 

TESİS KURULDU

Kocaali’de İlçe Tarım Müdürlüğü ve vatandaş işbirliği ile yeni bir projeye imza atıldı. Alandere Mahallesi’nde Keramettin Küçük adlı üreticiye ait 4 dönümlük atıl tarım arazisinde Aronya bahçe tesisi kuruldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Kocaali İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burak Bilgin fide seçimi ve dikim işlemlerinin tamamlandığını söyledi. Bilgin “Ülkemizde önemi ve yetiştiriciliği giderek artmakta olan, Süper Meyve olarak da adlandırılan, ilerleyen yıllarda adını ulusal basında da sıkça duyacağımızı düşündüğümüz Aronya tesisimizi üreticimizle el ele vererek müdürlüğümüzün teşvik ve katkılarıyla kurduk. Geçtiğimiz hafta toprak analizi ile başlayan süreç, uygun gübreleme, damla sulama sisteminin kurulması, fide seçimi ve dikim işlemleri ile birlikte tamamlandı” dedi.

 

KANSER TEDAVİ

Aronya’nın kanser hastalığı ile mücadele kullanıldığını belirten Burak Bilgin “Aronya, gerek birim alandaki getirisi gerekse sağlık açısından sahip olduğu yararlardan dolayı dünya çapında çok aranan meyve türlerinden biri olup, Türkiye için yeni bir üzümsü meyvedir. Aronya meyvesi yüzyıllarca Kuzey Amerika yerlileri tarafından ilaç olarak kullanılmıştır. Aronya, vücudumuzda bulunan ve hücrelere zarar veren serbest radikallere karşı etkili antioksidanlar açısından oldukça zengin bir meyvedir. Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak, bağışıklığı güçlendirdiği ve kanser hastalığı ile mücadelede kullanıldığı bilinmektedir. İçerdiği antioksidan nedeniyle kanser dışında kalp ve dolaşım rahatsızlıklarına, bağırsak, mide hastalıklarına, karaciğer bozukluklarına ve pek çok hastalığa iyi geldiği konusunda araştırmalar yapılmaktadır” dedi.

 

ZARARLISI YOK

Aronya’nın fındığa alternatif ürün arayan üreticiler için değerlendirilebilecek bir ürün olduğunu ve atıl arazilerin aronya ile değerlenebileceğini belirten Burak Bilgin, “Bu sebeplerle dondurma, pasta, meyveli yoğurt, reçel, marmelat sanayiinde kullanılan Aronya’yı yaygınlaştırarak iç piyasadaki açığı karşılamak, ilçemizde fındık ürününe alternatif ürün üretimini sağlamak, alternatif ürün arayışı içerisinde olan çiftçilerimize öncülük etmek ve atıl tarım arazilerini değerlendirmek amacıyla çalışmalar yaptık. Aronya meyvesi ilçemiz toprak PH değerlerine oldukça uygun, iklim koşullarına uyum sağlayabilecek ve fındıkta görülen kokarca, kozalak akarı, fındık iç kurdu, dalkıran vb. gibi spesifik bir zararlısı ülkemizde henüz bulunmadığından dolayı ilaçlama maliyetinin olmadığı, kar oranının yüksek olduğu bir bitkisel üründür. İlçemize hayırlı olmasını temenni ediyor, bu üretim modelinin daha yaygın bir hale gelmesini ümit ediyorum” dedi.